Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Merkez Bankası alıyor Ziraat Bankası veriyor

Esfender KORKMAZ

Merkez Bankası alıyor Ziraat Bankası veriyor

Bireysel kredi kartlarında çok sayıda yapılandırma yapıldı. Çünkü sürekli kart mağdurları oluşuyor.

Kasım 2018 ayı itibariyle, Merkez Bankası verilerine göre Türkiye´de bireysel kartı olan 25.6 milyon kişi var, aynı ay itibariyle 2.5 milyon kişi de kredi kartı borcunu ödememiş, bunlardan 684 bin kişisi yasal takibe alınmış. (Aşağıdaki tablo.)

Kredi kartlarında mağduriyetin üç temel nedeni var;

Birisi: Kredi kartlarında akdi faizi ve gecikme faizini ilgili yasaya göre Merkez Bankası belirliyor. Merkez Bankası bir ara bu faizleri mevduat faizinin üç-dört katı olarak belirliyordu. Şimdi de gecikme faizi yüzde 33´tür ve diğer faizlere göre yüksektir.

Bankaların tamamı da azami faiz üzerinden faiz belirliyor. Bir veya iki banka da yıllık bazda bir-iki puan daha düşük faiz almıyor. Bu durum bankalararası kartelleşme olduğunu gösteriyor.

Kartelleşmeyi önlemek devletin anayasal görevidir. Devlet MB eliyle yüksek faiz tespit ediyor, hem de bu yolla oluşan kartelleşmeyi önlemiyor.

Katılım bankalarından bir ikisi akdi faizi birkaç puan düşük tutuyor. Ancak genel olarak aynı faizi alıyorlar. Daha önemlisi katılım bankaları da aylık faiz olarak ilan ediyor. Hani bu bankalar kâr payı dağıtan bankalardı.

İkincisi: Halkın geliri yok... Fiili işsiz sayısı 6 milyona çıktı. Ülkenin imkânları kaçak yabancı işçilere ve 3.5 milyon Suriyeliye gidiyor. Türk halkı insanlık adı altında yoksul kalıyor. Borcunu ödeyemiyor.

Üçüncüsü ise: Vatandaş keyfi olarak borçlanmıyor. Hayatını idame ettirmek için borçlanıyor. Denize düşen yılana sarılır misali, aç kalan kredi kartına sarılıyor. Kredi kartı mağdurları oluşuyor ve böyle giderse oluşmaya da devam edecektir.

Kredi kartlarında borcunu ödemeyenlerin oranı yüzde 9.8´dir. Yasal takibe düşenlerin oranı da yüzde 3.6´dır. (Aşağıdaki tablo.)

Kredi kartlarında mağdur olanlar tefeciye gidiyordu. Çünkü tefeci faizi Merkez Bankası´nın belirlediği azami faizden daha düşüktü. Şimdi Ziraat Bankası ucuz kredi verecek. Ancak Ziraat Bankası zararları halkın vergileriyle ödenecektir. Yani halk kendi kendini kurtaracaktır.

Sonuç olarak; Devlet bir eli Merkez Bankası eliyle kredi kartlarında mağduriyet yaratıyor... Diğer eli Ziraat Bankası eliyle bu mağdurları kurtarmaya çalışıyor. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER