Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

MERKEL´DEN TRUMP´A TİCARET SAVAŞI TEHDİDİ

Donald Trump´ın fitilini ateşlediği ek vergiler, ticaret savaşına dönüştü. Avrupa ülkelerine yönelik tehdidini tekrarlayan Trump´a cevap veren Almanya Başbakanı Angela Merkel, gümrük vergisi tehdidine karşılık, ?ticaret savaşı´ uyarısında bulundu.

MERKEL´DEN TRUMP´A TİCARET SAVAŞI TEHDİDİ

ABD Başkanı Donald Trump´ın bazı ülkelere ve ürünlere ek gümrük vergisi ambargosu uygulamasıyla birlikte, AB ülkelerinden tek tek misillemeler başladı. Trump´ın bu hamlesiyle resmen ?dünya ticaret savaşını´ başlattığını ifade eden ülkeler de ek vergiler koymaya başladı. AB ve ABD arasında İran nükleer anlaşması, iklim anlaşması ve İsrail-Filistin sorunu gibi konularda oluşan görüş ayrılığına ilaveten son dönemde alevlenen ?ticaret savaşının? da geleneksel müttefiklerin NATO bünyesindeki iş birliğini olumsuz etkileme ihtimali giderek artıyor. AB-ABD arasında özellikle Trump yönetiminin gelmesiyle savunma harcamaları alanında da ciddi bir sürtüşme boy göstermeye başladı. Almanya´yı da hedef alan ek vergilerle ilgili sessizliğini bozan Almanya Başbakanı Angela Merkel yaptığı açıklamada, ABD ile yaşanan ticari savaş geriliminin gerçek bir savaşa dönüşmemesi için Avrupa Birliği´nin gereken tüm çabayı göstereceğini söyledi ancak Almanya´nın savunma harcamalarını attıracağını da vurguladı. ABD Başkanı Donald Trump AB´den yapılan çelik ve alüminyum ithalatına gümrük vergisi getirmiş ve bu vergilerin otomobil, kamyon ve otomotiv parçalarına da uygulanabileceği tehdidinde bulunmuştu. Merkel açıklamasında ?Bu çatışmanın ?gerçek bir savaşa´ dönüşmemesi için tüm çabayı ortaya koymak oldukça önemli. Ancak tabii ki bunun iki tarafı var? dedi. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker´in yakın zamanda konuyla ilgili görüşmeler yapmak için ABD´ye gideceğini de belirten Merkel ?Dünya ekonomisinin iyi bir şekilde çalışması ülkelerin birbirleri ile ortaklar gibi çalışmasından geçer. Ticaret açıklarını veya fazlalığını hesaplarken sadece satılan veya alınan ürünleri dikkate alıp hizmetleri almamak eski moda bir yaklaşım olur. Eğer dijital hizmetler de dikkate alınırsa ABD, Avrupa ile ticaretinde muhtemelen fazla verecektir? dedi.

Financial Times´a göre Avrupa´lı yetkililer dünyanın en büyük otomobil ihracatçıları arasında ABD ile bir ticaret savaşının tamamen önlenmesi için tarife indirim anlaşması konulu görüşmeler yapmayı düşünüyor. FT, adını vermediği üç diplomatın, Avrupa Komisyonu´nun ?ABD, Güney Kore ve Japonya gibi diğer büyük otomobil ihracatçılarıyla bir anlaşma müzakere etmenin mümkün olup olmadığını araştırdığını? belirtti.

ABD´Lİ ŞİRKETLER ENDİŞELİ

ABD´nin ithal çelik ve alüminyuma getirdiği tarifelere Avrupa Birliği, Çin, Kanada, Meksika, Hindistan ve Türkiye´den ardı ardına gelen misillemeler, Amerikan şirketlerinin endişelerini en üst seviyeye çıkardı. Trump yönetiminin ticaret ortaklarından gelen misilleme ve iş dünyasından gelen telkinlere rağmen geri adım atmayacağının anlaşılması, endişelerin aksiyona dönüşmesine neden oldu. Amerika´nın sembol şirketlerinden Harley-Davidson, geçen hafta, Trump´ın fitilini ateşlediği ticaret savaşı nedeniyle üretiminin bir bölümünü yurt dışına taşıyacağını açıkladı. Trump´ın Harley-Davidson´ı bu kararından ötürü sosyal medyada sert dille eleştirmesi ve hatta tehdit etmesinin, Amerikan iş dünyası üzerinde istenen etkiyi yaratmadığı hafta başında belli oldu. 

İŞ ADAMLARINDAN TRUMP´A KARŞI KAMPANYA

Yaklaşık 3 milyon üyesiyle sadece ABD´nin değil dünyanın en büyük iş derneği olan ABD Ticaret Odası, pazartesi günü Trump´ın tarifelerine karşı bir kampanya başlatarak bugüne kadar eşi benzeri görülmeyen bir adım attı. ?Tarifeler Yanlış Yol? temalı kampanya, Amerikan halkını ticaret savaşının yol açacağı zarar konusunda bilgilendirerek, ?Kongre üyelerinden tarifelere karşı ellerinden gelen her şeyi yapmalarını istemeye? teşvik ediyor. Kurulduğu günden bu yana genellikle Cumhuriyetçi Parti´yi destekleyen örgütün, Cumhuriyetçi bir başkana karşı böyle bir kampanya başlatması, manşetlere ?ABD Ticaret Odası, Trump´ın tarifelerine savaş açtı? gibi başlıklarla taşındı. 

MALİYET 75 MİLYAR DOLAR

Resmi ticaret verileriyle ABD´li ticaret odasınca hazırlanan araştırma sonuçlarına göre, Trump´ın başlattığı ticaret savaşı, AB, Çin, Kanada ve Meksika´ya ihraç edilen 75 milyar dolarlık Amerikan ürününe ek vergi getirilmesine neden olacak. Söz konusu ülkelerin yürürlüğe giren ya da girecek tarifelerinden en fazla zarar görecek eyaletlerin başında, 6.2 milyar dolarlık ihracatıyla Washington, 5.9 milyar dolarlık ihracatıyla Louisiana, 5.6 milyar dolarlık ihracatıyla California, 3.9 milyar dolarlık ihracatıyla Teksas ve 3.8 milyar dolarlık ihracatıyla Illinois geliyor. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER