Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

MERKEL ORBAN GÖRÜŞMESİNE ´İNSANLIK NEDİR´ TARTIŞMASI DAMGA VURDU

Sığınmacı krizi sırasında ´İnsanlık 101´ dersinden geçemeyen Avrupa Birliği´nde Almanya ile Macaristan´ın başbakanları ortak basın toplantısında ´insanlık nedir´ tartışmasına tutuştu. Merkel´in "Türkiye´yi ihmal ettik" itirafı da dikkat çekti...

MERKEL ORBAN GÖRÜŞMESİNE ´İNSANLIK NEDİR´ TARTIŞMASI DAMGA VURDU

Almanya´da koalisyon hükümeti ortağı CSU lideri Horst Seehofer´le sığınmacı politikaları konusunda anlaşmazlık yaşayan Başbakan Angela Merkel´in Avrupa Birliği içinde sığınmacı sorununa ortak çözüm bulunması önünde en önemli engellerden birini oluşturan Macaristan Başbakanı Viktor Orban´la buluşması da gergin geçti. 

Ortak basın toplantısında Merkel ile Orban, Avrupa´nın sığınmacılara yönelik sorumlulukları konusunda atıştı.

Şansölye ´´Burada insanların sözkonusu olduğunu asla unutmamalıyız. Onlar sığınmak için bize gelen insanlar. Bunun sebebi de Avrupa´nın verdiği temel mesaj: İnsanlık´´ diyerek şöyle devam etti:

´AVRUPA´NIN RUHU´

´´Avrupa´nın ruhunun insanlık olduğuna inanıyorum. Bu ruhu korumak ve bu değerlerle Avrupa´da bir rol oynamak istiyorsak, Avrupa ihtiyaç ve ıstırap karşısında kendini ayrı bir yere koyamaz.´´

´SINIRLARI KAPATIP YARDIM GÖNDERİRİZ´

2015´ten beri AB´de Merkel´e muhalefetiyle sivrilen Macaristan Başbakanı ise Avrupa´nın insanlığını göstermesinin en iyi yolunun sığınmacıları yaşlı kıtaya çeken teşvikleri kaldırması olduğunu savundu.

Orban ´´Avrupa´nın göçmenlere sunduğu yardımdan Afrika ve Asya´daki insanlar buraya gelebilecekleri sonucunu çıkarırsa gelirler tabii. Biz çekim yaratmadan insani olmalıyız. Bunun bildiğimiz tek yolu da sınırlarımızı kapatıp sorunları olan ülkelere yardım ulaştırmak ve bela getirenleri içeri almamak´´ dedi.

´MERKEL, TEŞEKKÜR EDECEĞİNE HAKSIZLIK YAPIYOR´

Macaristan Başbakanı, Merkel´in Seehofer´i yatıştırmak için AB üyesi ülkelerle varmaya çalıştığı ´Almanya´ya gelen veya sınıra dayanan sığınmacıların AB´ye girişte ilk kayıt yaptıkları ülkelere gönderilip merkezlere alınması´ anlaşmasına da beklendiği üzere taş koydu.

Dublin Anlaşması uyarınca Almanya´dan gönderilecek hiçbir sığınmacıyı kabul etmeyeceğini belirten Orban, Macaristan sınırlarını kapatmasaydı daha on binlerce sığınmacının Almanya´ya akın edeceğinin görmezden gelindiğini, Merkel´in kendisine haksızlık yaptığını söyledi. 

TÜRKİYE İLE İLGİLENMEYİ İHMAL ETTİK

Öte yandan Merkel´in Türkiye itirafı dikkat çekti. 

2015´te mültecilere kapıları açarak, Avrupa´ya mülteci akınına sebep olmakla suçlanan Merkel şöyle dedi: Ben 2015´i insani açıdan bir istisnai durum olarak gördüm. Biz Suriye´deki mültecilerin durumunu, Türkiye´deki mültecilerle ilgilenmeyi ihmal ettik. Türkiye ile mülteci sözleşmesi yaptık. Bunun karşılığında Türkiye´den mülteci almayı kabul ettik. Yoksa Türkiye bizimle sözleşme yapmazdı.?



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER