Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

MEHMET ÂKİF´İN YAYIMLANMAMIŞ ŞİİRİ BULUNDU

Mehmet Âkif Ersoy´un daha önce hiç yayımlanmamış bir şiiri ortaya çıktı. Cemalettin Server Revnakoğlu´nun arşivinden bulunan ?Allah´ adlı eser şairin gençlik döneminde yazdığı belirtiliyor. Bu bağlamda şiirin, Âkif´in şairlik kudretini çok erken yaşta gös

MEHMET ÂKİF´İN YAYIMLANMAMIŞ ŞİİRİ BULUNDU

İstiklal Şairi Mehmet Âkif Ersoy´un, daha önce hiç yayımlanmamış ?Allah´ isimli şiiri, ilk kez ?Dergah´ dergisinin 339. sayısında edebiyatseverlerle buluştu. Şiir, akademisyen Mustafa Koç tarafından, döneme ait notlar tutan, yazılar yazan ve belge toplayan Cemalettin Server Revnakoğlu´nun arşivinden gün yüzüne çıkarıldı. Derginin genel yayın yönetmeni Ali Ayçil, Prof. Dr. Mustafa Koç´un mart ayından bu yana Revnakoğlu´nun arşivinden bazı bölümleri Dergah´ta yayımladığını söyledi. Revnakoğu´nun arşivinde Mehmet Âkif´le ilgili bölümlerle ilgili Ayçil, şunları kaydetti: ?Akif, baytar mektebinden birincilikle mezun olur olmaz Adana´ya atların ıslahı için gönderiliyor. Orada, hocası olan ve aynı zamanda babası öldükten sonra kendisine kol kanat geren Arap Hoca´ya münacat şeklinde uzun bir şiir gönderiyor. Bizim yayımladığımız bu şiir, onun giriş yani ma´k kısmı. Diğer kısmı henüz ortada yok. Gençlik döneminde ilk yazdığı şiirlerden biri olduğunu söyleyebiliyoruz.?

Ayçil, şiirin Mehmet Âkif´deki genç şair kabiliyetini çok iyi yansıttığına işaret ederek, şöyle devam etti: ?Safahat´a almadığı şiirlerden bir kısmı biliniyordu. Onlar zaten daha sonra yayımlandı ama bu şiirle ilgili herhangi bir bilgi yoktu. Mustafa Koç, Revnakoğlu´nun arşivinden şiirin ıslak imzalı metnini çıkardı. Akif´in el yazısını bilenler zaten bu metnin ona ait olduğunu hemen anlayabiliyor.? Mehmet Âkif´le ilgili zamanla yeni şiirlerin de ortaya çıkabileceğini belirten Ayçil ?Sanatçıların eserlerini ve biyografilerini biraz da zaman tamamlar. Bu bağlamda ?Allah´ şiirinin, Âkif´in şairlik kudretini çok erken yaşta gösteren iyi bir örnek olduğunu da söyleyebiliriz? diye konuştu.

?ALLAH´

Ey kudreti insanları lal eyleyen Allah!      

Acizlere ey bahş-i mecal eyleyen Allah!      

Teslim ediyor akl-ı selim hayrette her dem      

Her karda izhar-ı kemal eyleyen Allah!      

İdrak-i sıfatın bize mümkün mü ki heyhat      

Akılları pa-bend-i ıkal eyleyen Allah!      

Aşk ateşini kalplere sensin koyan elbet      

Alemleri mecnun-ı cemal eyleyen Allah!      

Hal ehlini alam ve mesaib ile giryan      

Biçareyi mehcur-ı visal eyleyen Allah!      

Ya Rabb! Kerem et beni dildara kavuştur      

Gamginleri azad-ı melal eyleyen Allah!      



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER