Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Mehmet BEYHAN - 18. 07. 2018

Türk Yunan ilişkilerinde İsrail lobisi

Mehmet BEYHAN - 18. 07. 2018

Uluslararası dengelerin hızla değiştiği, Ortadoğu coğrafyasının belirsiz bir ortama sürüklendiği son yıllarda, komşumuz Yunanistan´da İsrail´in faaliyetleri dikkat çekiyor.

İsrail, Yunanistan ile 11-05-2018 tarihinde askeri bir tatbikat yapmış ve her iki ülkenin genelkurmay başkanları şöyle demişlerdi ?´ İsrail-Yunan askeri işbirliğinin daha da geliştirilmesi için çalışmalar sürecektir´´

Peki, İsrail ve Yunanistan kime karşı askeri işbirliği geliştirmek istiyor?

Bu sorunun cevabı, geçtiğimiz günlerde İsrail´in Haaretz gazetesinin genel yayın yönetmeni Aluf Ben´in, Yunanistan´ın Ekathimerini gazetesine yaptığı açıklama da ?´Türkiye´nin son yıllarda ki tutumu İsrail ve Yunanistan´ı yakınlaştırdığını´´ söylemesi her şeyi net açıklıyor.

O zaman akla şu soru geliyor ?´İsrail´i, Yunanistan´la bir araya getiren temel güdü nedir?´´

İsrail´in burada Türkiye´ye karşı iki temel strateji izlediğini görüyoruz. Birincisi;Türkiye, İsrail´in Filistin´de uyguladığı zulmü, en üst seviyede eleştirmesine karşı, İsrail´de, Yunanistan´la ilişkilerini geliştirerek Türkiye´ye mesaj veriyor. İkincisi; son yıllarda Doğu Akdeniz´de keşfedilen büyük miktarda ki enerji ile ilgili olduğu İsrail´in Jerusalem Post gazetesindeki şu satırlarında anlaşılıyor ?´ İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs üçlüsünün enerji alanlarındaki işbirliği sürecektir´´

İsrail ve Yunanistan´ın Doğu Akdeniz´de keşfedilen doğalgaz politikalarını izlediğimizde görüyoruz ki, bu ikili Türkiye´yi denklem dışı bırakmak istiyor.

İsrail lobisinin kışkırtmaları etkisinde kalan bazı Yunanlı siyasetçilerin bu çabalarını üst düzey bir devlet yetkilisine sorduğumda bana aynen şunları söylemiştir ?´ Türkiye vatandaşlarının menfaatlerini koruması Türkiye devletinin milli hedefidir´´

İsrail lobisinin Yunanistan´da ki kışkırtmaları, sadece Türkiye´nin menfaatleri açısında değil, aynı zamanda bölge istikrarını da tehdit ediyor. Bunun Yunanistan´a da bir faydası olmayacaktır.

Rumların 1821 yılında Mora yarımadasında Osmanlıya karşı başlattıkları isyandan sonra kurulan Yunanistan´ın, Türkiye ile olan ilişkilerini incelediğimizde, tarihin hiçbir döneminde gerçek anlamda bağımsız politikalar izleyemediğini, kimi zaman İngilizlerin, kimi zaman Almanların, kimi zaman Amerikaların, kimi zaman Rus lobilerin etkisinde kalarak Türkiye´yle ilişkilerini hep gergin tutmuştur.

 

İlginç olan, Yunanistan´ın bu saydığım ülkelerin lobilerinin etkisinde kalarak, Türkiye´yle ilişkilerini gergin tutmasının Yunanistan´a hiçbir fayda sağlamamıştır, tam tersine zarar vermiştir.

Bu tarihi tecrübeye rağmen, Yunanistan´ın bazı siyasetçileri bu defa İsrail lobisinin etkisinde kalarak, hızla 100 milyon nüfusa doğru giden, dünyanın sayılı ekonomileri arasında yer alan, güçlü bir orduya sahip olan Türkiye´yle ilişkilerini gerginleştirerek kendilerine hangi faydayı sağlayacaktır?

Yunanlı bazı siyasetçilerin, Türkiye´ye karşı düşmanca bir tutum takınmaları yerine, Yunan halkını perişan eden küresel finans çetelerin kimlerle iş tuttuğuna bir baksalar, o zaman, peşine takıldıkları İsrail lobisinden başkasını göremeyecekleridir.

Geçmişte Yunanistan´ı Türkiye´ye karşı kışkırtan lobiler, Yunan halkına hangi faydaları sağladı ki, şimdi İsrail lobisi sağlasın?



Anahtar Kelimeler: Mehmet BEYHAN 2018

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER