Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Meclis ´Sivil Ölüm´ Yasasını Görüşecek

Nergis DEMİRKAYA

Meclis ´Sivil Ölüm´ Yasasını Görüşecek

OHAL KHK´sı ile ihraç edilen hekimlere özel sektörde de çalışma yasağı getiren sağlık teklifi, Meclis´in ana gündem maddesi olacak. AK Parti´nin 44 madde olarak Meclis´e sunduğu teklif Meclis Sağlık, Aile, Çalışma Komisyonu´nda değişti. Tekliften aralarında AK Parti´nin 2013 yılında getirdiği ama uygulamaya geçmeden kaldırılmak istenen yardımcı eczacılığın da bulunduğu 8 madde çıkarıldı. Yardımcı eczacılık konusu Bakanlık, Türk Eczacılar Birliği ve Sağlık Komisyonu üyelerinin de yer alacağı 2-3 aylık bir çalışmanın ardından şekillendirilecek.

Yasa teklifine aralarında oral patolojiyi diş hekimliğinde ana dal olarak belirleyen bir düzenlemenin de yer aldığı yeni 4 madde eklenirken 6 maddede değişiklik yapıldı. En kritik değişiklik ise muhalefetin tamamen tekliften çıkarılmasını istediği 5. maddede yapıldı.

Sağlık meslek örgütlerinin ve muhalefet partisi milletvekillerinin tepki gösterdiği bu madde OHAL KHK´sı ile ihraç edilmiş hekimler ve güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan yeni hekimlerin özel sektörde çalışmasına sınırlama getiriyordu. Ancak sadece SGK ile sözleşmesi olmayan özel hastanelerde çalışma izni, bu şekilde çalışan hastane sayısı yüzde 1´i geçmediği için özel sektörde de fiili çalışma yasağı anlamına geliyordu. Sert tartışmaların yaşandığı komisyonda teklif sahipleri bu maddede küçük bir değişikliğe ikna edilebildi. Yeni mezun hekimlerin SGK sözleşmeli özel hastanelerde çalışmasının önünü açan kısmi bir değişiklik yapıldı. Muhalefete göre bu değişiklik ancak yüzde 20´lik bir iyileşme anlamına geldi.

Meclis Genel Kurulu bu hafta Komisyon´dan oy çokluğu ile geçen tartışmalı bu teklif için mesai yapacak. Muhalefet ?sivil ölüm? olarak nitelendirdiği bu düzenlemenin tamamen tekliften çıkarılması için Genel Kurul hazırlıklarını başlattı. Teklife düşülen muhalefet şerhlerinde bu konuda sert eleştiriler yer aldı.

CHP: HUKUKA DA VİCDANA DA AYKIRI

CHP´nin Komisyon´daki 6 üyesinin imzasıyla verilen muhalefet şerhinde teklifin kilit maddesi olarak nitelendirilen ?5. Madde?nin telafisi olmayan etkiler doğuracağı belirtilerek şöyle denildi:

?Terör örgütleri ile gerçekçi bir mücadele yapılabilmesi için kişiler hakkında bağımsız ve tarafsız yargı tarafından verilen kararların dayanak kabul edilmesi daha doğru olacaktır. Yargısız infazlarla en temel haklardan olan çalışma hakkını kişilerin ellerinden almak terörle mücadele etmek değildir. Tam tersine terörle mücadeleye zarar vermektedir.?

CHP´nin muhalefet şerhinde 5´inci maddenin Anayasa´ya, uluslararası mevzuata ve hukukun temel ilkelerine aykırılıklarıyla ilgili geniş bir değerlendirme yapılırken, ?Hipokrat yemini etmiş, temel amacı insanları iyileştirmek ve yaşatmak olan hekimlerin kesinleşmiş bir yargı kararı olmaksızın idari soruşturmalarla ve subjektif değerlendirmelerle mesleklerini yapamaz ve kendisini eşini ve çocuklarını açlığa mahkum hale getirilmesi hukuka aykırı olduğu kadar vicdana da aykırıdır? denildi. CHP, muhalefet şerhinde KHK ihraçları nedeniyle 70´in üzerinde kamu çalışanının intihar ettiğine vurgu yaparak bu düzenlemeyle getirilen çalışma hakkı ihlalinin de çok sayıda yeni intihar vakasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

HDP: HUKUKUN DEĞİL PSİKANALİZİN KONUSU

HDP´li 3 Komisyon üyesi de teklife muhalefet şerhi düştü. Anayasa´ya aykırılık iddialarına yer verilen şerhte 5. madde için şöyle denildi:

?Bu kanun teklifinde bulunan ve tarihin kara sayfalarında yerini alacak düzenleme, kuşkusuz ki, herhangi bir adli süreç işletilmeden, tamamen yürütme erkinin tasarrufu KHK´lar aracılığıyla işlerinden edilen hekimlerin SGK ile anlaşması olan hastanelerde çalışmasının engellenmesi düzenlemesidir. Güvenlik soruşturmasından kaynaklı çalışamayan hekim ve diş hekimleri 600 gün mesleklerini hiçbir şekilde yapamayacağı şekilde teklif düzenlenmiştir. Bu sürenin sonunda SGK ile anlaşması olmayan kurumlarda çalışma hakkı verilirken, Türkiye´de SGK ile anlaşması olmayan hastane yok denecek kadar azdır. Haksız yere, hukuksuz şekilde ihraç edilmiş olan hekimlere yönelik bu uygulama, esasında, hukukun değil psikanalizin; adaletin değil hınç, öfke ve iktidar kibrinin konusudur.?

İYİ PARTİ: DOKTORLAR İÇİN ÖLÜM YASASI

Komisyon görüşmelerinde düzenleme için ?doktorlar için ölüm yasası? değerlendirmesinde bulunan İYİ Parti de muhalefet şerhi vererek bu maddenin tekliften çıkarılması yönündeki tavrını sürdürdü. Salı günü Meclis Genel Kurulu´nda görüşülmeye başlanacak teklifin bu hafta bitirilmesi planlanıyor. Komisyon aşamasında gerilimlere yol açan teklifin Meclis Genel Kurulu görüşmelerinin de tartışmalı geçmesi bekleniyor.

AF TEKLİFİNİN AKIBETİ MERAK KONUSU

MHP´nin Meclis´e sunduğu şartlı ceza indirimi teklifi Adalet Komisyonu´nda bekliyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hafta sonu parti genel merkezi önünde açıklama yapan Mahkum Yakınları Derneği üyelerine, ?Teklifi Meclis´e verdik. Adalet Komisyonu´nda görüşülmesini bekliyoruz? demişti.

Bahçeli´nin bu sözlerinin ardından gözler salı günü yapacağı Meclis grup toplantısına çevrildi. Bahçeli´nin konuşmasında Komisyon´da bekleyen af teklifiyle ilgili yeni bir çağrıda bulunabileceği konuşuluyor.

BÜTÇE MESAİSİ DEVAM EDİYOR

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu´ndaki 2019 yılı bütçe görüşmeleri bu hafta da sürecek. Pazartesi başlayacak görüşmelerde sırasıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçeleri ele alınacak.

PARTİLERİN YEREL SEÇİM HAZIRLIKLARI

Siyasi partiler yerel seçim hazırlıklarını sürdürüyor. CHP 14 Kasım´da yapacağı Parti Meclisi toplantısına aralarında büyükşehir, il ve merkez ilçelerin belediye başkan adaylarının da bulunduğu 200´e yakın isim sunacak. Bunların onaylanması durumunda isimler ilan edilecek. CHP´de İstanbul, Ankara´da aday belirleme yöntemiyle ilgili tartışma ise sürüyor. Anket yönteminin kesinleştiği İstanbul için ayrıca temayül yoklaması da değerlendiriliyor. Bu konuda da Parti Meclisi´nden bir karar çıkması bekleniyor.

Hafta sonu yerel seçim gündemiyle 2 gün süren MYK toplantısı yapan HDP´de seçim takvimi oluşturuldu. HDP´nin adaylık başvuru tarihleri, adaylık başvuru ücretleri, adaylık kriterleri ve ilkelerinin yer alacağı seçim takvimi bugün yapılacak Parti Meclisi´ne sunulduktan sonra ilan edilecek. Ardından aday belirleme ve ilan süreci başlayacak. Bu arada Kürt partileriyle olumlu ilerlediği açıklanan ittifak görüşmeleri de devam edecek.

AK Parti´nin haftalık MYK ve MKYK toplantılarında da yerel seçim hazırlıkları ele alınacak. Edinilen bilgiye göre adaylarla ilgili anket çalışmaları başladı. Çalışmaların Aralık ayı ortasına kadar devam etmesi bekleniyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER