Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

MEB, mülakat, mağduriyet, şikâyet

Mustafa Öztürk

MEB, mülakat, mağduriyet, şikâyet

Bugün, ?sözleşmeli öğretmenlik mülakatında mağdur edildik? diyen öğretmen adaylarının şikâyet ve serzenişleri hakkında yazmak, daha doğrusu bizzat kendi ifadeleriyle onların seslerini yetkili mercilere duyurmak istiyorum. Mülakat sınavlarındaki değerlendirmelerin en azından kısmî ölçüde öznel, sübjektif nitelikli olduğu öteden beri bilinen bir gerçektir. Dolayısıyla mülakat neticesinde birilerinin kazanıp birilerinin kaybetmesi olağan bir durum gibi karşılanabilir. Hatta denebilir ki mülakat uygulaması kazandırmak kadar da elemek içindir. Fakat yaygın şekilde vaki olan şey, olması gereken şey değildir. Her zaman ve zeminde vazgeçilmez temel ölçüt ehliyet ve liyakattir. Öte yandan, mülakatta elenen sayısız öğretmen adayının ?Biz niçin ve neye göre elendik?? şeklinde bir şikâyet ve serzenişte bulunması câlib-i dikkattir. Bahse konu şikâyetler ve serzenişlerin yetkili makamlarca dikkate alınacağı ümidiyle, mülakatta mağdur edildiğini belirten bazı öğretmen adaylarının e-posta yoluyla gönderdikleri mesajları bu vesileyle paylaşmak istiyorum.

Grup adına gönderilen bir e-postada şunlar söyleniyor: ?Bizler sözleşmeli öğretmenlik mülakatında elenen yüzlerce öğretmeniz. İçimizde kendi alanında derece yapmış öğretmen arkadaşlarımız da var. Size bunları ifade ettiğim saatlerde mülakatı geçen arkadaşlarımız tercih yapma sevinci yaşıyorken bizler üzgün, kırgın ve şaşkın bir halde bekliyoruz. Canımızı en çok yakan durum, kutsal bildiğimiz öğretmenlik mesleğini hak ettiğimiz halde adil olmayan bir mülakatla elenmemiz ve bu hakkın elimizden alınması. Danıştay´ın mülakatlar kameralı ortamlarda yapılsın kararı olmasına rağmen böyle bir uygulamaya bizler şahit olmadık. Hepimiz çok zor şartlar altında okuduk. Yıllarını veren, hasta anne babasına bakan, yeni doğmuş bebeğine hem bakıp hem çalışan, ailesine yük olmasın diye 13 saat çalışıp 30 TL günlük maaş alan öğretmen arkadaşlarımız var. Ortada verilmiş bir emek, atanmayı yetecek puanlar var. Ortada olmayan şey ise bu emeklerimizin karşılığı. Bu durum sadece bizleri değil, ailelerimizi, sevdiklerimizi, arkadaşlarımızı ve hatta komşularımızı bile etkiliyor. Sayın Ziya Selçuk Bey herkesin KPSS puanlarının yuvarlanacağını söylemişti; ama bizlerin puanları neden yuvarlanmadı merak ediyoruz. Ki bizler mülakatta sorulan sorulara doğru cevap verdiğimiz halde elendik. Bizlere güvenlik soruşturması sonucu elendiğimiz söylendi. Buradan tüm yetkililere şunu söylemek istiyoruz: Neye göre elendik, hepimiz adlı sicil kaydı temiz olan insanlarız, bizleri neye göre elediniz??

M.P.: Merhaba sayın Öztürk, ben 2018 yılında yapılan KPSS sınavından 83, 27 puan alarak kendi branşım olan beden eğitimi bölümünde derece yaparak atanmaya hak kazanmış bir adayım. 16 yıllık verdiğim emek sonun da amacıma ulaşmış olarak görüyordum kendimi ama sözlü mülakatta 55 puan verilerek saf dışı bırakıldım. Onca yıl verdiğim emek alın teri hiç sayıldı. Oysa ki üniversiteye girişte bile 4 farklı spor mülakatında onca insanı geçerek bu bölümü okumaya hak kazandım. Kendi ve bölümümü de yine 3.27 ortalamayla derece ile bitirdim. Okul dönemimde de onca zorluklara göğüs gerdim. İnşaat, hamallık, garsonluk gibi yapmadığım iş kalmadı ve sonunda kendi işim olan öğretmenlik mesleğini icra etmeye hak kazanmışken mağdur edildim.

F.A.: Sayın Hocam, bizler mülakat mağdurları olarak sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Babam engelli ve elimden geldikçe aileme bakmak zorundayım. Gerekirse sizinle röportaj yaparım. Yeter ki sesimizi bir yerlere duyuralım. Bizler bu vatanın evlatlarıyız. Hepimiz omuz omuza mücadele verdik; lütfen sesimiz olun.

F.S.A: İyi günler. Mülakat mağduru öğretmenlerden sadece biriyim. İki yıldır kontenjandayım ama atanma hakkım elimden alınıyor. Sesimiz olursanız çok mutlu oluruz. Lütfen, desteklerinizi eksik etmeyin. KPSS 80 olan puanım iki defadır baraj altı bırakılıyor. Sicilimiz tertemiz... Hiçbir illegal faaliyetim bulunmamakta. Bize yapılan bu haksızlığı lütfen sizler de dile getirin. Yetkililere de ulaştırın.

C.Ö.: Lütfen sesimiz duyurun. Mülakatlarda hak yeniyor; binlerce öğretmen mağdur. Ses verin bizlere... Binlerce kez duacı olurum?

E.D: İyi günler Mustafa Bey! Mülakatla mağdur edilen öğretmen adaylarından biriyim. KPSS´den 93 puan alarak Sınıf öğretmenliği alanımda Türkiye 6.sıyım; fakat mülakatta 56 puan verdiler ve elediler beni. Benim gibi yüzlerce derecelik arkadaş var elenen. Sicil kaydımızı alıyoruz, hiçbir sıkıntı yok. 3 dakikalık mülakatla hayatımız, umutlarımız, ailemizin ve bizim emeklerimiz yıkılıyor ve kimseye duyuramıyoruz sesimizi. Lütfen, mülakatın kalkması ve KPSS puan üstünlüğüne göre alım yapılması için desteğinizi bizden esirgemeyin.

L.G.: Merhabalar, ben Biyoloji Öğretmeni adayıyım. 2018 sözleşmeli öğretmenlik mülakat mağduruyum. 80 üstü olan KPSS puanlarımız mülakat ile baraj altında bırakıldı. 16 yıllık emeğimiz sadece 5 dakikalık mülakat ile tek kalemde silindi. Neden baraj altında bırakıldığımıza dair herhangi bir gerekçe de sunulmuş değil. Benim gibi yüzlerce mağdur arkadaşım var. Sizin bu konuda duyarlı olacağınıza inancımız tam. Sesimizi gerekli mercilere duyurmamıza yardımcı olur musunuz?



Anahtar Kelimeler: mülakat mağduriyet

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER