Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Mahmut Balcı?

Haber Duruş yazarı Sait Alioğlu, Merhum Mahmut Balcı Hocamız hakkında "Allah (c.c) ona rahmet, ailesine ve çocuklarına sabr-ı cemil ve bizlere de Mahmut Hocadan ayrı kaldığımız için, onun ve onun gibi aramızdan ayrılan nice değerli kardeşimizin yokluğunu

Mahmut Balcı?

?İnnalillah??

İslam kültüründe ölülerin arkasından konuşmak, onları çekiştirmek, yapıp ettiklerini usulsüz bir şekilde sayıp dökmek yoktur. Ki bu tür bir anlayış ayıp karşılanmış, kerih görülmüştür.

Onun yerine, varsa, vefat eden kişinin, yapıp ettiklerinden güzel amelleri ve kendi bağlamında sarfettiği sözleri ve serdettiği düşünceleri; onları konuşmak, onlar üzerinden ona, yani vefat edene karşı vefa borcu ödemek, onun düşüncelerini, eylemlerini, anmak, anlatarak yayılmalarını sağlamak, İslam adına ?ki olduğu iyi niyetle düşünülürdü-bir çalışması, ortaya koyduğu çabası vardır mutlaka- içerisinde bulunduğu davası, kavgasını verdiği davasının devamı sağlanabilirdi?

O kişi, iyi ameller, hayırlı evlatlar ve sadaka-i cariye hükmünde ?hizmet abidesi kurumlar´ ve geçmişe nazaran, İslam davası içerisinde bulunduğu zaman aralığında, belli bir konu, ya da onun ?üretmiş ise eğer- düşüncelerini içeren eserleri, kitapları vb. bir şekilde, hem vefat ettikten sonra da onun hayır hanesine sevap olarak yazılır ve hem de ?onun ölümü ile´ öksüz kaldığı varsayılan davasına da el atılır, düşen bayrak yukarılara kaldırılır ve İslam kalesinin burçlarına dikilirdi.

Kardeşimiz Mahmut Balcı´da; iyi ameller işlemiş, hayırlı evlatlar yetiştirmiş ve hizmete yönelik, eğitim camiası içerisinde, mümtaz bir yer edinmiş, eğitim sorunlarını gerek STK bağlamında ve gerekse de konu ile ilgili ?eleştirel, tavsiyeler ve yön verme´ saikiyle ele almıştı.

Hem bir Müslüman, hem eğitimci ve hem de mesleği, daha doğrusu tebliğine temel olması açısından bir ilahiyatçı olması hasebiyle, birkaç tane de eser kaleme almış, uzun yıllar yayıncılık yapmıştı.

İhtar Yayıncılık, Ahsen ve Birey Yayınları onun Müslümanlara kazandırdığı yayınevleri idi. Bir de, yayıncılık hayatı içerisinde "Kalem ve Onur" diye bir dergi de çıkarmıştı.

Bunun yanında, birçok dergide ve site ortamlarında, özellikle de eğitim konulu, yukarıda da belirttiğimiz üzere büyük çoğunluğu yapıcı, yol gösterici ve yönlendirici makaleleri yayımlanmıştı. Vefat etmeden önce, yine eğitim konusu ile yazıları haberdurus.com´da yayımlanıyordu.

Kilis´te lisede eğitim görmüş, sonra yüksek tahsilini Erzurum İlahiyat Fakültesi´nde tamamlamış, akabinde ise öğretmenliğe başlamıştı.

Eğitimcilik hayatı ile birlikte, yayıncılık, dergicilik yapmış, bunların yanında eğitim ile ilgili derneklerde, STK´larda görev almış, bir imam-hatip lisesinin kuruluşunda bulunmuştu. Doksanlardan itibaren Müslüman camiadan hareketle, ülke genelinde  meydana gelen hak ihlallerine ?Müslümanca´ karşılık verme adına bir avuç idealist Müslüman tarafından kurulan ve mücadelesi halen devam eden Mazlum-Der´in de üyesi olmuş, dernek çatısı altında hakka ve hukuka yönelik faaliyetler içerisinde olmuştu.

Mahmut Hocalar az bulunurdu zahir?

Günümüzde değişen şartlara ve çeşitli alanlarda oluşan algılara nazaran, çok şeyin pek değişmediği ve kendi bütünlüğü içerisinde niteliğini muhafaza ettiği zamanlarda, şimdiye nazaran elde pek bulunmayan materyallere rağmen, eğitimin hakikaten eğitim olduğu dönemlerde, yıllarda, hemen her yerde bir Mahmut Hoca bulunurdu. Bunun en belirgin örneklerinden biri, somuttan, yine somuta aktarıldığı üzere, beyaz perdeye aktarılan ve Münir Özkul´un canlandırdığı ?Mahmut Hoca´ tiplemesi idi. O Mahmut Hoca belki solcu idi, ama sonuçta eğitimin eğitim olduğu bir vasata işaret ediyordu.

Mahmut Hocalar, eğitim alanında yapılan bunca bürokratik düzenlemelere, ortaya konulan projelere rağmen, azalmakta idiler.

İşte, haddimizi aşmadan söylersek eğer, Mahmut Balcı kardeşimizde, sayıları giderek azalan Mahmut Hocalardan birisi idi?

Uzun yıllara dayanan şehadetler?

Mahmut Hoca ile uzun yıllara dayanan dostluğumuz ve kardeşliğimiz söz konusu idi?Ta doksanların başında başlayan tanışıklığımız, giderek ve çeşitli platformlarda birlikte hareket etme sonucunda kemale ere ere evrilip gelmişti.

Kardeşliğimiz kitap yayıncılığı, dergi çıkarıcılığı, eğitim konusu ile ilgili değerli ve önemi haiz makalelerini okuma ve Mazlum-Der çatısı altında, ?Müslümanca´ bir eda ile hak ve özgürlük mücadelesi verilirken, hem birbirimize ve hem de davaya omuz vererek devam edip gelmişti.

Allah (c.c) ona rahmet, ailesine ve çocuklarına sabr-ı cemil ve bizlere de Mahmut Hocadan ayrı kaldığımız için, onun ve onun gibi aramızdan ayrılan nice değerli kardeşimizin yokluğunu aratmayacak nice değerli insanlar ihsan eylesin. Amin?



Anahtar Kelimeler: Mahmut Balcı

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER