Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Maduro: ABD gözlerini Venezuela halkının zenginliklerine dikmiş

Venezuela Başbaşkanı Nicolas Maduro, devlet başkanlığı sarayı Miraflores´te basın toplantısı düzenledi. Ülkesindeki siyasi krize, ABD ve bölge ülkelerinin askeri tehditlerine, insani kriz iddialarına ve ekonomik yaptırımlara ilişkin açıklamalar yaptı.

Maduro: ABD gözlerini Venezuela halkının zenginliklerine dikmiş

ABD ve bazı bölge ülkelerinin, Venezuela´ya yönelik askeri  tehditlerinin, ülkesinin petrol, maden ve diğer zenginliklerini kontrol etme  isteğinden kaynaklandığını anlatan Maduro, şunları kaydetti:

"Eğer Venezuela patates ya da muz üretseydi, emperyalist kasırganın  içinde olmazdı. Şunu kabul edelim ki bir ABD imparatorluğu var ve gözlerini  Venezuela halkının zenginliklerine dikmiş durumda. Bizi aşağıda, arka bahçesi  olarak görüyor ve bizim zenginliklerimizi istiyor. Venezuela´da güç sahibi olmak  için de bütün bu baskıyı oluşturuyor. Bu yüzden onlar seçim değil, darbe  istiyorlar."

"PARALEL VE SANAL HÜKÜMET"

Maduro, Venezuela´nın içinden geçtiği süreçte "Demokrasi, halkın  özgürlüğü, egemenlik, toprak bütünlüğü ve barışın tehdit altında? olduğunun  altını çizdi.

Kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan  Guaido ve etrafındaki muhalifleri eleştiren Maduro, "Anayasanın hiçbir yerinde  yazmayan paralel ve sanal bir hükümet kendini demokrasinin üzerine koyuyor."  dedi.

"BARIŞ, TRUMP2IN TEHTİDİ ALTINDI"

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, şöyle devam etti:

"Venezuela´nın ulusal egemenliğine, ´insani yardım´ adı altındaki bir  şovla zayıf gösterilerek saldırmak isteniyor. Barış, Venezuela´yı askeri işgalle  tehdit eden ABD Başkanı Donald Trump´un tehditleri altındadır. Dünyanın en büyük  ve en agresif askeri gücünün başındaki Trump´ın ´Venezuela için askeri seçenek´  kullanmaktan bahsetmesi çok tehlikelidir."

"SİLAHLI MUHALEFETE İZİN VERMEDİK"

Venezuelalıların, "Barışçıl bir hükümeti, askeri müdahale ile tehdit  etmek ne ile açıklanabilir?" soruna cevap aradığını dile getiren Maduro, ABD´nin  Venezuela´da uyguladığı politikaların Libya, Irak, Suriye ve Afganistan gibi  ülkelerde uyguladığı politikalara benzediğini anlattı.

Maduro, "Libya´da ulaştıkları noktaya, yani silahlı muhalefete  Venezuela´da ulaşamadılar. Denediler ama biz izin vermedik ve hiçbir zaman izin  vermeyeceğiz." dedi.

"PLANLARI ÇÖKTÜ"

Yıllardır Venezuela´yı teslim almak için yürütülen operasyonlara  dikkat çeken Maduro, bütün planların boşa çıkarıldığının altını çizerek,  "Venezuela, bağımsızlığı, haysiyeti, tarihi var olma hakkı, barış uğruna savaşmak  amacıyla bugün hiç olmadığı kadar kararlıdır.? değerlendirmesinde bulundu.

Maduro, Venezuela güvenlik güçlerince "darbecilik" suçlamasıyla  yakalanan ve daha önce Miraflores´te çalışan emekli albay Garcia Palomo´ya da  değindi.

Palomo´yu köstebek olarak niteleyen Maduro, geçen sene ağustos ayında  bomba yüklü drone ile düzenlenen suikast girişiminin arkasında bu kişinin  olduğunu ve bu terörist grubun Kolombiya tarafından finanse edildiğini söyledi. 

2 MİLYONA YAKION İMZA TOPLANDI

Venezuela´da ABD ve bölge ülkelerinin askeri tehditlerine karşı  düzenlenen "Venezuela´dan ellerini çek" imza kampanyasına da değinen Maduro,  şimdiye kadar 2 milyona yakın imzanın toplandığını duyurdu.

HÜKÜMET DİYALOĞA AÇIK

Devlet Başkanı Maduro, AB öncülüğünde "Venezuela´da 3 içinde başkanlık  seçimleri" hedefi ile başlatılan ve dün Uruguay´ın başkenti Montevideo´da  toplanan Uluslararası Temas Grubunun çalışmalarına değindi.

Grubun, Venezuela´daki krizin çözümü için "Acil diyalog", "Müzakere",  "Anlaşma" ve "Uygulama" başlıklarıyla ortaya koyduğu 4 aşamalı planı  desteklediklerini belirten Maduro, "Biz, kiminle, nerede ve nasıl olduğuna  bakılmaksızın diyalog masasına oturmaya hazırız." dedi.

Uruguay ve Meksika´nın, Venezuela´daki diyalog çağrılarından övgüyle  bahseden Maduro, kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı  Juan Guaido ve etrafındaki muhaliflere daha önce yaptığı diyalog davetini de  yineledi.

Maduro ayrıca Montevideo´da Meksika ile Bolivya´nın imza atmadığı ve  "şeffaf başkanlık seçimlerini" işaret eden diğer belgeyi kabul etmediklerini  vurguladı.

AB´YE VE MOGHERİNİ´YE TEPKİ

Nicolas Maduro, her fırsatta Venezuela´daki devlet başkanlığı  seçimlerinin yenilenmesini istediklerini belirten ve temas grubunu da bu amaçla  ortaya çıkaran AB´ye ve Mogherini´ye de tepki gösterdi.

AB´nin Venezuela´nın gerçeklerini bilmediğinin altını çizen Maduro,  şunları söyledi:

"Biz AB´ye ve Federica Mogherini´ye hep aynı şeyi söylüyoruz. Siz  Venezuela´nın gerçeklerini duymak istemiyorsunuz. Sizler, 20 yıllık miras olan  demokratik devrimin gerçekleri karşısında sağırlık ediyorsunuz. Sizde de yalnızca  aşırıcı muhalefetlere sunduğunuz aşırı sağın senaryosu var. AB kaybetmeye  mahkumdur. Federica Mogherini, Venezuela´nın aşırı sağına boyun eğip onları  dinlemeye devam ettiği müddetçe hayal kırıklığına uğrayacaktır. Biz AB´nin bizi,  Venezuela´nın gerçeklerini dinlemesini ve Venezuela ile ilişkilerinde ideolojik  varsayımları bir kenara bırakmasını istiyoruz. Venezuela´da olan biteni  bilemezsiniz. Umarım, gökten bir ışık iner de bir gün Venezuela´nın gerçeklerine  kulak veririler."

BAŞKANLIK SEÇİMİ YOK

Venezuela´daki başkanlık seçimlerinin yenilenmesi talebine ise karşı  çıkan ve bu yıl içinde yenilemeyi düşündükleri Kurucu Meclis seçimlerini  hatırlatan Maduro, Venezuelalıların önceliğinin seçimler değil ekonomi olduğunu  vurguladı.

Ayrıca Venezuela´daki muhalefetin bu isteğinde samimi olmadığını dile  getiren Maduro, muhalefetle 2017 yılında Dominik´te müzakere yürütüldüğünü ve  muhalefetin görüşmelerde varılan seçim kararından son anda caydığını hatırlattı.

ULUSAL MECLİS´E ELEŞTİRİ

Maduro, muhalefetin elindeki Ulusal Meclis´in "geçici devlet  başkanlığı" ilanını dayandırdıkları anayasa maddesinin, 30 gün içinde seçime  gidilmesini gerektirdiğini hatırlattı.

Buna rağmen Ulusal Meclisin, geçiş tüzüğü çıkartarak seçim ilanını 12  aya kadar ertelemesine dikkati çeken Maduro, "Bunu Kurucu Meclis yapsaydı tüm  dünya buna ´Maduro´nun Darbesi´ derdi. Ancak bunu yasalara saygısı olmayan ve  ülkede hiçbir gücü bulunmayan Ulusal Meclis yapıyor." dedi.

"İNSANİ YARDIM ŞOVU"

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD ve Kolombiya´nın  özellikle üzerindeki durdukları "insani yardım" konusuna da değindi.

Maduro, "İnsani yardım Venezuela´ya müdahaleyi haklılaştırmak için bir  şova dönüştürülmüştür. Venezuelalıları küçümsemek için ucuz bir şov." dedi.

Venezuela hükümetinin ülke dışındaki 10 milyar dolara ulaşımının  engellendiğini hatırlatan ve el konulan altınlardan bahseden Maduro, şunları  kaydetti:

"Eğer Venezuela´ya yardım etmek istiyorlarsa, üzerine çöktüğünüz ve  ulaşımına engellediğiniz Venezuela´nın parasını bırakın. Bu ölümcül bir oyun,  önce boynunu sıkıyorlar sonra dilenmesini bekliyorlar. ?Önce paranızı çalıyoruz  sonra size tuvalet kağıdı veriyoruz.´ Tıpkı Trump´ın Porto Riko halkına  fırlattığı gibi. Bütün bu insani yardımlarınızı alın ve oldukça ihtiyaç sahibi  (Kolombiya kenti) Cucuta halkına dağıtın."



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER