Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Literatürk Festival ve Avrupa Yetim-Der

Sinan Eskicioğlu

Literatürk Festival ve Avrupa Yetim-Der

Bu hafta verimli ve bir o kadar da yararlı çalışmalarla geçen bir haftaydı. Neden mi? Çünkü olumlu çalışmaları, faydalı etkinlikleri müşahede etmek, hayatın sadece olumsuz tarafını sunmaya çalışan insanlardan ve yayınlardan etkilenmeyi azalttığı için.

Maalesef olumsuzluk, kavga-şiddet, hayata negatif açıdan bakmak ve sadece onları görmek daha fazla prim yapan konular. Hangi alanda olursanız olun bu böyle.

Normalin-yolunda işleyen çalışmaların, tadında giden işlerin prim yapmadığı; anormalliğin, yolunda gitmeyip sekteye uğrayan işlerin, tat vermeyen işlerin öne çıktığı bir kültürde yaşıyoruz.

Hani habercilik açısından da söylenen bir örnek vardır ya, köpeğin insanı ısırması değil, insanın köpeği ısırması asıl haber olacak konudur kabilinden.

Avrupa Yetim-Der
- Reklam -

Yemenli çocukların durumları ile ilgili yazı kaleme almıştım. Suudilerin, İran´ın, Katar´ın uçak hediye etmesinin, Türkiye´nin aktif güç olma çalışmalarının parasal karşılıkları çok yüksek. Ancak buna rağmen Yemen´de açlık sebebiyle ölen çocuklara yardım yapmak, harcanan milyonlarca dolarlık silahlara nazaran daha az masraflı. Ama etkin güç olmak önemli, buna karşılık Yemen´de açlıktan ölen masum çocuklar ?kader´ kurbanı olarak kayıtlara geçmekte.

Yemenli çocuklarla ilgili yardım çalışmalarını araştırırken bir dernek karşıma çıktı. Aynı derneğin ismini sosyal medyada başka kişilerden de duymuştum. Hiç üşenmeden bu derneğe ulaşmaya çalıştım. Dernekteki yetkililerle telefon görüşmemizden sonra buluşup, görüştük.

Avrupa Yetim-Der.

Derneğin merkezi Almanya´nın en güneyinde bulunan Rheinfelden şehrinde. Görüşmemizde dernek yetkililerinden öğrendiklerim beni hem mutlu etti ve hem de umutlandırdı.

?Mazlumun dini sorulmaz´ kaidesince din, dil, bölge, renk, ırk, mezhep ve meşrep ayırımı gözetmeksizin ihtiyaç duyulan her yerde imkanlarımız dahilinde çalışmayı ana prensiplerimizden birisi kıldık´.

Din, dil, renk ve bölge ayırımı yapmadan yardım çalışması yapmak, sosyal çalışmaların en temel özelliklerinden biridir.

Avrupa Yetim-Der de aynı düşünceyle faaliyet gösteren, kaliteyi şart olarak kabul etmiş bir kuruluş.

Güzel dizayn edilmiş internet sayfaları da var, dileyen girip göz atabilir.
Yetim edinme, kardeş aile, burs, kırtasiye, gıda paketi, yetim giydirme yardım alanlarından sadece birkaçı.

Yardım konusunda samimi olma, dürüst çalışma ve yardımları yerlerine ulaştırma çok önemli kriterler.

Bu kriterleri her daim kontrol etmek bizim toplumsal görevimiz. Bundan dolayı sizler de araştırıp, sorgulayıp, sürekli denetleyebilirsiniz. Kendi adıma böyle bir kuruluşun faaliyetlerini ilk ağızdan duymaktan mutlu oldum.

Literatürk Festival

Literatürk, 2015 yılından beri Türk-Alman literatür (edebiyat) festivali düzenlemekte. Kuruluş bu sene de 14. Festivalini 12-22 kasım tarihleri arasında düzenledi.

Kimler vardı bu festivalde?

Barbaros Şansal, Kerim Pamuk, Michael Lüders, Mark Terkessidis ve Ayşe Kulin festivale katılan isimlerden sadece birkaçı.

Bu sene yapılan festivalin mottosu ?Mut´ yani cesaret. Katılımcıların eserlerinde, yapılan tartışmalarda ve sunumlarda aslında esas konu cesaretti.

Essen şehri Belediyesi Belediye Meclis Üyesi Muchtar Al Ghusain de dediği gibi: ?Literatürk, kültürler arası karşılaşmaya fırsat olmakta ve dikkatleri farklılıklar yerine ortak noktalara yönlendirmekte´.

Birlikte yaşama adına yapılan söyleşiler katılımcılara yeni fikirler kazandırdı. Söylem dilinin, konuya ne kadar etki yaptığını da yapılan sunumlarda görmüş olduk. Medyanın da etkisiyle ?ben ve öteki´ci söylem dilini benimseyenlerin aslında dertlerini tam da anlatamadıklarına şahit olduk. Burada da, medyaya büyük görev düştüğü kanaatindeyim. Başta da söylediğim gibi, medya anormallikleri değil de normal olanları gündeme taşımaya başlarsa, toplumsal birlik adına çok mesafe alacağız diye düşünüyorum.

Literatürk ekibini kutluyorum. Etkinliklerine katılmak da keyif vericiydi. Festivalin son gününde düzenlenen ?Misafir işçilerin şarkıları´ programı da, işgücü olarak gelen yabancıların yaşadıkları hazin hikayeleri gözler önüne serdi.

Bu etkinliğe katılmak benim için çok normal, Literatürk ekibi için de normaldir kanaatimce. Ancak gördüğüm bir noktayı da paylaşmadan geçemeyeceğim. Literatürk, tabii ki, herkese ve her kesime açık bir festival ve çalışma. Ama bu ekibin içinde başka renkten Türkiye´liler de olursa, çok daha verimli ve etkin olacaklarını düşünüyorum. Almanya toplumunda diğer dil, renk, din ve kültürden olanlarla ?birlikte´ olmak ve yaşamak önemli. Almanya´da yaşayan Türkiye´lilerle de ?birlikte´ olabilmek önemli, umarım bu yönde de güzel gelişmeler olur.

Gülse Birsel

Seneryosunu yazdığı dizide çok güzel bir konuyu ele aldı Gülse Birsel. Kadınların yaşadığı şiddeti, psikopat erkeklerin jön olduğu dizileri ve kadınların düşmeyeceklerini ifade etmesinden dolayı kendisini kutluyorum.

?Düşmeyen, dik duran kadınlara hepinizi teker teker alıştırıcaz´. Dizilerde ?düşmeyen kadınların portresi´ artacak ki, toplumda da düşmeyen kadınların portreleri fazlalaşsın.

 

Sevgi ve Bilgiyle kalın



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER