Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Laiklikten başka malzemesi olmayanlar

Abdülkadir Özkan - 13.09.2018

Laiklikten başka malzemesi olmayanlar

Uzunca bir süreden beri ülkede içeride ve dışarıda ciddi sorunlarla boğuşuluyor.  Sınırlarımızın hemen ötesinde yıllardan beri çatışmalar devam ederken, son zamanlarda yeni bir göç dalgası ihtimali yine gündeme geldi. ABD´nin doları kullanarak ülkemize yönelik terör saldırıları piyasalarda tam bir belirsizlik oluşturdu. Bir takım kimseler dolardaki oynaklıktan daha çok kazanmanın peşine düştüler. Ellerindeki mallara aşırı zamlar yapmaya başladılar. Bu gelişmelerde iktidarın sorumluluk payını tartışmak isteyenler tartışabilirler/tartışılıyor da? Kaldı ki ülkenin içinde bulunduğu zor şartları siyasi istismar konusu yapmadan meselelere çözüm teklifi olanların bunu ortaya koyması gerekiyor. Birileri bundan rahatsız olsalar da.

Ne var ki, ülkemizin içinde bulunduğu böylesine olumsuz bir ortamda durduk yerde anamuhalefet partisi tarafından bir karma eğitme son verildiği, bunun laik eğitime müdahale olduğu tartışmaları gündeme taşındı. Halbuki ortada karma eğitime son verildiği gibi bir durum da söz konusu değil. Bu hususta gerek Milli Eğitim Bakanlığı gerek Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptıkları açıklamalarda karma eğitimin devam ettiği, bu yönde alınmış bir karar olmadığını açıklamalarına rağmen bu açıklamalar nedense ya duyulmuyor ya da duymazdan geliniyor. CHP yıllardan beri kullandığı tek malzeme ?laiklik elden gidiyor´ çığlıklarını gündeme taşımak için bir bahane bulmuş gibi görünüyor. Bu tavır sebebiyle bu milletin kendilerini iktidar yapmadığını nedense görmek istemiyorlar.

 

CHP´nin gündem oluşturmaya çalıştığı bu karma eğitime son veriliyor, laik eğitime müdahale ediliyor tartışmalarının sebebi nedir?

Bir vatandaş demokratik hakkını kullanarak yargıya müracaat ederek çocuğunun kız ve erkek öğrencilerin ayrı okuduğu sınıflarda eğitim görmesini istemiş ve bu istek doğrultusunda bir karar çıkmış. Ancak, olay kesinlikle tüm eğitim kurumlarında karma eğitime son verilmesi değil. Bunu iktidar mensupları da ısrarla belirtiyorlar. Kaldı ki, bu ülkede benim çocukluk yıllarımda kız ve erkek liseleri vardı. Yani isteyen çocuğunu karma eğitim yapan liseye, isteyen de kız ya da erkek lisesine veriyordu. Nedense bu uygulama o yıllarda CHP tarafından laikliğe aykırı bulunmuyordu.  Hatta CHP´nin tek parti iktidarı döneminde kız ve erkek liselerinin bulunduğu üzerinde duracak değilim. Üzerinde durmak istediğim husus bir yargı kararı gereği Milli Eğitim Bakanlığı´nın yönetmelik değişikliğini laiklik elden gidiyor tartışmalarına alet edilmesidir. Bu arada uzun yıllar kız ve erkeklerin ayrı ayrı eğitim gördüğü okullarda ilerleyen yıllarda sağ iktidarlar tarafından karma eğitime geçildiği de ayrı bir konu.

 

Bazı velilerin kız ve erkek öğrencilerin ayrı sınıflarda okumaları gerektiği şeklinde istekte bulunması, bu isteğin yargıda da karşılık bulmasının laiklikle ne alakası olduğunu şahsen anlayabilmiş değilim. Ben anlayamamış olsam da bazılarının bu isteği ve bu istek doğrultusunda yönetmelik değişikliğini laikliğe aykırı bulma hakları vardır. Ancak bu tavırlarının toplumun büyük kesiminin anlayışına ters düştüğünü,  bu sebeple de CHP´nin uzun yıllardan beri iktidar olamadığını düşünmeleri gerekir. Çünkü CHP öncelikli olarak ülke sorunlarına çözüm üretip bunu toplum ile paylaşmak yerine bir takım kavramların arkasına gizlenerek toplumun değer yargıları ile ters düşmeyi ilericilik sanarak siyasetinin ana malzemesi yapmış durumda. Halbukianamuhalefet partisinin asli görevi sorunlara çözüm üretmek ve bunu toplum ile paylaşmaktır. Bu yapılmadığı sürece iktidarlar muhalefetsiz kalmış demektir. Kaldı ki,  karma eğitimin devam etmesi laikliğin teminatı olmadığı gibi, son verilmesi de laikliğin elden gitmesi değildir.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz