Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kudüs´te var ki zaten büyükelçimiz

Akif Beki - 15. 12. 2017

Kudüs´te var ki zaten büyükelçimiz

CHP ile MHP´den hükümete haklı çağrılar geldi; madem öyle, samimi ve tutarlı olmak için Doğu Kudüs´te derhal Filistin Büyükelçiliği açılmasını istiyorlar.

Talepleri, oradaki mevcut başkonsolosluğumuzun büyükelçilik seviyesine çıkarılması.

Haklılar ama pratikte alacakları yok. Çünkü zaten halihazırda Doğu Kudüs´te büyükelçi düzeyinde temsil ediliyoruz.

Adı Kudüs Başkonsolosluğu olan diplomatik temsilciliğimiz, Filistin yönetimiyle ilişkilere bakıyor. Başına da 2005´den beri bir büyükelçi atanıyor.

Yani yarından tezi yok açılsın dediğimiz Kudüs Büyükelçiliği´miz, fiilen açık durumda zaten.

Yalnız da değiliz, Filistin yönetimi nezdinde diplomatik faaliyet gösteren başka ülkeler de Doğu Kudüs´te misyon bulunduruyor. Şaşıracaksınız ama ABD de bu sınırlı sayıdaki ülkelerden biri.

BOŞ ATIP DOLU TUTMAMAK İÇİN

Anlayacağınız...

İsrail Büyükelçiliği´ni Kudüs´te tutan tek bir ülke hala yokken...Bugün bile, Doğu Kudüs´ü Filistin Devleti´nin fiili başkenti olarak tanımak anlamına gelen diplomatik uygulamalar var.

Seviye, resmen başkonsolosluktan büyükelçiliğe yükseltilse de tatbikatta bir şeyi değişirmiyor, dün neydiyse bugün de o.

Doğu Kudüs´ü Filistin´in başkenti olarak tanıma kararı, Trump´ın oldu-bittisine anlamlı bir cevap, yerinde bir misilleme. Fakat bir yandan da malumun ilamı, bilinenin tekrar ilan edilmesi yani.

Trump´ın Kudüs deklarasyonu, ABD için de fiiliyatta bir çelişki. ?Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu? deyimini haklı çıkartacak yaman bir çelişki üstelik.

Hem birleşik Kudüs´ü başkent tanıyıp sefaretlerini Telaviv´den buraya taşıma emri veriyor başkanları. Hem de Doğu Kudüs´te ayrı, Batı Kudüs´te ayrı, hatta kimseye ait olmayan bölgede ayrı konsolosluk faaliyetlerine devam ediyorlar.

Kudüs´ün bölümmüş statüsünü ve Filistinlilerin Doğu Kudüs üzerindeki hak iddiasını ABD´nin de zımnen tanıması değilse nedir bu?

CHP ile MHP sözcülerine önerim, resmi sitesinden Kudüs´teki başkonsolosluk tarihimizle ilgili şu arka plan bilgilerine ulaşsınlar.

Umulur ki arkadan lafı edilmekle birlikte aslında çoktan eyleme geçmiş bir karar için ?lafta kalmasın somut eyleme  geçsin´ demenin manasızlığını fark eder, söylemlerinde zamanın gerisine düşmezler.

Buyursunlar talimine:

İlk Atatürk zamanında, 1925 yılında açıldı. ?Yurtdışındaki en eski diplomatik misyonlarımızdan biri olma ayrıcalığına sahip.?

* ?Resmi adı Başkonsolosluk olmakla birlikte bir Büyükelçiliğin iş hacmi ve görev niteliklerine haiz.?

* ?Görev alanı günümüzde Filistin Ulusal Yönetimi´ne bağlı bulunan Batı Şeria ve Gazze Şeridi´ni kapsamaktadır.?

* ?İsrail Parlamentosu´nun 1980´de Kudüs´ü ?ebedi ve bölünmez´ başkent ilan etmesi üzerine, protesto amacıyla kapatılmış, 1992 yılı Eylül ayında faaliyetlerine yeniden başlamış ve günümüze kadar aralıksız devam etmiştir.?

* ?2005 yılından itibaren Kudüs´teki Misyon Şefliği´ne bir Büyükelçi tayin edilmiştir...?

* ?Filistin´de yaşayan vatandaşlarımıza konsolosluk hizmetleri ve ülkemizin Filistin Ulusal Yönetimi ile her alanda ikili ilişkilerinin geliştirilmesine katkı vermektedir.?



Anahtar Kelimeler: Kudüs zaten büyükelçimiz

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz