Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

KUDÜS´TE KANLI AÇILIŞ... İSRİAL ASKERLERİ GAZZE´DE KATLİAM YAPTI: ÇOK SAYIDA ŞEHİT VE YARALI VAR

ABD Başkanı Trump ve İsrail Başbakan Netanyahu, Ortadoğu´yu kan gölüne çevirecek sürecin fitilini ateşledi. ABD´nin Kudüs´e taşıdığı büyükelçiliğin bugun yapılacak açılışını protesto eden Filistinlilere, İsrail askerleri saldırdı. Gerçek mermi ve bombalar

KUDÜS´TE KANLI AÇILIŞ... İSRİAL ASKERLERİ GAZZE´DE KATLİAM YAPTI: ÇOK SAYIDA ŞEHİT VE YARALI VAR

ABD Başkanı Donald Trump´ın tüm dünyayı karşısına alarak attığı adımda en somut gelişme bugün yaşanıyor. Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıyan Washington, Tel Aviv büyükelçiliğini bugün resmen taşıyor.

 

BÜYÜKELÇİLİK RESMEN AÇILDI!

Uluslararası haber ajansları, Gazze sınırında çatışmaların başladığını bildiriyor.

Trump´ın kızı İvanka, damadı ve danışmanı Jared Kushner ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise törende hazır bulundu.

Heyet, öncesinde ise dışişleri bakanlığındaki etkinliğe katıldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu burada yaptığı konuşmada, Trump´ın elçiliği Kudüs´e taşıma kararını övdü. Netanyahu, kararı "cesur" olarak niteledi.

TRUMP TÖRENE KATILMADI

Amerika Birleşik Devletleri´nin Kudüs Büyükelçiliği için bugün açılış töreni düzenlendi. Törenin Türkiye saatiyle 16.00´da yapıldı. Açılışa Başkan Donald Trump katılmadı ancak davetlilere telekonferansla hitap etti.

TRUMP: "İSRAİL HALKININ HER ZAMAN YANINDAYIZ"

Trump, İsrail´in "Kudüs´ten yönetildiğini söyleyip bizde büyükelçiliğimiz oraya taşıdık" dedi.

Elçiliği Kudüs´e taşıyarak gerginliğin fitilini ateşleyen ABD Başkanı, "Ülkesinin kalıcı bir barış anlaşmasını hedeflediğini" söyledi. Yayımlanan video mesajında Trump ayrıca, "Bugün aldığımız karar İsrail halkının her zaman yanında olduğumuzun göstergesidir" dedi.

18-05/14/-1526294952.jpg

NETENYAHU ZAFER İLAN ETTİ!

ABD´nin skandal Kudüs açılış töreninde konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD için "Dünyada daha iyi bir dostumuz yok. Tarihi tanıyarak tarih yazdınız. Bu anı hatırlayın, Trump tarih yazdı" dedi.

ABD´nin Büyükelçilik açılış töreninde konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD için "Dünyada daha iyi bir dostumuz yok. Tarihi tanıyarak tarih yazdınız. Bu anı hatırlayın, Trump tarih yazdı" dedi.

Trump´ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner, törende yaptığı konuşmada, bu hamleyle dünyanın ABD´ye ve başkanına güvenebileceğini gösterdiklerini iddia etti.

43 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ, YÜZLERCE YARALI VAR

İsrail askerleri, ABD´nin Kudüs´te büyükelçilik açmasını protesto etmek için abluka altındaki Gazze sınırında düzenlenen gösterilere katılan 43 Filistinliyi şehit etti, yaralı sayısı bin 500´ü aştı. 

Twitter´da İsrail´in kuruluşunun 70. yılını #Israel70 hashtegiyle kutlayanlara karşı, işgal altındaki topraklarda yaşayanlar başta olmak üzere dünyaya dağılmış milyonlarca Filistinli #Nakba70 etiketiyle karşı bir kampanya başlattı.

Filistinliler, İsrail´in kuruluşunu Nekbe yani ´Büyük Felaket´ olarak adlandırıyor. Vatanlarını kaybederek mülteci konumuna düşen milyonlarca Filistinli, bugün dünyanın 46 ülkesinde protesto gösterileri düzenleyecek.

İsrail ordusu, Hamas´a ait mevzileri bombardımana tuttu. Ordudan yapılan açıklamada, Refah sınır kapısı yakınında saldırı hazırlığında olan militanlar hedef alındı.

Gazze´deki Filistin Sağlık Bakanlığı´ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi´nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 37 Filistinlinin şehit edildiği belirtildi.

18-05/14/fi2.jpg

Sağlık Bakanlığı açıklamasında ayrıca Gazze Şeridi´nin İsrail sınırında düzenlenen gösterilerde şu ana kadar 448´i gerçek mermiyle olmak üzere, şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı gaz nedeniyle 918 Filistinlinin yaralandığı kaydedildi.

Uluslararası haber ajansları, Gazze sınırında çatışmaların başladığını bildiriyor. Haaretz gazetesi, en az beş Filistinlinin İsrail askerlerinin açtığı ateşte yaralandığını duyurdu.

18-05/14/yara.jpg

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Gazze´deki protestolarda Filistinlilerin şehit edilmesine ilişkin, "Bu katliamdan İsrail hükümeti kadar ABD yönetimi de sorumludur" dedi.

Kudüs´teki açılış öncesi ilk tepki Hizbullah´tan geldi. Lübnan merkezli örgüt, büyükelçiliğin kutsal kente taşınması kararının değersiz olduğunu belirterek geçen hafta Golan Tepeleri´nde gerçekleşen saldırıların caydırıcılık dengesini onayladığını duyurdu.
 
18-05/14/fi3.jpg
 

KUDÜS BÜYÜKELÇİLİĞİ AÇILIYOR

 
ABD Başkanı Donald Trump´ın 6 Aralık´ta Kudüs´ü ´İsrail´in başkenti´ olarak tanımasından yaklaşık 5.5 ay sonra ABD Büyükelçiliği Tel Aviv´den taşınarak Kudüs´te açılıyor. İsrail´in kuruluşunun 70. yıldönümünde gerçekleşen resmi açılışa Trump´ın kızı ve damadı katılıyor.
 

ARAP BİRLİĞİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

 
Arap Birliği, ABD´nin elçiliğini Kudüs´e taşımasıyla ilgili çarşamba günü olağanüstü toplanacak.

Donald Trump, Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanımış ve büyükelçiliğin de Tel Aviv´den taşınmasını kararlaştırmıştı. Karar dünya genelinde tepki çekmişti.

Bugün de açılışa tepki olarak büyük protesto gösterileri düzenlenmesi bekleniyor. Filistinliler, Doğu Kudüs´ü bağımsız bir Filistin devletinin başkenti olarak kabul ediyor.

18-05/14/k.jpg

Kızı ve damadını açılışa gönderen ABD Başkanı Donald Trump´ın bugünkü törende video bağlantısıyla bir konuşma yapması bekleniyor. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan da törene katılıyor.

18-05/14/2-1526294976.jpg

Çoğu Avrupa Birliği (AB) temsilcisi törende yer almayacak. AB, Trump´ın Aralık 2017´de açıkladığı karara karşı çıkmıştı.
Ancak AB içinde de çatlaklar var. O dönem ortak açıklama yapmasını engelleyen Macaristan, Romanya ve Çekya´nın temsilcileri bugünkü törende olacak. Söz konusu ülkelerin temsilcileri, dün akşam gerçekleşen resepsiyona da katıldı.

İsrail´in tehditleriyle büyükelçiliklerini Kudüs´e taşıma kararı alan Guetamala ve Paraguay devlet başkanları da bugünkü törende yer alacak.

18-05/14/iis.jpg

HAMAS´TAN KATILIM ÇAĞRISI

Hamas, yaptığı yazılı açıklamada nerede olurlarsa olsunlar Filistinlilerin bulundukları yerde "milyonluk dönüş yürüyüşü"ne katılmaları çağrısında bulundu.

18-05/14/fil.jpg

Gazze Şeridi´nde uygulanan ablukanın kaldırılması talebini yineleyen Hamas, Filistin halkının sıkıntılarının sona erdirilmesi, yaptırımların durdurulmasının yanı sıra çocukların yiyeceği, hastaların tedavisi ve eğitimi üzerinden şantaj yapılmamasını istedi.

İsrail´in Haaretz gazetesi, dün akşam gerçekleşen büyükelçilik açılış galasına Ivanka Trump ve Jared Kushner´le birlikte 32 ülkenin temsilcilerinin katıldığını bildiriyor.

18-05/14/k2-1526285944.jpg

Söz konusu ülkeler şöyle:

Cezayir, Angola, Avusturya, Kamerun, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Etiyopya, Gürcistan, Guatemala, Honduras, Macaristan, Kenya, Makedonya, Myanmar, Nijerya, Panama, Peru, Filipinler, Romanya, Ruanda, Sırbistan, Güney Sudan, Tayland, Ukrayna, Vietnam, Paraguay, Tanzanya ve Zambia.

Kudüs kararının ardındaki isim olan Trump´ın danışmanı ve damadı Jared Kushner ile eşi Ivanka Trump, utanç verici açılış için İsrail´e indi. Trump´a Orta Doğu konusunda danışmanlık yapan Jared Kushner, bir Yahudi.

18-05/14/ii.jpg

Dün akşam Kudüs´te verilen açılış resepsiyonuna katılan çift, geçen yıl Mayıs ayında Donald Trump´ın resmi ziyaretinde yine İsrail´e gelmişti.

İsrail medyası, Kushner ve Trump ikilisini yeni kutsal güçlü çift olarak görüyor. Ivanka Trump ayrıca yeryüzündeki en güçlü Yahudi kadın olarak gösteriliyor.

ABD büyükelçilik binası etrafına asılan bilboardlarda Trump´ın seçim kampanyasındaki sloganın aynısı var. İsrail ve ABD bayraklarının iç içe geçtiği posterlerde ´Büyük İsrail´i yarat´ yazıyor.

Kudüs´te gerilim zirve noktasında... Dün Eski Şehir´in Şam Kapısı´nda İsrailli polis güçleriyle Filistinliler karşı karşıya geldi. Filistinliler, içeri girmelerine izin verilmemesi üzerine polislerle tartıştı.

18-05/14/pro.jpg

İsrailli motosiklet kulübü Samson Riders´ın üyeleri, açılışı kutlamak için dün yollara döküldü.

İngiltere ziyaretinde bugünkü açılışı değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem ABD´yi hem de İsrail´i sert şekilde eleştirdi:

"ABD insanlığın hak, adalet ve hakkaniyet şuuruyla bağdaşmayan bu adımıyla tüm ilgili BM kararlarını, hatta kendi müktesebatını bile ihlal etmiş, uluslararası toplum nezdindeki inandırıcılığına zarar vermiş ve ihtilafın çözümünde arabulucu rolünü kaybetmiştir.

ABD büyükelçiliğini Kudüs´e taşıyarak, gerçekten barışı istediğini defalarca kanıtlayan Filistin tarafını cezalandırmıştır. Filistin halkının yüzlerce yıllık vatan topraklarını işgal eden, abluka ve yasa dışı yerleşimlerle iki devletli çözüme yönelik taahhütleri çiğneyen, barışı bizzat imkansız hale getirmeye çalışan, BM kararlarını sistematik şekilde ihlal eden İsrail hükümetini ise ödüllendirmiştir.

18-05/14/is.jpg

Tarih ve insanlık vicdanı Filistinli kardeşlerimize yapılan haksızlıkları asla affetmeyecektir. Filistin sorununa adil ve sürdürülebilir bir çözüm ancak egemen ve bağımsız bir Filistin devletinin 1967 sınırları dahilinde, başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde vücut bulmasıyla mümkün olacaktır."

Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıyan ABD, bugün kutsal kentteki yeni büyükelçiliğini açıyor. Gün boyunca gelişmeleri canlı blogla aktaracağız.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER