Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

KRİZ Nasıl Aşılır ?

Veysi DÜNDAR - 19. 08. 2018 Pazar

KRİZ Nasıl Aşılır ?

 19. 08. 2018 Pazar

AK Partinin 6. olağan kongresi dün ikmal oldu. Parti, devlet, hükümet, Allah ne verdi ise, haziruna dahil idi. Gözümüz yok, kimsenin de olmasın. Malum güç zehirler. Mutlak güç mutlak zehirler. Ülkede yasama yürütme zaten mürekkep idi. AK Parti ile buna yargıyı da ekli görüyoruz. Dördüncü kuvvet denilen basın çoktan ele geçti. Sivil toplum ise; ağzını çok açan olursa başına ne geleceğini biliyor.

Hal böyle olunca; Cumhuriyet tarihinin belki de en ağır döviz krizinin dahi etki ve önemi yerli yerine konmuyor. Ölümü gördük, sıtma ile mutluyuz. 7´ye çıkan kur 6 oldu diye sevinmemiz gerekiyor. Hadi sevinelim. Geçen hafta fullediğim benzin deposuna, bu defa 40 tl fazla ödedim.

Bulgar Levası 4 lira olmuş desek dinleyen olur mu acaba? İşin kur tarafı göz önünde. İndi çıktı deyip aklı sıra ABD ile aşık atıyor havuz gazeteleri. Hollanda, Almanya, Rusya derken bu defa dişimize göre rakip bulduk. Ayrıca bize kuş uçumu 10 bin km. İstesek de pek kucaklaşma şansı yok. Ama kucakta olan şeyler bayağı çok. Başta da faiz.

Birisi havuz gazetecilerine acilen söylemeli. Sabit faizli krediler bankaları, rotatifler firmaları traş ediyor. Ama; ?jilet sakalı mı kesiyor deriyi mi sıyırıyor?? Orası muallak.

Kredi Garanti Fonu (KGF) başlamadan önce yıllık faiz 10´larda idi. Şu anda bunu 3´e katladık. Yeni bir kredi kullanmanın maliyeti neredeyse 3 senede kredinin anaparası kadar faiz ödemek. Kriz teğet geçiyor, dolar düşüyor diyen varsa faizlere baksın derim. Bu kriz, ?Derin Kriz (.)?

Kimse kusura bakmasın, bu topraklar güzel meyve sebze ve bolca kriz üretir. Döviz krizine ejderha olsa dayanmaz. İktisat tarihi okuyun, kimin başına ne gelmiş görürsünüz. 5 kuvveti temerküz eden mevcut siyasi iktidar, karşısında hiçbir muhalefet görmemesi nedeniyle farklı açıklamalara sığınsa da, mızrak ve çuval ortada.

Trump iyi biri olmasa da, bu gerçek değişmiyor. Trump, bize pencereden atla dese, atlayacak mıyız? Ülke yatırım yapılamayan ve ekonominin motor yağı olan kredi hatları kurumuş halde. Bu krizdir. Faiz düşer, kriz biter. Ama şu anda buna epey uzağız.

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan Trump´a cevap verdi dün: ?Oyunu gördük, meydan okuyoruz? dedi.

Dünkü makaleme (Sarı Kafanın Tehditlerini Ciddiye Almamak!) tanıdık tanımadık çok sayıda yorum geldi. ?Peki çözüm ne?? diye sordu Gani Rüzgar Şavata? Çözüm nerede? Krizi nasıl aşacağız? Yanıt basit ve net.

Ne yaptı iseniz zıddını yapın. Evet tam zıddını. Zaten nedamet getirdiğiniz onca konu ortada. ?Milletimiz bizi affetsin!? diye söze başlanmadı mı? Sonra ?bu gökdelenleri kim dikti?? diye sormadınız mı? Siluete tecavüz eden, gökdeleni traşlamayan arkadaşa kim küstü? Sonra yapılan onlarca döviz bazlı garantiler.
?Şimdi yerli para ile ne yaparız?? diye soran kim?

Dileyen iki ay önceki yazımı da okuyabilir?

AK Parti 6. olağan kongresi ve 16. iktidar yılında ülkeyi taşıdığı devasa krizi aşmak için kendini aşmak zorundadır.

Dış güçlere başarısızlık faturası yollayan, başarısını da kendinde arama selahiyetini kaybeder.

Bu kadar basit bir gerçek bile AK Partinin ülkeyi özellikle son 5 yıldır sadece güç eskalasyonu ve arkaik MHP desteği ile idare ettiğini ifşa ediyor.

AK Parti hataları arka arkaya yapıp sonuçta karşısına ve karşımıza çıkan tabloyu tefsir ile mükelleftir.

Yaptığı herşey yanlış değildir tabii ama yanlışta ısrar ancak temyiz kudreti nisyanına tekabül eder.

Başta demokratik olmayan uygulamalar olmak üzere AK Parti yaptığı herşeyi unutmakla mükelleftir. Başlangıç noktası budur. Arkası gelecektir.

Ekonomide kamuyu şişiren ama kamusalı göz ardı eden yaklaşımlar ilga olmalıdır. Kamu işletmeleri erirken yeni bir kamu bankasına duyulan ihtiyaç esasen izaha muhtaçtır. Daha birçok örnek önümüzde durmaktadır.

Bildiği herşeyi unutup, işe yanlışlarını telafiden başlamak atılacak ilk adımdır. Gerisi gelecektir.



Anahtar Kelimeler: KRİZ Nasıl Aşılır

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER