Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Körfez ve NATO´ya dikkat

ABD Başkanı Trump, merakla beklenen Ulusal Strateji Belgesini açıkladı. Öncekiler gibi genel ifadeler içeren belgenin satır aralarında ABD´nin özellikle Ortadoğu´ya yönelik planlarına ilişkin ipuçları var. KARAR yazarları Mensur Akgün ve Galip Dalay, Beya

Körfez ve NATO´ya dikkat

KARAR yazarları Mensur Akgün ve Galip Dalay, ABD Başkanı Donald Trump´ın açıkladığı Ulusal Güvenlik Strateji Belgesini yorumladı. Mensur Akgün, belgede Körfez ülkeleri ve NATO´nun misyonuna yönelik tanımlamaya dikkat çekti. Galip Dalay ise ABD´nin yeni yol haritasında terörizm vurgusu ve ekonomik milliyetçilik temasının ön plana çıktığını söyledi. 

Mensir Akgün´ün yorumu şöyle:

Evet, ABD epeydir beklenen ve 11 aydır üstünde çalışıldığı söylenen Ulusal Güvenlik Strateji belgesini nihayet açıkladı. Belgenin kapağı da dahil tamamı 68 sayfa. Okunacak kısımlarıysa 55 sayfa. Giriş dışında beş bölümden oluşuyor. Bir de kısa sonuç bölümü var. Gündemdeki sorunlar düşünüldüğünde bizim açımızdan en önemli kısım Ortadoğu´ya ilişkin olan iki buçuk sayfa ki onda da çok genel ifadeler bulunuyor. İran yerilip, İsrail övülüyor. Bölgedeki bazı ülkelerin İsrail yerine İran´ı tehdit olarak görmeleri önemseniyor. Ortadoğu dendiğinde adı anılmadan en çok IŞİD´den söz edilmiş.

GENEL İFADELER İÇERİYOR

Öncelikli eylem alanları arasında Körfez İşbirliği Konseyi sayılmış. ABD´nin bölgede asker bulunduracağı söylenmiş. Bunun nedeni de müttefikleri savunmak olarak açıklanmış. Ayrıca bölgedeki müttefiklerin İran´ın kötücül etkilerinden korunacağı da söylenmiş. Belgede diğer terör örgütlerine ilişkin bir şey yok. Zaten belge daha önceki emsalleri gibi genel ifadeler içeriyor. Ancak belgenin tamamının çok daha iyi okunması, satır aralarının irdelenmesi gerekiyor. Yol gösterici olduğunu unutmamakta yarar var.

Unutmamamız gereken bir başka şey de bu belgenin yasal bir zorunluluktan kaynaklandığını, amacının hem yönetim içinde hem de Kongre ile Yönetim arasında uyum ve dil birliği sağlamak olduğu.

NATO ÜYELERİNİ MUTLU ETMEZ

Son olarak belgenin NATO´ya ilişkin kısımlarını da anlamak ve anlamlandırmakta fayda görüyorum. Çünkü müttefiklik ilişkisinin maddi sorumluluk paylaşımına resmen indirgendiğini, buradaki üslup ve anlayıştan NATO´nun Avrupalı ortaklarının pek mutlu olmayacağını düşünüyorum.

RUSYA´YI RAHATSIZ EDECEK

Fakat unutmayalım ki bunlar hızlı bir okumayla edinilmiş ilk izlenimler. Yine de İran gerekçesiyle NATO´nun füze savunma gücünün arttırılacağının vurgulanmasının Rusya´yı rahatsız edeceğini şimdiden söyleyebiliriz...

GALİP DALAY: İRAN VE TERÖRİZMEL MÜCADELE MERKEZDE

Galip Dalay´ın analizi ise şöyle:

Trump´ın ulusal güvenlik stratejisi ABD´nin geleneksel güvenlik doktriniyle bu yönetimin yeni tehdit algılamalarının karışımı bir görüntü arz ediyor. Terörizm vurgusu ve ekonomik milliyetçilik teması ön plana çıkıyor. 12 kere İran vurgusu da Trump´ın Ortadoğu siyasetinin merkezine İran´ın dengelenmesi ve terörizmle mücadeleyi koyma stratejisini yansıtıyor. Rusya ve Çin´in revizyonist güçler olarak tanımlanması ise ABD´nin önümüzdeki dönemde bu aktörleri dengeleme ve sınırlama stratejilerine daha fazla yatırım yapacağına işaret ediyor.



Anahtar Kelimeler: Körfez NATO dikkat

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER