Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kooperatif Sistemi İle ?Ortaklık Sistemi´ Gelmekte

Reşat Nuri EROL

Kooperatif Sistemi İle ?Ortaklık Sistemi´ Gelmekte

Günlerce, ?Kooperatif yöntemiyle kalkınma mümkündür? dedikten sonra ne dedik?

?Krizler bir yana, ?Sosyal Tufan´ geliyor?? dedik ve uyarımızı yaptık?

Bugün de, ?Kooperatif sistemi ile ortaklık sistemi gelmekte? diyoruz?

Dediğimizin daha iyi anlaşılması için insanlık tarihine göz atalım?

İnsanlar, toplayıcılık döneminde ?ceviz? benzeri kuru yemişleri, avcılık döneminde avladıkları ?hayvan derileri?, çobanlık döneminde ?yün ve koyun?, çiftçilik döneminde ?tahıl? ?para? olarak kullanıldı. Bunları para olarak kullandıran merkezi bir otorite yoktu, insanlar kendi serbest iradeleri ile bunları ?para? yaptılar, ?para? kabul ettiler.

Pazar mübadelesi döneminde bunlar taşınamadığı için ?bakır, gümüş? gibi madenleri ?para? olarak kullandılar. Tüccar mübadelesi döneminde uluslararası ticarette gümüşün ve bakırın taşınması zor oldu, onların yerine ?altını? para olarak kullandılar. Bu madenler onlardan yararlanmak için değil de ?para? olarak aranır olmuşlar, halkın rağbeti ile ?para? olmuşlardır.

 

Günümüzdeki işçilik dönemine gelindiğinde ?altın ve gümüş´ yeterli olmadı, onun yerine bunların karşılığı olarak çıkarılan ?senetler´ halk nazarında ?para´ olmaya başladı.

İşçilik döneminde dinen ?haram´ olan ?faizli para´ kullanılmaya başlandı. Sermaye terakümü oldu ve sanayileşme sağlandı. Tam istihdama giderken ?altın ve gümüş karşılığı para´ değil de, bankalar ?karşılıksız para´ çıkardı, böylece sanayileşme tamamlandı.

Sermaye bu arada ?kapitalizm´ ve?sosyalizm´ denen sömürü sistemlerini kurdu?

Ancak, bir müddet sonra sosyalizm sistemi çöktü, Sovyetler yıkıldı?

Şimdi de kapitalizm sistemi çöküntü içinde; yıkılmakta...

Bunların banisi şaşkın Sermaye dolanıp duruyor...

Çözümsüzlükler girdabında insanlık inliyor?

Peki, ne olacak?

Dünyanın sonu mu geldi, çözüm yok mu?

İnsanlık tarihine tekrar bir göz atalım?

Toplayıcılık tıkandı, avcılık geldi...

Avcılık tıkandı, çobanlık geldi...

Çobanlık tıkandı, çiftçilik geldi...

Çiftçilik tıkandı, pazar mübadelesi geldi?

Pazar mübadelesi tıkandı, tüccar mübadelesi geldi...

 

Tüccar mübadelesi tıkandı, günümüzdeki işçilik düzeni geldi...

Şimdi de ?faizli işçilik sistemi/düzeni? tıkandı, onun yerine yeni bir sistem/düzen gelmekte, ?faizsiz ortaklık sistemi/düzeni? gelmektedir...

İşte?

Biz bunu 50 yıl önce görmüş ve ?işçilik sisteminin? yerine gelecek olan ?ortaklık sisteminin? ilk örneğini Akevler Kooperatifi ile başlatmıştık. O günkü inanmış kadro harekete geçti ve bugünkü dünya doğdu. O zaman en geri saflarda olan inanmışlar şimdi en ön saflardadırlar. Ortaklık sistemine doğru büyük adımlar atılmıştır. Akevler´in 50 yıllık çalışmaları sonucunda ?ortaklık sisteminin? gerekli olan tüm teorisi oluşmuştur.

Şimdi yüz lojmanlı işyeri apartmanlarında semt kooperatifleri kurma zamanı gelmiştir. Böylece önce yüz ortaklı semt kooperatiflerini halk kuracak ve ?faizli işçilik sistemi? sona ererken, onun yerine ?faizsiz ortaklık sistemi? malum ?kooperatif sistemi? ile gelecektir...

Peki?

Semt kooperatiflerini kim veya kimler kuracak?

Halkımız kuracak?

Evet, semt kooperatiflerini halk kuracaktır; ortaklık sisteminin bilincinde olanlar ortaya çıkacak ve Akevler örneği kooperatifler kurmaya başlayacaklardır...

SONUÇ olarak, en sonunda, tıkanan günümüzdeki ?faizli sistem? sona erecek ve onun yerini ?faizsiz ortaklık sistemi, selem sistemi, kredileşme sistemi? alacaktır.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz