Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

?Kooperatif (ortaklık)´ diyenleri anlıyor musunuz?-1

Reşat Nuri EROL

?Kooperatif (ortaklık)´ diyenleri anlıyor musunuz?-1

Geçen ay başından itibaren yazdığım yazılarda feryat edercesine ?kooperatif, kooperatif´ yani ?ortaklık, ortaklık´ deyip durdum; nesir (düzyazı) ve/ya nazım (şiir) ile...

?Feryat edercesine´ dedim ya; bir yerlerden aksisedalar geldi elbette ama bence cılız idiler; sadece biri müstesna ve bugünkü yazımda işte o birinden söz edeceğim.

Siz aslında onu tanıyorsunuz; şayet yazılarımı dikkatlice takip eden okuyuculardan iseniz; genel olarak ?Adil Düzen´ ve özel olarak ?Adil Düzen İlmihali´ yazılarından.

Ocak Medya Yazarı Sinan Eskicioğlu yani Üstadımız ile çok büyük ve hacimli ilk ?doktora´ çalışmasını ?Kur´an ve Ekonomi´ üzerine yapan Prof. Dr. Osman Eskicioğlu ağabeyimizin mahdumudur, Sinan kardeşimiz. Yazılarının yayımlandığı sitede, yazılarının hemen başında kendisini şöyle tanıtıyor: ?1974 yılında İzmir´de doğdu (Akevler Sitemizde büyüdü./RNE). İzmir İlahiyat´ta lisans eğitimini tamamladı. 2003 yılından beri Almanya´da yaşıyor. Çeşitli kuruluşlarda Din Eğitim ve Öğretimcisi olarak faaliyette bulunuyor. Yayınlanmak üzere kaleme alınmış çeşitli roman ve kitapları bulunmaktadır.? Bu kadar!

 

 

 

***

Ben Kasım ayı boyunca ?kooperatif, kooperatif´ yani ?ortaklık, ortaklık´ diye feryat ettikçe, demek ki çok dikkatli bir okuyucum varmış; nitekim Kasım sonunda (30.11.2018) ??Kooperatif´ diyenleri anlıyor musunuz?? başlıklı bir yazı yazdı. Böylece beni sevindirdi.

Yazının yorum kısmına yazdım: ?Teşekkürler Sinan kardeş? İnsanlar günü gelince anlayacaklar? Biz ?kooperatif? kooperatif´ demeye devam edeceğiz? ?Kooperatif´ yani ?ortaklık´ yani Kur´an´ın ?teavenû´ emridir anlatılan? İnsanlar günü gelince anlayacaklar ve biz o zamana kadar tebliğimize devam edeceğiz? Ve´s-selam mea´d-dua? Reşad / rne?

Şu cevap geldi: ?Selamlar Reşat Bey Abi. / Sizlerin yaptığı bu kadar çalışmadan sonra bizlerin bu çalışmaları kaleme alması devede kulak. / Ben kendimi sorumlu hissettiğim için yazıyorum. / Sizin çalışmalarınız Almanya´da olsa, o kadar değerli olur ki, anlatamam. / Sizi sevindirdiğim için çok mutlu oldum. / Sevgi ve hürmetlerimle. / Sinan Eskicioğlu.?

***

Neyse? ??Kooperatifz (ortaklık)´ diyenleri anlıyor musunuz?? yazısını okuyalım?

?Büyüme beraberinde yozlaşmayı da getiriyor. Bunun örneklerini ve sıkıntılarını yaşıyoruz. Büyüme olurken gelişme, aynı zamanda yıllık (beş-on yıllık) planlarla programlama ve aynı zamanda da insan ve toplum eğitimi de gerekli. Aksi takdirde çarpık kentleşme, dengesiz gelir dağılımı ve toplumsal çöküntü yaşanmaya başlıyor.

Toplumların da insanlar gibi bir doyum noktası vardır. O doyum noktasına ulaşılmadan bazı gerçekler fark edilmez ve araştırılmaya başlanmaz.

Türkiye´de doyum noktası henüz tamamlanmış değil. İşte bu yüzden de bazı şeylerin kıymeti bilinmiyor. Bilinmeye başlandığında da iş işten geçmiş oluyor. İstanbul´u geliştireceğiz derken, şehrin ucube bir hâl alması gibi.

Birileri sürekli KOOPERATİFLERDEN, ORTAKLIK SİSTEMİNDEN bahsedip duruyorlar. Bu kişilerden birisi de Milli Gazete´den Reşat Nuri Erol. Dillerinde tüy bitti bu insanların, dertlerini anlatabilmek için.

Ne anlatmaya çalışıyor bu insanlar?

Neyin derdindeler?

Kim bu insanlar?

Bu insanlar 40 yılı aşkın zamandır aynı dertle dertlenmekteler. Enflasyondan etkilenmemek ve faizi yok etmek için DÇ (demir-çimento) baz alınarak bir KOOPERATİF hayata geçirmiş insanlar.

Çocukken top oynadığımızda, çalışmalar yaptıkları yazıhanelerine topumuz kaçardı. Bu insanlar ne rahatsız olurlar, ne de olumsuz bir tepki gösterirlerdi.

O zamanlar, ?ya bu insanların derdi ne?´ diye sorgulardım.? (DEVAMI VAR.)



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz