Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kooperatif Alanında Yapılması Gerekenler Çok?

Reşat Nuri EROL

Kooperatif Alanında Yapılması Gerekenler Çok?

Son on gündür ?kooperatif? diyor, başka bir şey demiyoruz? Aslında sadece on gündür değil, birkaç on yıldır bunu söylüyoruz? İşte bu söylemimizin ve kendi çapımızdaki uygulamalarımızın altıncı on yılındayız ve bu alandaki çalışmalarımız daha da gelişmiş olarak yeni hamlelerle devam ediyor? Sırasıyla yazı başlıklarımızı hatırlayalım:

  1. ?Semt Kooperatifleri Sistemi ülkemizi kurtarır?? (9.11.2018)
  2. ?Ortaklık Uygarlığı, Ortaklık Sistemi Semt Kooperatifi? (10.11.2018)
  3. ?Kooperatif yöntemiyle kalkınma mümkündür-3? (11-13 Kasım; 3 yazı)
  4. ?Krizler bir yana, ?SOSYAL TUFAN´ geliyor?? (16.11.2018)
  5. ?Kooperatif sistemi ile ?ortaklık sistemi´ gelmekte?? (17.11.2018)

?Krizler bir yana, ?SOSYAL TUFAN´ geliyor?? başlıklı yazımızın bir bölümünde dedik ki: ?Evet? Genel ve özel durum, tespit, teşhis buysa? / ÇARE, ÇÖZÜM, TEDAVİ NEDİR? / Biz son üç gün yani son üç yazıdır ne diyoruz, ?özel? olarak ne öneriyoruz? / ?Kooperatif yöntemiyle kalkınma mümkündür?? / Bizim birkaç on yıldır ?Genel Çözüm Önerimizi? bilmeyen/duymayan var mı?!. / Millî Görüş Hareketi Önderi ve Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan ne demişti: ?TEK ÇARE VE ÇÖZÜM ADİL DÜZEN, ADİL EKONOMİK DÜZEN?´?

 

 

 

Bu uyarılarımıza ya da yazı dizimize önemli tebrik, teşekkür ve katkı mesajları da geldi; bugün bunlardan sadece ikisini sizlerle paylaşacağım.

?Ali Aydın isimli bir ziyaretçimiz size, ?Kooperatif yöntemiyle kalkınma mümkündür-3? başlıklı yazınız ile ilgili aşağıdaki mesajı gönderdi: Sayın Reşat Nuri Erol; Yazı dizinizi büyük bir keyif ile okudum. Kooperatifçilik konusu maalesef ülkemizde yaşanan olumsuz örnekler öne sürülerek kötü anılan ve iş üretemeyen bir sistem olarak toplum nezdinde kabul ettirildi. Oysa gelişmekte olan ekonomimize, belki de başta tarım olmak üzere fevkalade katkı sunacak bir girişim modeli. Her alanda başarılı örnekleri sunularak toplumda marka olacak yeni kooperatifler çıkacağına inanıyorum. Kamuda 25 yıldır çalışan bir mühendis olarak bu şahsi tecrübemdir. Saygılarımla??

Bu mesajı çalışma arkadaşlarımızla paylaşmıştım. Üstadımız Süleyman Karagülle mesaja şu mesajla karşılık verdi: ?Akevler Kooperatifi 50 senedir ayaktadır. İktidarların ve sermayenin tüm saldırılarına rağmen varlığını sürdürmektedir. Bir yerden ne bir kuruş kredi ne de destek almıştır. Halen aleyhinde açılmış bir dava da yoktur. Bugüne kadar açılan davaların hepsinden beraat etmiştir. Halen bir yere bir kuruş  borcu yoktur. Millî Görüş parti kadrosu ve Adil Düzen projesini üreten kadro orada yetişmiştir. Son olarak ?Hizmet ve Dayanışma Kooperatifi Ana Sözleşme´ çalışmamız bakanlıkça tescil edilmiştir. / Mevcut kooperatiflerin sadece adı kooperatiftir; (ortaklık sistemi ile değil de / RNE)  işçilik sistemi ile faaliyet gösterdikleri için aslında kooperatif değildirler.?

Üstadın mesajının en sonundaki uyarı her şeyden daha önemli ve Ali Aydın´ın mesajına daha derinden cevap teşkil ediyor. Ülkemizde uygulanmakta olan genel olarak ?vahşi kapitalizm? ve özel olarak ?faizli işçilik sistemi? sebebiyle, her alanda çok büyük sıkıntılar yaşandığı ve halen de yaşanmakta olduğu gibi ?kooperatif? alanında da yaşanıyor?

İkinci mesaj şöyle: Mahmut Barış Aydın isimli bir ziyaretçimiz size ?Kooperatif yöntemiyle kalkınma mümkündür-3? başlıklı yazınız ile ilgili aşağıdaki mesajı gönderdi: ?Reşat Bey, merhabalar. Yazılarınızı okudum fakat kooperatifçilik modelinin ülkemizde uygulama alanında çok ciddi sıkıntılar var. Mesela tüm kooperatifler TİCARET Bakanlığı´na bağlanmalı demişsiniz. Köy-Koop Merkez Birliği´mizi bir ziyaret edip bizlerin görüşlerini almış olmanızı çok isterdim. Şu an kaleme almanızı istediğim üretici örgütleri ve Yeni Hal Yasası´nın kooperatifler üzerindeki etkisini ve kooperatiflere kesilen raconu bir anlatma fırsatımız olsa...?  Bu mesaja karşı da çok önemli bir uzmandan çok kısa bir mesaj aldım, şöyle: ?Arkadaş doğru söylüyor hocam. Hıyarı markette gören adamlara Hal Kanunu yazdırıyorlar.?

Kooperatif alanında -her alanda olduğu üzere- yapılması gerekenler o kadar çok ki?



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz