Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kim bu Maronitler?

Adnan Öksüz

Kim bu Maronitler?

Yazılarını ilgiyle takip ve istifâde ettiğim bir değerli yazar, Prof. Dr. Ata Atun?

Uzun yıllar KKTC Cumhurbaşkanı Danışmanlığı yaptı. ?İçerde? neler olup bittiğini yakinen bilen ve yorumlayan bir isim.

Geçen yazısı son derece çarpıcı satırlar içeriyordu.

Ata Bey, ?KKTC Cumhurbaşkanlığı´ndan, Maronitlerin KKTC´ye dönmesi için gerekenlerin acilen yapılması yönünde bir uyarı geldi bazı dairelere?? diyordu. Bu kararın KKTC´de demografik dengeleri sarsacağını, uygulamanın ?Rumların tezlerinin yerine getirilmesi anlamını taşıyacağını? savunuyordu.

Millî Gazete, bu sarsıcı gelişmeyi dün manşetine taşıdı. Yazıyı ve haberin ayrıntılarını Millî Gazete´de okudunuz.

***

Akla hemen şu soru gelmiyor mu; ?Kim bu Maronitler??

Biraz ayrıntı vermek istiyorum;

* Maronitler, Doğu Katolik Kilisesi ve Batı Suriye Ayini´ne bağlı olmakla birlikte topluluk olarak Roma Katolik Kilisesi´ne mensuplar.

 

 

 

* Ana dilleri Arapça olmak üzere Yunanca ile Türkçe de konuşuyorlar.

* İbadet ve ayinlerini Arapça olarak gerçekleştiriyorlar.

* Kıbrıs Marunileri ya da Kıbrıs Maronitleri, Orta Çağ´da Levant´tan dinsel ve siyasi çatışmalar sebebiyle kaçarak, Kıbrıs´a yerleşen ve Maruni Kilisesi üyesi olan, günümüzde de varlıklarını devam ettiren bir topluluk.

* Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre çoğunluğu Rum kesiminde olmak üzere 5.000 civarı Maronit yaşamakta.

* Koruçam´da Türk Silahlı Kuvvetleri´nin Kıbrıs Harekâtı´ndan önce 2000 civarı Maronit yaşarken, 1974´ten sonra buradaki Maronitler Rum Kesimi´ne göç etti.

* Maruni kaynaklarına göre, Maruniler, Haçlı Seferleri sırasında Levant´tan Kıbrıs´a esir olarak getirilmişlerdi ve nüfusları 60 bin kadardı. Adanın kuzeyinde altmış köyleri vardı.

* Son zamanlarda Maronitlerin köylerine geri dönüşü yoğun bir şekilde tartışılmaya başlandı.

* Lübnan asıllı olan Maronitlerin, 9. yüzyıldan itibaren Kıbrıs´a yerleşmeye başladıkları iddia edilir. Fakat en yoğun göçün 12. yüzyılda olduğu bilinilir.

* Maronit köylerinin nüfusu yoğunlukla Beşparmak dağlarının yanındaki köylerdi. Bu köyler çoğu zamanla Ortodokslaşmıştı.

***

Ata Atun, konu hakkında, ?Öyle ?aman gelsinler, ne olacak ki´ sözleriyle geçiştirilmeyecek bir durum bu Maronit açılımı. İyi niyet göstergesi olarak ortaya konan en küçük adımı dahi atmayan Rumlara bir jest olmaktan öte, KKTC´nin toprak bütünlüğünün iğfali aynı zamanda.? diyor.

Bakalım KKTC´de bu hassasiyetle ilgili olarak neler yaşanacak?

PAPAZ SAMUEL ZWEMER

Osmanlı´nın Ehl-i Sünnet hassasiyetlerinin ne derece önemli olduğunu anlamak için, 1906 Kahire Kongresi´nde, kongre başkanı Papaz Samuel Zwemer neler söyledi? 

Zwemer şöyle diyor:

* ?Bir Müslüman´a dinini bırak dersen, onun İslam´ı bırakması asla mümkün değildir. Nitekim 25 yılda ancak 25 Müslüman´ı Hıristiyan yapabildik. Onlar buna karşılık her gün en az 25 Hıristiyan´ı Müslüman yapıyorlar.?

* ?Biz Müslümanlara, ?Sizin dininiz olan İslamiyet; mücevher yüklü çok kıymetli bir gemiye benziyor. Ama bu geminin yükü çok ağır. Geminin karşıya batmadan geçebilmesi için, bu yüklerin bir bölümünü denize atmamız gerekir.´ demeliyiz.?

* ?Böylece mübahlardan, müstehaplardan, sünnetlerden başlayarak, vaciplere, farzlara gelinceye kadar onlara geminin bütün yüklerini boşalttırmalıyız. Böylece gemi karşıya geçse de boş geçmeli!..? 

***

Papaz, ?Geminin bütün yüklerini boşalttırmalıyız? diyor. Yani sünneti, hadisleri ve daha sonra da vacip ve farzları kendileri kaldırmayacaklar. ?Bizden? sanılan isimlere  yaptıracaklar. Bunu ifade ediyor, Papaz Samuel Zwemer, taa 1906 yılında?

***

Etrafınıza şöyle bir bakın?

?Ehli sünnet? çerçevesinde gelişen tartışmalara bir bakın!

Neler oluyor, sahi!..

O YILLARA ÖZLEM!..

* Özlemi kaldı içimizde sobaların ve üzerinde pişen yemeklerin, fokurdayan çaydanlıkların ve tek katlı bahçeli evlerimizin.

* Uzun kış gecelerinde sobaların bir başka keyfi vardı. Televizyon yok, cep telefonu yok, ailece daha yakındık, daha mesut ve bahtiyardık.

* Ama şimdi kadınlar ve çocuklar her dediği yerine gelmezse sizden uzaklaşırlar, asla kalplerine giremezsin. En ufak bir tartışmada evini terk edenler, boşananlar ve istenmeyen kötü sonuçlar?

* Sözü dinlenir ana-babaları, saygılı terbiyeli çocukları, huzur veren eski ananeleri, tek katlı bahçeli evlerimizi, bahçe ocaklarımı ve sobamı istiyorum. Ama geçmiş ola? (Mustafa Ceyhun)

BİNALİ YILDIRIM KULİSİ

Seçimlere daha çoook var.

31 Mart 2018´e kadar daha neler olur neler!

Ama bu zamanın göz açıp kapayıncaya kadar geçeceğini de söylemek lazım.

Bugünlerin en popüler konusu olan Binali Yıldırım meselesine kısa da olsa değinmek istiyorum.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olacak mı, olmayacak mı?

Yurtdışı gezisine başlamadan önce Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis´te TBMM Başkanı Binali Yıldırım´la görüştü. Beraber yemek yediler.

O görüşmede neler konuşulduğu şu ana dek ?kulis? olarak bile ifade edilmedi.

Binali Bey Çin´e giderken bile bu konuda ser verdi, sır vermedi?

Ne kadar isabetli, ne kadar isabetli değil bilemem ama bu  görüşmede, Binali Yıldırım´ın Erdoğan´a, ?Sadece sizi muhatap alırım. İşlerime başkalarının karışmasını arzu etmem?? dediği konuşuluyor.



Anahtar Kelimeler: Maronitler

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz