Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kerbela, Hüseyin, Aşura Ve Müslümanlar

Sinan ESKİCİOĞLU - 19. 09. 2018 Çarşamba

Kerbela, Hüseyin, Aşura Ve Müslümanlar

19 09. 2018 Çarşamba

Muharrem ayının 10. günü önemli bir tarih. Şiiler için önemli demeye dilim varmıyor. Çünkü Şii ne, Sünni ne, önce bunları tartışmak ve berraklaştırmak lazım. Muharrem´ın 10. günündeki Aşura adeti sadece Şiilerde değil aynı zamanda Sünnilerde de mevcut. O kadar iç içe ki, neresinden tutup başlasak.

Belki de bu yüzden 1338 yıldan beri bir tarafından tutulup başlanmamıştır.

Zaten internetten okursunuz diyeceğim ama konu o kadar çetrefilli ki, başlasanız ?imanımdan olmayayım´ der bırakırsınız.

Kısaca aktarmaya çalışayım.

Muaviye´nin oğlu Yezid, Hz. Hüseyin´i ve beraberindekileri Kerbela´da öldürtmüştür.

Neden derseniz. Nedeni ta eskilere dayanıyor. Hz. Osman´ın katillerinin bulunmamasına.

Kim bulacaktı? Hz. Ali.

Bulamadığı için Hz. Osman´ın amca oğlu Muaviye, Talha, Zübeyir ve Hz. Ayşe buna tepki gösteriyorlar.

Bu isimler de öyle böyle isimler değil. Hz. Ayşe, Hz. Ebubekir´in kızı ve daha da önemlisi Hz. Muhammed´in (sav) eşi. Yani bildiğiniz İslam dininin Resulu Hz. Muhammed (sav)?

Başlayan ikilik devam ediyor, artıyor, Muaviye denen siyasi kurnaz zeka halifeliği saltanata (babadan oğula geçme sistemi) çevirene kadar. İşte Yezid de, o Muaviye´nin saltanatla gelen oğlu.

Hz. Hüseyin de, Hz. Muhammed´in (sav)  kızı Fatıma´nın Hz. Ali ile evliliğinden olan oğlu. Yani Peygamber torunu.

Sanırım kısaca anlatabilmişimdir. Çünkü devasa kutsallıkla okuduğumuz İslam tarihinin önemli karakterleri olan kişiler. Ama bu olayları yaşayanlar da aynı kişiler.

Aklınıza şu gelmesin: ?Okuduğumuz İslam´ın yıldızları başka kişilerdi, bunlar başka kişiler?´. Yok, hayır değil. Aynı kişilerden bahsediyoruz, şaşırmayın.

İki akraba, iki sülale diyebileceğimiz bir durum. O halde konu nedir, illeti nedir derseniz. İşte bunu açıkça söylemek acı ve çok zor. İlleti ?iktidar ve güç savaşı´. Hz. Hüseyin direk böyle düşünmese de, rahatsızlığı var. Ancak Muaviye, Hz. Hüseyin´de potansiyel iktidar arzusu gördüğü için, onu tehlikeli saymakta. Tıpkı babası Muaviye´nin Hz. Ali´den haz etmeyip, ona isyan başlattığı gibi.

Neticede Muharrem ayında Kerbela´da Yezid´in adamları bir orduyla oraya gelip Hz. Hüseyin ve yanındakilere iki seçenek bırakıyorlar: Ya esir olma ya savaşma. Hz. Hüseyin ve yanındakiler savaşmayı yeğliyorlar ve küçücük bir grup oldukları için hepsi kılıçtan geçiriliyor?

Başka etkenler neler? Sayalım:

-Hz. Ebubekir´in halifeliğinde başlayan ensar-muhacir ayrımı,

-Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali zamanlarında sorun olan Fedek arazisi,

-Hz. Ömer´in suikastla öldürülmesi,

-Hz. Osman´ın halifeliğinde akrabalarını vali yapması ve onlara düşkünlüğü. Onun döneminde ortaya çıkan isyancılar (bu isyancıları çok iyi araştırmak gerek) ve onların Medine´ye kadar gelebilmeleri,

-Hz. Ali´nin arabulucu olması,

-Mervan´ın (Hz. Osman´ın damadı ve kuzeni) ortalığı karıştırması,

-Hz. Osman´ın öldürülmesi,

-Hz. Ali dönemindeki isyan ve fitne (fitne derken, yanlış anlamayın, başka coğrafyadan birilerinin gelmesi değil, gene sahabeler arasında çıkan ikilik, ayrılık ve çıkan sosyal problemin adı)

-Hz. Ali´nin Peygamber´in damadı ve güçlü bir taraf olması, (karşısında Hz. Osman, Zübeyir, Talha ve Hz. Ayşe var)

-Hz. Ali döneminde ?Sıffin savaşı´, (Muaviye ve yanındakiler)

-Hz. Ali´nin öldürülmesi,

-Kurnaz siyasi deha Muaviye dönemi, oğlu Yezid,

Ve Kerbela ?.

Evet, zihniniz karıştı öyle değil mi?

Normal. Neden normal; çünkü zihninizde ideal-realite, kutsal-hayatın gerçekleri, azimet-ruhsat, normal-anormal şartlar ikilemleri oluştu.

Olsun, bunların oluşması çok güzel. Demek ki İslam, namaz-oruç-hac-zekat değilmiş sadece?.

Devam edelim: Bugüne geldiğimizde peki kim haklı? Hz. Hüseyin ve o ekol yani Şia mı, yoksa Şia´nın karşı ekolu Sünniler mi? Bilemiyoruz. Çünkü hiçbir Sünni Muaviye ya da Yezid diye isim koymamıştır. Ama Hasan ve Hüseyin çok meşhurdur.

Ama Şia der ki: Ehli Beyt, İmamlar ve o koldan gelenler ?masumdur´. Yani günahsızdır ve günah işleyemezler. Eee hani Hz. Muhammed kızına ?Babanın peygamber olduğuna güvenme´ demişti. O zaman ayette geçen ??emrolunduğun gibi dosdoğru ol!´ (Hud,112) cümlesi ne demek?

Mehdi, İmam gelecek bizi kurtaracak da der Şiiler.

Bu nasıl bir girdaptır,

Bu nasıl bir çıkmazdır?

İşte bu yüzden müslüman toplumlar çıkar yol bulamıyorlar. İşte bu yüzden mezhep savaşları çok kolay çıkıyor ve genişliyor.

Bir de bunların üzerine müslümanların tembelliğini, okumaya düşman olmalarını, bilimden kaçmalarını, dincilik yapmalarını da ekleyin. Vay halimize..

Üniversite yıllarında sahabeleri abartılı karakterler ve yıldızlar gibi gösterdiklerinde hep sorardım: Peki ya Sıffin, ya Ali-Muaviye savaşı, saltanata dönüşme ve Yezid, güç ve iktidar kavga ve savaşları?

Bana denen şu olurdu: ?Bu konuları açıp, kurcalayıp müslümanların inançlarını, düşüncelerini bulandırma?.´

Aradan yirmi yıl geçti, müslümanların düşünceleri bulanmadı da berraklaştı mı?

Müslümanların düşünceleri, hayatları çok mu iyiye gitti?

Müslümanlar yarım kalan medeniyetlerini taçlandırdılar mı?

HAYIR?. Daha da kötü oldu.

Demek ki, sorunların üzerine gidilmesi gerekiyor.

Müslümanlar tam da bu konuyu çözmeden selamete eremeyecekler.

Kutsallığa bağlamadan, ilahlaştırmadan, masumdur demeden, seyittir-ehli beyttir demeden, açık-net-objektif şekilde olaya yaklaşıp çözümler aranmasının zamanı geçiyor ve geçmekte.

Bu da nasıl olacak?

İslam´ın ne olduğunu düşünerek, İslam hukukuna yönelerek, dincilik yapmadan ve hukuku esas alarak, hurafelere değil ilme önem vererek, ?güç ve iktidar hırsı o gün sahabelere bunları yaptırmışsa bugün bize neler neler yaptırır, dikkatli ve özenli olmalıyız´ diye özen göstererek, ?ben ve cemaatim önemli deme noktasından sistem önemli´ noktasına gelerek ve de en önemlisi samimi olarak.

Zihninizi karıştırdığımın farkındayım. Ama İslam´dan bahsediyoruz, bu çok normal.

Namaz, oruç, hac, zekat diye dört ibadete indirgenmiş bugünün müslümanlarının İslam´ı değil bu, Mutlak Varlık olan Rabb´in bize gönderdiği İslam?

Sevgi ve Bilgiyle kalın



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER