Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

´Kaşıkçı´ tasarısı Senatoda: Cinayetten Veliaht Prens sorumlu

ABD´li bir grup senatör, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman´ın Cemal Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutulmasını öngören tasarıyı Senatoya sundu.

´Kaşıkçı´ tasarısı Senatoda: Cinayetten Veliaht Prens sorumlu

ABD´nin önde gelen senatörlerinden Cumhuriyetçi Lindsey Graham, Marco Rubio ve Todd Young ile Demokrat senatörler Dianne Feinstein, Ed Markey ve Christopher Coons tarafından sunulan tasarıda, Veliaht Prens Muhammed bin Selman´ın (MBS) Kaşıkçı cinayetinin suç ortağı olduğundan "yüksek derecede emin" olunduğu belirtildi.

Tasarıda, Suudi Prens Muhammed bin Selman´ın cinayeti işleyen güvenlik timini kontrol ettiğine vurgu yapılırken, "Bu durum, bu iğrenç işi yürütme planının başında Veliaht Prens´in olduğunu gösterir." ifadesi kullanıldı.

´ABD NET BİR AÇIKLAMA YAPMALI´

Senatör Graham, tasarıyı duyuran yazılı açıklamasında, ABD´de oturum izni bulunan Kaşıkçı´nın 3 çocuğunun da Amerikan vatandaşı olduğuna dikkati çekerek, "ABD´nin vahşi Kaşıkçı cinayeti hakkında net bir açıklama yapmasının, ulusal güvenlik çıkarları için hayati önem taşıdığına inanıyorum." görüşünü paylaştı.

Tasarıya imza atan senatörlerden Rubio ise aynı açıklamada, Muhammed bin Selman´ın Kaşıkçı cinayetini bildiğine yönelik hiç bir şüpheye yer olmadığını, aksine buna göz yumduğunu ve yöneterek katıldığını belirtti.

YEMEN´DEKİ KRİZ, KATAR VE MUHALİFLERE BASKI

Sunulan tasarıda ayrıca, Donald Trump yönetimine ve uluslararası topluma, Kaşıkçı cinayetinin yanı sıra, Yemen´deki insani kriz, Katar´ın ablukaya alınması ve diğer muhaliflere uygulanan baskıdan dolayı da Veliaht Prens Muhammed bin Selman´ın sorumlu tutulması çağrısı yapıldı.

Tasarıda Suudi Arabistan hükümetine, Yemen´deki savaşı sona erdirebilmek için Husilerle müzakerelere başlaması çağrısı yapılırken, siyasi anlaşmazlığın çözümü için de Katar ile görüşmesi tavsiyesinde bulunuldu. Ayrıca Suudi yönetiminin blogger Raif Bedevi´yi serbest bırakması gerektiği ifade edildi.

Tasarının Senatoda kabul edilmesi durumunda, ABD Senatosu Kaşıkçı cinayetinden Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman´ı sorumlu tuttuğunu resmen kayıtlara geçirmiş olacak.

Amerikan medyasında tasarı, geçen ay Trump yönetiminin Kaşıkçı cinayetinden MBS´yi akladığı açıklamalarından ciddi bir kopuş olarak değerlendirildi.

BRİFİNGDEN SONRA GELDİ

Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Gina Haspel, 4 Aralık Salı günü Kaşıkçı cinayetine ilişkin bazı senatörlere kapalı oturumda bilgi vermişti.

Brifingin ardından basına açıklamalarda bulunan senatörler, Kaşıkçı cinayetinin emrini Muhammed bin Selman´ın verdiğine dair şüphelerinin kalmadığını dile getirmişti.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER