Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

KAŞIKÇI CİNAYETİNDE MC KİNSEY´İN HAZIRLADIĞI 9 SAYFALIK RAPORUN ETKİSİ VAR MI?

Dünyayı sarsan Kaşıkçı cinayetinde, Suudiler´in Vizyon 2030 programına sosyal medyada getirilen eleştirilerin yer aldığı 9 sayfalık raporun etkisinin olup olmadığı tartışılıyor. Suudi hükümeti 2015 yılında petrol fiyatları düşünce tarihinde ilk kez bütçe

KAŞIKÇI CİNAYETİNDE MC KİNSEY´İN HAZIRLADIĞI 9 SAYFALIK RAPORUN ETKİSİ VAR MI?

21.10.2018 Pazar

New York Times´ın haberine göre Suudi hükümeti 2015´te açıklanan tasarruf tedbirlerini özellikle Twitter´da eleştirenleri hedef aldı. Suudiler söz konusu tedbirlerin kamuoyu yansımasını araştırmak için ABD´li danışmanlık firması McKinsey´e bir rapor hazırlattı. Şirket 9 sayfalık raporunda önlemlerin negatif yansımalarının ağırlıkta olduğuna işaret etti.

TWITTER´DA ETKİLİ ÜÇ KİŞİ RAPORA GİRDİ

McKinsey raporunda üç kişinin Twitter´daki etkisinin diğer haber platformlarından iki kat fazla olduğu ifade edilirken bu kişilerden birinin Halid Alkami isimli bir yazar, diğerinin Kanada´da yaşayan Suudi yazar Ömer Abdulaziz olduğu ifade edildi. Üçüncü hesap ise Ahmad olarak tanımlanan bir isimsiz kullanıcıya aitti. Raporun yayınlanmasının ardından Alkami´nin ve Abdülaziz´in 2 kardeşinin tutuklandığı belirtilirken Ahmad kod adlı hesabın da hack´lenerek kapatıldığı ileri sürüldü.

MCKINSEY: KİMSEYİ HEDEF GÖSTERMEDİK

Business Insider´e konuşan McKinsey yetkilisi sosyal medya etkisiyle ilgili raporun Suudi Arabistan hükümeti için hazırlanmadığını söyledi. Yetkili halka açık kaynaklardan oluşturulan raporun iç değerlendirme olduğunu ve kendilerinin kimseyi hedef göstermediklerini belirtti. "Uzak bir ihtimal olsa da raporun kötüye kullanılmasından endişeliyiz"  diyen McKinsey yetkilisi, şu ana kadar kötüye kullanımla ilgili bir kanıt bulunmadığını yine de raporun nasıl ve kimler tarafından paylaşıldığının araştırıldığı vurguladı. Yetkili, McKinsey´in hükümetlerle hiçbir zaman kişileri ve fikirlerini hedef alan çalışmalar yapmadığını söyledi.

KAŞIKÇI DA ELEŞTİRİYORDU

Ancak tüm bu yaşananların İstanbul Suudi Konsolosluğu´na öldürüldüğü ortaya çıkan Suudi muhalif yazar Cemal Kaşıkçı ile aynı döneme denk gelmesi dikkatleri çekti. Kaşıkçı da Suudi Prens Salman´ın icraatlarını eleştiren köşe yazıları kaleme alıyordu.

YOL HARİTASI HAZIRLAMIŞTI

Suudi hükümeti 2015 yılında petrol fiyatlarının düşmesi sonrasında tarihinde ilk kez bütçe açığı ile karşı karşıya kalmış ve uluslararası piyasalardan tahvil borçlanması yapmak zorunda kalmıştı. Twitter´da eleştiri raporu hazırlayan McKinsey o dönemde Suudi hükümete yol haritası niteliğinde Vizyon 2030 raporu vermişti. Nisan 2016´da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Kral Selman tarafından duyurulan Vizyon 2030, 15 yıl içiresinde ülke ekonomisinin petrole bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. Özelleştirmeler, teşviklerin düşürülmesi, devlete ait petrol devi Aramco´nun bir bölümünün satılması ve 2 triyon dolarlık bir servet fonu oluşturulması gibi başlıklarından oluşan program kadın haklarının ve kadınların ekonomiye katkılarının artırılması ve eğitimde reform gibi hedefleri de kapsıyor.

 

TÜRKİYE İPTAL ETMİŞTİ

McKinsey, Türkiye´de de ekonomik danışmanlık hizmeti tartışmasıyla gündeme gelmişti. Yeni Ekonomik Program (YEP) kapsamında maliyetleri düşürmek ve gelirleri artırmak için kurulması öngörülen Kamu Maliyesi Dönüşüm ve Değişim Ofisi´nin çalışmaları için McKinsey ile anlaşma sağlandığı duyurulmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Tüm arkadaşlarımıza söyledim, bunlardan fikri danışmanlık bile almayacaksınız dedim. Gerek yok, biz bize yeteriz" sözleriyle  anlaşmanın iptal edildiğini ifade etmişti.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER