Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kaşıkçı cinayeti örtbas? Al takke ver nükleer

Cemal Kaşıkçı cinayetinde başta CIA olmak üzere hazırlanan tüm raporları ve delilleri görmezden gelen Trump yönetimi şimdi de Riyad´ı nükleer güç haline getirmeye hazırlanıyor. ABD medyasına göre Trump´ın damadı Kushner, Riyad ziyaretinde nükleer silah ya

Kaşıkçı cinayeti örtbas? Al takke ver nükleer

İran ve Kuzey Kore´nin nükleer silah sahibi olması için her yolu deneyen ABD´de Donald Trump yönetiminin Suudi Arabistan´a nükleer silah yapımında kullanılabilecek nükleer reaktör satma planının olduğu ortaya çıktı. İddiayı ülkenin en önemli gazetesinden New York Times ortaya attı. New York Times gazetesinde Nicholas Kristof imzasıyla yayımlanan haberde, ABD Başkanı Donald Trump´ın başdanışmanı ve damadı olan Jared Kushner´in Suudi Arabistan ziyaretinde Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle dünyada tepki gösterilen Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Suudi nükleer programı ve Amerikan yardımını görüşmüş olabileceği belirtildi. Trump yönetiminin son iki yılda aldığı akıldışı ve acımasız kararların arasından en şok edici olanın Suudi Arabistan´a nükleer silah yapımında kullanılmak üzere reaktör satma planı olduğu belirtilen haberde ?Başkan Trump, Kuzey Kore ve İran´ı nükleerden arındırya çalışsa da görünüşe göre Suudi Arabistan´ı nükleerleştirmeye yardımcı oluyor? denildi.

Planın Kushner´ı da içeren devasa bir çıkar çatışması ve iğrenç bir politika olduğu belirtilen haberde kirli ilişki şöyle anlatıldı: ?Başkan Trump´ın damadının ailesine ait emlak şirketi aşırı pahalı Manhattan´da 666 Fifth Avenue adlı bir mülkü satın alamsı nedeniyle zor günler geçiriyordu. Ancak Brookfield Asset Management adlı bir şirket geçtiğimiz ağustos ayında 1.1 milyar dolar ödeyerek ve sorunlu mülklerin kirasını tahsil ederel Kushner´ı bu mali sıkıntıdan kurtardı. Brookfield ayrıca, Suudi Arabistan´a reaktör satmaya çalışan nükleer hizmetler şirketi Westinghouse Electric´in de sahibi. Bu Amerikan istihbarat yetkililerinin Kushner´e güvenlik izni vermeyi reddetmesinin gerekçelerinden biri olabilir.? Haberde ayrıca Trump Kushner´e güvenlik izni vermedikleri için istihbarat yetkilileriyle görüşmeyi reddettiği vurgulandı. NYT, Riyad´ı nükleer silah sahibi yapma planının Trump´ın seçimleri sırasında bir grup emekli ABD ulusal güvenlik görevlisinin Suudi Arabistan´a nükleer santral satarak kendilerini zenginleştirmek için attığı adımla başladığı ifade edildi. Ayrıca House Overversight and Reform Komitesi´nden gelen bir rapora göre, Suudi Arabistan´da ?40 nükleer santral için bir plan´ geliştiren bu yetkililer arasında Trump´ın ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn de olduğu, Başkan´ın 12 Şubat´ta Beyaz Saray´da projenin destekçileri ile bir araya geldiği ve projeye destek verdiği belirtildi. Suudi Arabistan bu sivil nükleer santralleri elektrik için istediğini iddia ediyor. Ancak Suudiler yakıtı yurtdışından almaktansa kendileri üretmek istiyor. Haberde bu isteğin nükleer silah sahibi olmak istemenin hileli bir yolu olduğu anlatılıyor. İran´ın aksine Trump, Suudi tarafına ?gelecek para´ gözüyle bakıyor. Trump, ayrıca planını ?Suudilere nükleer santral satmazsak bunu bir başkası yapacak? diyerek savunyor.

Haberde, Yemen´i işgaliyle, Lübnan başbakanını kaçırmakla, Katar´la ilişkileri çıkmaza sokmakla ve Amerikan istihbarat yetkililerine göre gazeteci Cemal Kaşıkçı´yı öldürmekle şimdiden bölgedeki en istikrarsız liderlerden biri olan Veliaht Prens Selman´ın ayrıca Nobel Barış Ödülü´ne aday gösterilen Loujain al-Hathloul´da dahil olmak üzere kadın hakları eylemcilerini hapsettiği ve vahşice işkence ettiği ifade edildi. NYT ayrıca haberinde Ortadoğu´yu istikrarsızlaştıran adımlar atan Prens Selman´ın ?Kushner benim cebimde? diyerek övündüğünü de paylaştı. Haberde son olarak ?Trump ve Kushner sorumsuzca dengesiz bir liderin 50 yıl boyunca belki de nükleer silahlarla krallığı yanlış yönetme riskini artırıyor? ifadesi kullanıldı. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER