Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Karadeniz´de eskimeyen ve hedefi güncellenen gerilim...

Sevil NURİYEVA İSMAYILOV

Karadeniz´de eskimeyen ve hedefi güncellenen gerilim...

Ukrayna´ya ait askeri gemilerin, Azak Denizi´nden Kerç Boğazı´na bağlanarak Karadeniz´e doğru hareket haline geçmesi, Rusya için alarm sebebi oldu. Bunu ?Poroşenko tarafından bizzat verilen talimat? olarak yorumladı Moskova! FSB; bu tutumun, Rusya ile Ukrayna arasında savaş ortamını tetiklemek amacı güttüğünü beyan etti. Ukrayna için Kırım´da Rusya´ya ait askeri havaalanının inşası ciddi tehlike anlamı taşıyor. Ve bu durumda önünü kesme ve caydırıcı adımlara ihtiyaç duymakta! 

Lakin meselenin gerisine baktığımızda, başka notlar da günümüz tarihinin sayfalarına geçmekte. 

Ukrayna ve Rusya arasında ciddi gerilim, hatta mümkünse savaş ortamı uzun zamandan beri Amerika´nın arzuladığı meseledir. Özellikle Avrupa ile Rusya arasındaki yakınlaşmayıveya en azından alternatif yeni masaların kurulmasını önlemek için Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimin hep zinde kalması şarttır. 

Almanya, Rusya´ya yönelik tutumunu giderek yumuşatmakta. Fransa yeni Avrupa Ordusundan bahsetmeye başladı. Rusya bu beyanı destekledi. 

Suriye´de; Moskova´nın varlığı, giderek ?gereklilikten? daha fazla bir noktaya dönüştü. 

Bu durumda, Rusya´nın hep durdurulması ve bir köşede zapt edilmesi gerekmekte! Ukrayna´yla gerilim ve savaş ortamı, Karadeniz´de NATO gemilerinin devreye girmesi, Rusya sınırlarına kadar NATO genişlemesi... Tüm bu planlar Ukrayna ile Rusya arasında Kırım meselesi devrede yokken başlatıldı. 

Rusya ile Ukrayna arasında gerilimin artması, Avrupa ile Rusya arasında yeni kriz içeriği taşıyacak. Bu durumu Avrupa da istememekte! 

Lakin bir de Ukrayna´da seçim meselesi var. Poroşenko´nun reytinginde ciddi sorunlar söz konusu! Acaba ?reyting yükseltme gayreti? olarak yorumlamak mümkün mü, bu gerilimi? ABD için, Poroşenko adaylar içerisinde arzu edilen isim. Yuliya Timoşenko´nun reytingi, önemli ölçüde var lakin Timoşenko Rusya´ya sıcak bakmakta uzun zamandır. İşte tüm bu sorular içerisinde doğruyu bulmak, biraz zaman ister! Bu tablo, olayın mahalledeki rengini göstermekte. Bir de işin küreseldeki rengi söz konusudur! 

Tabii ki her şeyin müsebbibi olarak ABD´yi gösterecek halimiz yok. Lakin ısrarla gözümüze batan bir durum söz konusudur. Yeni dünya düzeninde taraf olabilecek veya eski kurgunun ortadan kalkmasına katkıda bulunacak her ülkede, istikrarsızlık söz konusudur! Tıpkı Ukrayna ile Rusya arasında devreye girilmesi istenen gerilim gibi. ABD´nin; bir ülkede kriz ortamı oluşturup, krize sürüklediklerini başka siyasi içerikli masada, mesela Suriye´de olduğu gibi kendi diktesine teslim ettirme isteği göz önünde bulundurulursa, Karadeniz´deki gemi krizine tesadüf diyemeyeceğiz maalesef! 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz