Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İznik´te tarihi 400 yıl geriye götüren keşif

Roma dönemine ait Anadolu´nun ayakta kalan en görkemli eserlerinden İznik´teki Roma Tiyatrosu´ndaki kazı yapıyla ilgili tarihi bilgileri değiştirdi. Tarihi kayıtlarda 2´nci yüzyılda yapıldığı belirtilen eserde MÖ 6´ncı yüzyıla kadar inen Ion Kolonizasyonu

İznik´te tarihi 400 yıl geriye götüren keşif

Bursa´nın İznik ilçesinde, 2´nci yüzyılda yapıldığı bilinen Roma Tiyatrosu kazılarında, M.Ö. 6´ncı yüzyıla kadar inen Ion Kolonizasyonu dönemine ait seramikler bulundu. Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç, bunun çok önemli bir bilgi olduğunu vurgulayarak ?Yani tiyatro yapılmadan önce de burada yaşamın varlığı tespit edilmiş oldu? dedi.

Roma dönemine ait Anadolu´nun ayakta kalan en görkemli eserlerinden olan tiyatro bir dönem gladyatör dövüşlerine ev sahipliği yaptı, Hıristiyanlığın ardından tiyatronun yasaklanmasıyla birlikte dini alan olarak kullanıldı. Üç yıldır yapılan kazı çalışmaları tiyatroyla ilgili yeni bir bilginin ortaya çıkmasına neden oldu. Kazı başkanı Meriç, üç yılda tiyatro alanından yaklaşık bin metreküp (bin 600 ton) toprak tasfiye edildiğini, bir anlamda iğneyle kuyu kazarak tarihe ışık tuttuklarını ifade etti. Meriç ?Tarihi kayıtlardan Roma Tiyatrosunun 2´nci yüzyılda yapıldığını biliyoruz. Ancak bu dönem yaptığımız kazılarda MÖ 6´ncı yüzyıla kadar inen Ion Kolonizasyonu dönemine ait seramikler bulduk. Bu çok önemli. Tiyatro yapılmadan önce de burada yaşamın varlığı ortaya çıktı? dedi.

Bu kazı döneminde tespit ettikleri diğer önemli verinin ise tiyatronun kat yüksekliğiyle ilgili olduğunu anlatan Meriç, şunları aktardı: ?Temel kazıları sırasında tiyatronun üçüncü katını taşıyan payeleri bulduk. Bu payelerle tiyatronun bilindiği gibi 2 değil, 3 katlı olduğu keşfedildi. Üçüncü katı taşıyan 28 adet fil ayağı temeline ulaştık. Tiyatronun önündeki sütunlu galerilerin de çok katlı olduğu tespit edildi. Tiyatro kazıları büyük çapta bitme aşamasına geldi. Önümüzdeki yıl son kazılar bitecek ve restorasyon başlayacak. Tiyatro bize İznik´in geniş çapta tarihçesini gösteriyor. Bu çok katmanlı İznik tarihini, tiyatroyu gezenler görmüş olacak.?

Kazıların sponsoru olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise tiyatroda önümüzdeki yıl restorasyon çalışmalarına başlanacağını açıkladı. Aktaş ?UNESCO Dünya Mirası Aday Listesi´nde bulunan İznik´in inşallah bu çalışmalar tamamlandığında asıl listeye alınacağına inanıyorum? dedi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER