Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İTALYA´DA MECLİS VE SENATO BAŞKANLARI SEÇİLDİ

İtalya´da 630 sandalyeli Temsilciler Meclisine 422 oy alan sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketi´nden Fico başkanlık yapacak. 315 sandalyeli Cumhuriyet Senatosuna 240 oyla merkez sağ ittifakı içindeki Forza Italia´dan Casellati seçildi.

İTALYA´DA MECLİS VE SENATO BAŞKANLARI SEÇİLDİ

İtalya´da 4 Mart´ta yapılan genel seçimin ardından ilk kez dün toplanan İtalyan parlamentosunda iki gündür süren müzakere ve seçimler sonucunda 18. Yasama Dönemi´nde Temsilciler Meclisi Başkanlığına 5 Yıldız Hareketi´nden (M5S) Roberto Fico, Cumhuriyet Senatosu Başkanlığına Forza Italia´dan Maria Elisabetta Alberti Casellati seçildi.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, İtalyan parlamentosunda Temsilciler Meclisi ve Cumhuriyet Senatosunun başkanlarının seçilmesi için dün oylama başladı. Başkanlar, merkez sağ ittifakı ile 5 Yıldız Hareketi arasında anlaşmaya varılması sonucunda belirlendi.

Temsilciler Meclisi Başkanı, yapılan dördüncü tur oylama sonucunda 422 oyla sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketi´nden Roberto Fico oldu.

Fico, 630 sandalyeli Temsilciler Meclisinde başkan seçilmek için aranan çoğunluk sayısı 311´i büyük farkla geçerek başkan seçildi.

10 Ekim 1974 doğumlu Fico, Trieste Üniversitesinden İletişim Bilimleri Bölümü´nden mezun oldu. Fico, 2005 yılında daha sonra 5 Yıldız Hareketi´nin doğacağı komedyen "Beppe Grillo´nun arkadaşları" grubunun kurucuları arasında yer aldı. 2010 yılında Kampanya Bölgesi´nin Başkanı olan Fico, 2013 yılındaki seçimlerde M5S´den Temsilciler Meclisi üyeliğine seçildi.

İtalya´da ilk kez bir kadın Cumhuriyet Senatosu Başkanı oldu

315 sandalyeli Cumhuriyet Senatosu Başkanlığına ise üçüncü tur oylamada 240 oyla merkez sağ ittifakı içinde yer alan ve eski Başbakan Silvio Berlusconi´nin partisi Forza Italia´dan (Haydi İtalya) Maria Elisabetta Alberti Casellati seçildi. Casellati, İtalya´da Cumhuriyet Senatosu Başkanlığına seçilen ilk kadın oldu.

12 Ağustos 1946 doğumlu Casellati, Pontifical Lateran Üniversitesinde Hukuk ve Kilise Kanunu Bölümü´nden mezun oldu. 1994 yılında ilk kurulduğunda Forza Italia´ya katılan Casellati, ilk kez o yıl yapılan seçimlerde senato üyeliğine seçildi. Ardından Forza Italia´nın başı çektiği merkez sağ ittifakı hükümetleri döneminde 2004-2006 ve 2008-2011 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı yapan Casellati, Eylül 2014´ten bu yana İtalyan Yüksek Yargı Kurulunun da üyeliğini yürütüyor.

PD´nin adayları büyük farkla geride kaldı

Seçimlerde büyük oy kaybeden iktidarın büyük ortağı Demokrat Parti (PD) ise kendi adayları Temsilciler Meclisinde Roberto Giachetti ve Cumhuriyet Senatosunda Valeria Fedeli´ye oy verdi.

Temsilciler Meclisi başkanlığı oylamasında Giachetti, 102 oyla M5S´nin adayı Fico´nun bir hayli gerisinde kaldı.

Geri kalan oylar ise M5S´nin geri çekilen adayı Riccardo Fraccaro´ya 7, Forza Italia´dan Renato Brunetta´ya 3 ile 86 geçersiz ve boş oy şeklinde bölündü.

Cumhuriyet Senatosu başkanlığı oylamasında ise PD´nin adayı Fedeli 54 oyuyla 240 oy alan Casellati´nin gerisinde kaldı.

Senato oylamasında, birkaç farklı isme 1 ile 3 arası oy giderken, 14 tane de boş oy kullanıldı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER