Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İstanbul´un 100 Hayırsever Hanımefendisi

Hüseyin ÖZTÜRK - 01. 10. 2018 Pazartesi

İstanbul´un 100 Hayırsever Hanımefendisi

01. 10. 2018 Pazartesi

media.product.imagealternatetextformat.details

Bu haftaki kitaplarımız İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ´ye ait.

Kültür AŞ. İstanbul´a, medeniyetimize, tarihimize, kültürümüze dair kaynak eserleri, raflarda süs olsun diye değil, okunacak eserler olarak yayınlamakta.

Bu anlamda son çıkan kitaplardan birisi ?İstanbul´un 100 Hayırsever Hanımefendisi? adını taşıyor.

Eserle ilgili olarak takdim bölümünde şöyle deniliyor:

?8500 yıllık tarihe sahip olan İstanbul´un hanımefendileri, hayırseverlik anlayışıyla güçleri ve zenginlikleri ölçüsünde insanların yardım çağrısına koşmuşlar, böylece şehrin zenginleşmesine olduğu kadar medeniyetin birikimine de katkıda bulunmuşlardır.

Saltanat mensupları, saray hanımları, padişah kadınları ve kızları, bu hayırseverlik yarışında en önde gidenlerden olmuştur.

Ancak sadece zengin ve güçlü hanımlar değil, gönlü zengin nice kadınlar da bu iyilik kervanına katılmış, kıyamete kadar devam etmek üzere vakıflar kurmuşlardır?.

Hayırsever 100 Hanımefendinin kaleme alındığı eseri Fatma Şensoy hazırlamış.

Anlaşılan o ki, hayırseverlik ilk insandan son insana kadar sürecek. Bütün mesele bu hanımlar gibi hayrın ahirete yatırım için yapılıyor olmasıdır.

?

İkinci eser, yine bir hayırsever sultanın kitabı.

Malum Hürrem Sultan hakkında tarihi doğru bilenler de yanlış bilenler de objektif olmaktan kaçınıp, daha çok ideolojik davranmışlar. Bu eser doğru kaynaklardan hazırlanmış.

Haseki Hürrem Sultan, belki de diğer hanım sultanların en hayırseveri ve vakıf kuranıdır. ?Vakıflar altın çağını onun ilgisiyle yaşadı? denilmektedir.

Eseri hazırlayan Nurhan Aksoy konuyla ilgili şunları söylüyor:

?Birçok güçlü ve varlıklı kadın, sonsuza kadar adlarının hayırla anılması için toplum hizmetinde olacak kurumların meydana getirilmesini amaçlamışlardır.

Bunun için camiler, hastaneler, aşevi/imaretler, hamamlar gibi halka hizmet edecek birçok yapılar inşa ettirmişler ve kurdukları vakıflara bağışlamışlardır?.

?

Hürrem Sultan´ın kurduğu vakıflarda mütevelli olacaklar için aradığı şartlardan birini aktaralım:

?Bu malların her biri, kanun üzere helal yolda güzelce idare edilecek emanetler olup, dinin hükümlerine riayet eden ve koruma vasfına sahip, harama meyilden ve günah işlemekten uzak, hizmetini görmekte kusur etmeyen, zimmetini temiz tutarak üzerine aldığı işi yapmaktan çekinmeyen, gelir ve giderde en açık usulü takip eden, bu hususta elinden geleni esirgemeyen, evkafı tamirde, sıkıntıları def etmekte ciddiyetle çalışan ve hiçbir hususta dakika kaybetmeyen bir mütevelli tarafından idare olunur?.

?

Kültür AŞ´den bir başka kitap da ilk baskısı 1913 yılında yapılan ve yeniden basılan ?Mübeccel Hazineler? isimli eser.

Ressam Hüseyin Zekai Paşa tarafından kıymet bilen insanlar için camiler, mescitler, kütüphaneler, sebilhaneler, çeşmeler, vakıf hayratları ve buna benzer diğer binaların araştırılması, bunların tamir ve korunmasına yardım olmak hassasiyetiyle yazılmış.

İstanbul´un nadide eserlerinin bilinmeyenleri anlatılıyor.

?????..

Eserle hakkında: 

Kültür AŞ: 0212-467 07 00

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz