Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

?İstanbul Havalimanı? Hayırlı Olsun

Veysi Dündar - 30.10.2018

?İstanbul Havalimanı? Hayırlı Olsun

 

Hava alanımız maalesef Ekonomik Kurtuluş Savaşı dönemine denk geldi. Dolar 2 tl faiz yüzde 10 olsaydı, sade suya tirit misali, İstanbul´a ?İstanbul Havalimanı yaptık? denmezdi. İstanbul banko idi ama ya başına ya sonuna 2-3 kelime gelirdi.

Kısmet değilmiş.

Havaalanı yapıldı ama Türk parası iki kat değersiz, Türk faizi 3-4 kat değerli. Mevduat ya da kredi mi sorduğunuza göre.

16 yıllık tek parti iktidarı en güvendiği ekonomi bahsinde, kriz olmayan savaş durumunda cephe almış halde. Arzu Erdem, Cemal Enginyurt gibi MHP vekilleri bu savaşta twit silen gaziler olarak kayda geçti mesela. Emeklilikte Yaşa Takılanlar ise savaşın görev zayiatı olarak kenara çıkmış durumda.

Bu ahval ve şerait içinde tabii ki sade bir yaklaşım en doğru tutum oldu. ?Neden Atatürk değil?? sorusu belleklerde kalsa da, ?Neden İstanbul?? diye kimsenin soracak durumu olmadı.

İstanbul´un biraz uzağına inşa edildiği için; adına İstanbul diyerek, bu mesafeye dair algıyı yönetmek de akla gelmiş olabilir. Havalimanı konum itibariyle en çok taksicileri mutlu ediyor.
Ucuza uçak bileti alanlar taksi işini iyi yönetemez ise taksi sürücüsüne ?Pilot Bey? diye hitap ediyor olacak.

Ben daha önce kaleme aldığım yazıda biraz ironik biçimde konuya yaklaşmış ve ?İstanbul Havalimanı? ismini zikretmiş idim. Ama neticede olayın ekonomi alanında düğümlendigini de ifade etmiş idim.

[09/09/2018 tarihli makalemden /?Atatürk´ün ismini vermek bir handikapsa Fetihport olsun diye bir latife yapmıştım geçen haftaki yazımda. Kimsenin yabancılık çekmemesi ve daha da bilinir bir dünya kenti olması açısından İstanbul Havalimanı da denebilir.?]

Sonunda tartışma bitti. İstanbul Havalimanı açıldı. Bu her ne kadar şehrin adına bir ithaf da olsa mesela Yunanlı komşularımız için İstanbul Konstantinopoli olduğu için aslında onların gözünde şehrin kadim kurucusu Büyük Konstantin´e bir saygı olarak anlaşılacak.

İstanbul kökeni Yunanca ?şehir orada´ ifadesinden gelmektedir. Polis yani şehir İstanbul´dan başkası değildir.

Velhasıl gayet iyi olmuştur. İstanbul Havalimanı şehrin bu ilk banisine de selam yollayan bir isim olarak kayda geçmiştir.

Vekillerine twitlerini sildiren Devlet Bahçeli´nin Bizans obsesyonlu olduğu vakıa idi. İşin bu tarafı kendisini üzebilir.

Ama 1 saat önce ak dediğine 1 saat sonra kara diyen bir meclis grubuna haiz olan MHP´nin Bizansa atfedilen bazı olumsuz özelliklerle, gayet iyi empati yapabildiği anlaşıldığına göre buna da çok takılmamak lazım.

Yazının devamı için tıklayın...



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz