Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İsrailli Hukukçular da “İsrail Apartheid Uyguluyor” Diyo

İsrailli Hukuk Profesörlerinin düzenlediği Demokrasi Forumu, Başbakan Benjamin Netanyahu liderliğindeki mevcut hükumet tarafından yapılan değişikliklerin “İsrail’in apartheid uyguladığı iddiasını doğruladığını” ortaya koydu.

İsrailli Hukukçular da “İsrail Apartheid Uyguluyor” Diyo

İsrailli Hukuk Profesörlerinin düzenlediği Demokrasi Forumu, Başbakan Benjamin Netanyahu liderliğindeki mevcut hükumet tarafından yapılan değişikliklerin “İsrail’in apartheid uyguladığı iddiasını doğruladığını” ortaya koydu.

Bu grup, İsrail’in en tanınmış 120 hukuk profesörünü temsil ediyor.  Bu sonuca, “Sivil İdareyi Savunma Bakanlığı’ndaki İlave Bakana Tabi Kılan Anlaşmanın Etkileri” (Implications of the Agreement Subordinating the Civil Administration to the Additional Minister in the Ministry of Defence) başlıklı bir makale üzerinden ulaşılmıştır.

Netanyahu, Likud Partisi ile Dini Siyonizm Partisi arasında Şubat ayında imzalanan iktidar dağılımı/paylaşımı anlaşmasına binaen işgal altındaki Batı Şeria’nın sorumluluğunu ve yönetimini sivillere devretmeyi kabul etti. Anlaşma, Dini Siyonizm Partisinin aşırı sağcı lideri Bezalel Smotrich’e işgal altındaki Filistin toprakları üzerinde özel yetki verilmesini öngörüyordu.

Profesörler, “Mülki İdare, askeri hükümetin sivil koludur. Uluslararası hukuka göre Batı Şeria’yı yönetmesi gereken tek organ budur. Sivil İdarenin sivil bir otoriteye (Savunma Bakanlığı) bağlanması uluslararası hukukun ve özellikle de 1907 Lahey Düzenlemelerinin ihlalidir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İsrail güvenlik servisindeki üst düzey hukuk uzmanları ise, iktidar dağılımı/paylaşımı önerisine ilişkin endişelerini henüz Ocak ayı itibariyle dile getirmişti. Bu uzmanlar, Topraklardaki Hükümet Faaliyetlerinin Koordinasyonu Birimi (COGAT) üzerindeki yetkinin Smotrich’e devredilmesine karşı uyarıda bulunmuş olsalar da o dönem kimse apartheid’den söz etmemişti.

Bununla birlikte biliyoruz ki birçok hatırı sayılır öneme sahip insan hakları grupları İsrail’in apartheid uyguladığı sonucuna varmıştır; bu, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (ICC) yargılanabilecek bir insanlık suçudur. Bu sonuçlar İsrail ve işgal devletinin savunucuları tarafından reddedilmiş, bu terimi İsrail’i tanımlamak için kullanan herkese “antisemitizm” suçlamaları yöneltilmiştir.

Öte yandan açıkça görülüyor ki, Demokrasi Forum’u tarafından bu ayın başlarında yayımlanan makale, İsrail içinde bile tutumların değiştiğinin bir işareti. Hukuk profesörleri, “Anlaşma, İsrail’in uygulamalarının uluslararası hukuk tarafından yasaklanan apartheid’i meydana getirdiği iddialarına geçerlilik kazandıran sarih ve resmi bir adımdır.” sonucuna varmıştır.

Kaynak: middleeastmonitor.com

Çeviren: Dilara Öztekin

 

Kaynak: yenipencere.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER