Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İsrail’de militarizme dört ret

Serdar M. Değirmencioğlu, evrensel.net’te “İsrail’de militarizme dört ret” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

İsrail’de militarizme dört ret

İsrail militarizme saplanmış ülkeler listesinin başlarında geliyor. Çocuklar ve gençler, kendilerine her gün dayatılan militarizmi soluyarak büyüyorlar. İsrail’de militarizmin her geçen gün daha da acımasızlaşan tüm uygulamaları öncelikle Filistinlileri hedef alıyor. Geçtiğimiz hafta, bu korkunç gidişe karşı çıkma cesareti gösteren dört gencecik insan militarizmi reddettiklerini açıkladılar.

Militarizm ezenlerin ve sömürülenlerin adlarını büyütür. Geçtiğimiz hafta ölen Kraliçe Elizabeth gibi. Oysa adları bilinmesi gereken, militarizme karşı çıkmaktan ve barış istemekten korkmayan, “doğuştan asil” olmayan insanların adları. Bu nedenle, retlerini açıklayan bu dört gencin adlarını tek tek yazmak gerek: Evyatar, Eynat, Nave ve Şahar.

Soldan sağa: Evyatar, Einat, Nave ve Shahar | Fotoğraf: Refuser Solidarity Network

 

Militarizme karşı çıkan dört gencin vicdani ret açıklamasını, Retciler Dayanışma Ağı tarafından dağıtılan İngilizce metinden sizler için Türkçeye çevirdim.

* * *

Kasım ayında İsrail’de genel seçimler yapılacak. Bizler, başbakanın ve seçimlere katılacak adayların işgalin hemen şimdi bitmesi gerektiğini anlamalarını sağlamalıyız. Biz insan hakları ihlallerini kabul etmiyoruz ve bunlara katılmayacağız. Bu nedenle aşağıdaki açıklamayı yazdık.

Bizler, İsrailli gençler olarak, İsrail ordusuna katılmayı ve Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde sürmekte olan işgale katılmayı reddediyoruz. İsrail yurttaşlarını gözlerini açmaya ve İsrail hükümeti tarafından Filistin halkına yönelik olarak sürdürülmekte olan baskı ve zulüm siyasetini görmeye davet ediyoruz. Aynı siyaset tarafından bizlere dayatılan militarist eğitime de, bizlere komşularımızdan nefret etmeyi öğreten eğitim sistemine de itirazımız var. Eğitim sisteminin Filistinlilerin yaşadıklarına ilişkin gerçekleri çocuk ve gençlere aktarmasını engelleyen, o yazılı olmayan toplumsal kurallara da itiraz ediyoruz.

Bizler başka bir yol olduğunu göstermenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Hepimiz, her birimiz baskı ve işgale katılmayı reddetme seçeneğine sahibiz. Fiziksel ve duygusal güvenlik dahil tüm insan haklarının hiçbir ayrım gözetilmeden herkese sağlanmasını sağlayabiliriz. Bu nedenle, İsrail hükümetinden taleplerimiz var.

Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinlilerin öldürülmesine son verin. Filistinlilere yönelik etnik temizliği ve Masafer Yatta’ya el konulmasını durdurun. Evlerin yıkılmasına son verin. Gözaltı kisvesiyle yapılan tutuklamalara ve reşit olmayanların tutuklanmasına son verin. İzinsiz yerleşim yerleri kuran işgalcilerin, Filistinlilere uyguladığı şiddete destek olmaya son verin. Bu şiddete artık karşı çıkın.

Filistinlilerin bölgelerinde İsrail ordusunun varlığına son verilmesini ve Filistin halkına bağımsızlık hakkının tanınmasını istiyoruz. Bizler, İsrail’de doğmuş ve yetişmiş İsrailli gençler olarak, İsrail toplumuna sesleniyoruz: Komşularımıza daha iyi davranmaya olanak verecek, herkesin insan haklarından yararlanmasını sağlayacak insancıl bir yolun var olduğunu görün. Sürmekte olan işgallere son verilmesini istiyor ve işgallere katılmayı reddettiğimizi bugün burada açıklıyoruz.

Şimdi, başbakanın ve seçimlere katılacak adayların bu mesajlarımızı çok açık olarak duymalarını sağlamak için bize yardımcı olur musunuz? Yardımcı olmak için onlara bir e-posta göndererek açıklamamızı desteklediğinizi söyleyebilir ve bize kulak vermelerini isteyebilirsiniz. Ne kadar çok e-posta gönderilirse, bizim sesimiz o kadar güçlü olarak duyulacak.

Dayanışmayla…

 

Kaynak: Farklı Bakış



Anahtar Kelimeler: İsrail’ militarizme

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz