Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İslam ve Tatil ? Tatil dönemi başladı da, aklıma takıldı: ?İslamda tatil´ var mı?

Sinan ESKİCİOĞLU 25. 07. 2018 Çarşamba

İslam ve Tatil ? Tatil dönemi başladı da, aklıma takıldı: ?İslamda tatil´ var mı?

25. 07. 2018 Çarşamba

Temmuz ayının ortasından itibaren tatil dönemi her sektörde başlamış oldu. Resmi kurumlardan meclise, özel sektörden gurbetçi vatandaşlarımıza ve hatta bazı köşe yazarlarına kadar toplumun büyük kesimi tatile ayrılmış durumda.

Ocakmedya ailesinden tatil sebebiyle yazmaya ara verecekler olacağını sanmıyorum. Bu da bizim gazetemizin ayrıcalığı olsa gerek.

Tatil dönemi başlayınca da benim aklıma takıldı: ?Acaba İslam´da tatil var mı?´

Garip bir soru öyle değil mi?

%99´u müslüman bir ülkede tatile çıkan milyonlarca aile var. Bunların içinde muhafazakar olanlar ve hatta İslamcı olanlar bile var.

Kiminiz, belki de bu yazımı tatil beldesinde denizin kıyıya vurduğu o güzel ses eşliğinde okuyor da olabilirsiniz, tadını çıkarın.

Aklıma takılan bu soru muhafazakar kesim için önemli bir problem olacak cinsten, farkındayım.

İslam´a inanan, duyarlı müslüman olarak yaşamaya çalışan birçok insan belki de bunun üzerine fikir yürütmemiştir.

Neden mi?

Çünkü böyle bir veri yok. İnternet ortamındaki ve ilmihal kitaplarına giren konular genelde ?tatilin nasıl olması ya da olmaması gerektiği´ çevresinde kaleme alınmış.

Kuran´da, hadiste, peygamberin sünnetinde yok. Mezhep imamlarının kaleme aldığı eserlerde de yok. Temel ilmihal kitaplarında da yok.

Ama milyonlarca müslüman tatil yapıyor.

Durum böyle olunca, son zamanlarda kaleme alınan bazı ilmihal kitapları da konuyu ele alıyor ve müslümanlar da onlardan bilgi sahibi oluyorlar.

Birinci soru: ?Yazılarımızda sürekli ele aldığımız bir konu var. ?Yaşanan hayatın içinde olan İslam´.

Binlerce okur ve yorumcu hemen tuşları tıklayıp başlıyorlar.

?Sizin amacınız ne?´, ?islam´da yenilik, modernlik mi yapmaya çalışıyorsunuz?´.

Peki şimdi de ben size soruyorum: Kuran´da, hadiste ve temel İslami eserlerde olmamasına rağmen, siz müslümanlar neden tatil yapıyorsunuz?´ Aslında tam da bu soruyla yazımı bitirmem çok iyi olurdu ama niyetim başkaları gibi nefsimi tatmin etmek değil.

Dedim ya, müslümanları ilgilendiren konu tatillerin nasıl olması/olmaması gerektiği.

Araştırdım, baktım. Konuyu geniş kapsamlı ele almak isteyenler aynı ayeti dile getirmişler.

?Elbette her zorluğun yanında bir kolaylık vardır. Gerçekten her zorluğun yanında bir kolaylık daha vardır. Öyleyse boş kalınca hemen kalk, (başka bir) işe koyul. Ve yalnız Rabbine giden yola yönel´. (İnşirah, 5-8)

Sonra da ilave etmişler: Tatillerde ibadetleri bırakmayın. İslama uymayan tatil yerlerine gitmeyin. Vb.

Adil Düzen İlmihali derken, ben de tam bunu kastetmiştim. İslam´da nasıl olduğunu (olup-olmadığını) sunmak ve bugünden örneklerle insanlarımızın kendi kararlarını vermelerini sağlamak.

Tatil konusu ile ilgili olarak hiçbir eserde şu bilgiye rastlamadım: ?İslam´da çalışma hayatı. İslam´daki çalışma hayatı farklıdır. Bu yüzden de İslam´da tatiller ya da emeklilikler diye bir konu yoktur´.

Bu temel bilgi yok.

Bunun yerine neler var?

İslami tatiller,

Haremlik-selamlık oteller,

Alkolsüz mekanlar,

Tatillerde dikkat edilecek manevi konular.

Peki bu böyle devam edip gidince ne olacak? Yaşanan hayat yeşile boyanacak (İslami tatil terimi de bu yeşile boyamanın en bariz örneğidir) ve yeşile boyanmış bu hayat İslami Hayat olacak. Ne kadar kolay öyle değil mi?

İnsanlar köle gibi günde 8-10 saat çalıştırılacaklar. Dinlenme ihtiyaçlarında başkalarından izin almak zorunda olacaklar. Fazla çalışma saatleri için ek ve fazla ödemeler yapılmayacak. O kadar saat çalışan insanlar ne kendilerine, ne ailelerine ne de İLME zaman bulacaklar.

Sonra da İslami tatil yapıp dinlenecekler?.

İslam bu değil.

İslam´da tatil var mı?

Hayır yok.

Çünkü İslam´da insanlar köle gibi çalıştırılmıyor. Çünkü İslam´da insanın bir günü en insani şekilde bölünmüştür. Bunu da Adil Düzen çalışmalarından çıkartırsınız ve bu da ideal manadaki İslam sistemidir.

İnsan; günde altı saat çalışır, altı saat dinlenir, altı saat ailesi ve kendisine zaman ayırır ve altı saat de ilimle ilgilenir.

İdeal İslam prensipleri budur. Bu tarzda yaşamını devam ettiren kişi de bitkin halde tatile çıkma ihtiyacı hissetmez.

Ayetlerde ifade edildiği gibi, ?De ki: ?Yeryüzünde dolaşın da Allah´ın başlangıçta yaratmayı nasıl yaptığına bakın?´ (Ankebut, 20), dünyayı gezmek normaldir ve olmalıdır. Bu sebeple insanlar gezi yaparlar. Ama bunun adı tatil değildir. İbret almak için bütün dünyayı gezmektir.

Bugünün çocukları ve sevgili gençler,

Sizler, müslümanların girdiği bu girdaba girmeyin. Sizler, alışılagelmiş olan hayatı yaşayıp, nasıl yaparız da bunu İslam kılıfına sokarız gibi şark kurnazlığı yapmayın.

İslam´ın sistem prensipleri nelerdir diye araştırarak bu yönde çalışmalar yapmaya gayret gösterin.

Ha bu arada yaşanan hayat nasılsa, o hayatı da yaşamaya çalışın. İslami tatil diye sunulan kandırmacalara da inanmayın. İslami tatil kandırmacaları sadece ve sadece ?İSLAMİ´ kelimesinin iyi satış yapmasından kaynaklanan satış stratejisinin ürünüdürler.

İdeal olan bütünsel sistem İslamı´nda tatil yoktur ki, İslamisi olsun.

Bugünkü müslümanlar zaten her istediklerini kılıfına uydurmayı beceriyorlar ve yapıyorlar. Ama sizler kılıfına uydurma derdine girmeden hem hayatınızı yaşayın, hem de ideal manada sistemsel İslam çalışmalarını yürütün. Çünkü o İslam; sadece müslümanlara değil, hristiyanlara, yahudilere, ateistlere ve bütün insanlığa özgürce-insanca yaşama imkanı verecektir.

 Sevgi ve Bilgiyle kalın

Kaynak:ocakmedya.com

 

 


Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER