Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İRANLI BAKAN İKİ OPEC ÜYESİNİ ?ÜLKESİ ALEYHİNE ÇALIŞMAKLA SUÇLADI´

20 09. 2018 Perşembe

İRANLI BAKAN İKİ OPEC ÜYESİNİ ?ÜLKESİ ALEYHİNE ÇALIŞMAKLA SUÇLADI´

20 09. 2018 Perşembe

İran Petrol Bakanı Bijen Zengene, "Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi iki ülke ABD ile işbirliği yaparak İran aleyhine faaliyet yürütüyor. İki ülke İran karşıtlığının öncülüğünü üstleniyor." dedi.

"Bu iki ülke Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri mi?" sorusunu cevapsız bırakan Zengene, İran´a zarar verme amacıyla tavır sergilemenin komşuluk ilişkilerine yakışmadığını belirterek OPEC üyesi olmayan bazı ülkelerin de İran´a zarar vermek için faaliyet yürüttüğünü öne sürdü.

Bloomberg´e açıklama yapan Zengene, bazı ülkelerin, küresel petrol piyasasında İran´ın petrol ihraç edememesi durumunda ortaya çıkacak olan petrol açığını kapatmaya istekli olduğunu vurgulayarak, "Bana göre mevzu ekonomi değil tamamen siyasidir ve yüzde yüz İran karşıtlığıdır." dedi.

OPEC´e üye ülkelerin ABD´nin stratejilerine uyumlu hareket ettiğinin altını çizen Zengene, "OPEC, ABD´nin enerji kurumu değil, bağımsız bir yapıdır. OPEC yöneticilerinin bunu anlaması gerekiyor." şeklinde konuştu.

İran´ın petrol gelirinde 5 Kasım´dan sonra büyük düşüş bekleniyor

ABD´nin ikinci yaptırım paketinin devreye gireceği 5 Kasım´dan itibaren İran Ulusal Petrol Şirketi, İran Petrol Ticaret Şirketi ve Ulusal Tanker Şirketi´ne uluslararası kısıtlamalar getirilecek ve ekonomisi büyük ölçüde petrole dayalı İran´dan petrol ve ürünlerinin satışına yaptırımlar uygulanacak.

İkinci aşama yaptırımların devreye girmesiyle İran´ın petrol ihracatında günlük 500 bin ila bir milyon varil daha fazla düşüş öngörülüyor. Bu da yaklaşık 60 milyar dolar olan İran´ın yıllık petrol gelirinin yaklaşık 27 milyar dolar azalması anlamına geliyor.

ESAI Energy´nin raporuna göre, İran´ın bölgesel rakibi ve OPEC üyesi Suudi Arabistan´ın petrol üretiminde artışa giderek Güney Kore ve Japonya gibi Tahran´ın Asya´daki önemli petrol ithalatçılarının kayıplarını karşılayacağı öngörülüyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER