Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İran´ın Gailesi, Şimdi Daha Bir Büyük

Selahaddin E. ÇAKIRGİL - 26.09.2018

İran´ın Gailesi, Şimdi Daha Bir Büyük

1980 yılının 22 Eylûl´ü, Irak- Baas rejimi lideri Saddam´ın, TV karşısında önce İran´la imzaladığı ?1975- Cezayir Antlaşması´nı yırttığı ve gün ortasında İran´a âniden saldırdığı gündü. 

Saddam, savaşı başlatmadan iki hafta kadar önce Bağdat´ı ziyaret eden -o zamanki-Fransa Başbakanı J. Chirac´a, İran´a karşı bir ?yıldırım savaşı´ taktiğiyle saldıracağını ve ?İran´ın işini 7 günde bitireceğini´ söylediğini, Chiraco savaşın 7. yılında itiraf etmişti. Evdeki hesap çarşıya uymamış, Saddam´ın ?Yıldırım Savaşı´, İran´ın 8 yıl sürecek olan bir ?Yıpratma Savaşı´ taktiği karşısında başarısız kalmıştı. 

Ancak, iki taraftan, bir milyondan fazla insanı yutan o korkunç savaş, nihayet  8. yılında, Temmuz -1988´de BM Güvenlik Konseyi´nin ?Ateş-Kes´ kararını İmam Khomeynî´nin, ?zehir kadehini başına dikiyorum´ diyerek kabul ettiğini açıklamasıyla noktalanmıştı. (Bu konuda, 10 yıl kadar İmam Khomeynî´nin Vekili konumunda olup, İmam tarafından, ölümünden iki ay önce azledilen Âyetullah Muntezerî´nin son yayınlanan video konuşması ilginç.. ?İmam´a, o savaş başlamadan önce, ?Komşu ülkelerin içişlerine karışılmayacağına ve inkılabın sadece İran içi bir konu olduğu´na dair güvence verilmesi, aksi halde her tarafımızdan kuşatma altında kalacağımıza dair görüşlerimi sundum, ama, kabul ettirmedim´ deyişi yeni bir tarihî tartışma başlatacak cinsten bir hassas konu..)  

***

Her 22 Eylûl´de, savaşın başlangıç günü askerî merasimlerle anılır. Ama bu sene korkunç bir saldırı oldu. 

Güneybatı İran´da, halkının ekseriyeti arab etnisitesinden olan Ahvaz şehrindeki tören, bir terör saldırısıyla kana bulandı ve çoğu İnkılab Muhafızları Ordusu mensupları/(Pasdar)lar olmak üzere 25 kişi hayatını kaybetti, 100´e yakın da yaralı.. Saldırganlardan 3 kişi de öldü. 

Bu saldırı, tam bir şok oldu İran için.. İran, Amerika´yı ve onun himayesindeki Suûdî ve BAE rejimlerini suçladı. 

Bu saldırının, Ahvaz´a 110 km. kadar uzaktaki Basra´da son günlerde meydana gelen İran karşıtı şiddet hadiselerinin devamı olduğu da söylendi. 

Dünya ise bir ?Ohh olsun!´ sessizliğinde?   

*** 

Saldırıyı bir IŞİD /DEAŞ, bir de ?El´Ahvaziye´ isimli arapçı-ayrılıkçı hareket üstlendi.. IŞİD´in int. sitesinde, saldırıyı yapanlar olarak gösterilen, ikisi arapça ve birisi farsça konuşan ve cihad sevinci içinde olduklarını söyleyen 3 kişinin filmi yayınlandı. 

Arap Yarımadası´ndaki ve Körfez´deki rejimlerin hemen tamamı ise sevindiler. Etnik açıdan bir ırklar koleksiyonu olan İran´ı içten vurmak hayalleri tazelendi; ne de olsa, Amerika arkalarında.. Nitekim Ebu Dabi Şeyhliği, bu kanlı saldırıyı ?savaşın İran´ın içine taşındığının bir işareti´ diye ?müjde´ledi. 

İran rejiminin siyasî tavır ve uygulamalarına karşı, emperial güçlerin kuklası olan rejimlerce sergilenen bu sevinç hali, İslam Ümmeti´nin bedeninde varlığını asırlardır zâten sürdüren?gangren´i daha da azdırmaktan başka neye hizmet eder?   

*** 

İran TV kanallarından birinde bir yorumcu geçen gün,?Şah zamanında depolarımız ağzına kadar silah doluydu.. İnkılap olunca, bunların tehlike teşkil etmemesi için boşaltılması gerekliydi. Saddam´ı üzerimize saldırttılar, o silah depolarımız boşaldı.. Şimdi de silahlarımız Suudî´ye yönelik.. Onlarınki de bize.. Biz onları yeryüzünden mahvedeceğimizi söylüyoruz, onlar da bizi.. Emperial güçler silahlarımızı yine birbirimize karşı kullandıracaklar!.´ diyordu, özetle?  

*** 

Bölgede hemen tamamı Müslüman olan halklar arasındaetnik veyamezhebî farklılığa dayalı savaşlar çıkarmayı, başta sionist İsrail rejimi olmak üzere, bütün emperial- şeytanî güçlerin yerinde siz olsanız, istemez ve hattâ plânlamaz mısınız? 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz