Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İRAN NÜKLEER ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME TAAHHÜTLERİNİ ASKIYA ALDI

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran Atom Enerjisi Kurumunun ülkenin nükleer enerji alanında araştırma ve geliştirme için ihtiyaç duyduğu adımları atacağını ve bu noktadaki sınırlamaların kalkacağını söyledi.

İRAN NÜKLEER ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME TAAHHÜTLERİNİ ASKIYA ALDI

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran Atom Enerjisi Kurumunun ülkenin nükleer enerji alanında araştırma ve geliştirme için ihtiyaç duyduğu adımları atacağını ve bu noktadaki sınırlamaların kalkacağını söyledi.

Başkent Tahran’da Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi ve Meclis Başkanı Ali Laricani ile bir araya gelen Ruhani, toplantının ardından yaptığı açıklamada, nükleer anlaşmadaki taahhütlerin azaltılmasıyla ilgili üçüncü adımın cuma günü hayata geçeceğini belirtti.

İran Atom Enerjisi Kurumunun ülkenin nükleer teknoloji alanında araştırma ve geliştirme için ihtiyaç duyduğu adımları atacağını ifade eden Ruhani, 5+1 ülkelerinin İran ile nükleer anlaşma için yaptığı müzakerelerin en büyük bölümünün araştırma ve geliştirmenin sınırlanmasıyla ilgili olduğunu hatırlattı. Ruhani, cuma gününden itibaren Atom Enerjisi Kurumunun “nükleer anlaşmadaki bu sınırlamaları bir kenara bırakacağını” bildirdi.

Atılacak adımla nükleer teknolojideki araştırma ve geliştirmede yeni atılımlara ve çeşitli santrifüjlerin geliştirilmesine şahit olunacağını aktaran Ruhani, uranyumun zenginleştirilmesiyle ilgili de gerekli çalışmaların yapılacağını ve bu alandaki faaliyetlere hız verileceğini dile getirdi.

İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) kararları çerçevesinde “barışçıl” adımlar atacağını savunan Ruhani, “Avrupa Birliği’nin önünde 60 günlük bir süre daha var, onlar taahhütlerine ne zaman uyarsa biz de nükleer anlaşmadaki taahhütlerimize geri döneriz.” diye konuştu.

Trump’tan görüşme için yeşil ışık

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da düzenlenen bir etkinlikte basın mensuplarının dış politikayla ilgili sorularını yanıtladı. İran’da bir rejim değişikliği peşinde olmadıklarını kaydeden Trump, İran’ın 2,5 yıl önceki ülke olmadığını ve ABD ile anlaşma yapmayı çok istediğini savundu.

Bu ayın sonunda New York’ta yapılacak BM Genel Kurulu görüşmelerinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşüp görüşmeyeceğiyle ilgili bir soruya Trump, “Bilmiyorum. Her şey mümkün. Kendi sorunlarını çözmek istiyorlar. Finansal olarak kötüye gidiyorlar. Biz bu sorunları 24 saatte çözebiliriz.” diye yanıt verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un arabuluculuk girişimine de değinen Trump, “Cumhurbaşkanı Macron’un dahlini takdir ediyorum ama Macron üzerinden konuşuyor değiliz, direk ilgili kişilerle konuşuyoruz. (İran ile) Anlaşmak için kimseye ihtiyacımız yok, doğrudan anlaşma yapabiliriz.” şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı son olarak, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun finans ağına zarar vermeye yardımcı olacak bilgiler karşılığında 15 milyon dolar ödül verileceğini bildirmişti.

Öte yandan Trump, Çinli Huawei firmasıyla ilgili değerlendirmesinde, “Huawei, ordumuz ve istihbarat kurumlarımız için önemli bir endişe kaynağı. Bu yüzden Huawei ile iş yapmıyoruz. Bu bir ulusal güvenlik meselesi.” ifadesini kullandı.

İngiltere’deki son gelişmelere de değinen Trump, Başbakan Boris Johnson’ın iyi bir arkadaşı olduğunu vurgulayarak, “Boris nasıl kazanacağını bilir. Onun için endişelenmenize gerek yok.” yorumunu yaptı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER