Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Irak’ta ABD-İran savaşı

Ortadoğu’yu yeniden yangın yerine çevirebilecek tehlikeli kıvılcım dünyayı korkuttu.

Irak’ta ABD-İran savaşı

Washington ile Tahran’ın hamle sahasına dönen Irak’ta yükselen gerilim en tehlikeli boyuta ulaştı. İran destekli gruplara yönelik saldırılardan 24 saat sonra ABD’nin Bağdat elçiliği baskına uğradı. Göstericilerin ateşe verdiği binadaki diplomatlar tahliye edildi. Ortadoğu’yu yeniden yangın yerine çevirebilecek tehlikeli kıvılcım dünyayı korkuttu.

Üç aydır protestolarla ve hükümet kriziyle sarsılan Irak’ta ABD ve İran arasındaki örtülü savaş dün iyice kızıştı. Amerikan hava kuvvetlerinin haftasonu Enbar vilayetinde üslü İran yanlısı grupları vurması sonucu 24 Ketaib Hizbullah üyesinin ölmesi infiale yol açtı. Binlerce protestocu ve Şii milis Bağdat’taki Yeşil Bölge’de çok sıkı korunan ABD elçiliğini bastı.

20-01/01/ma-1577832780.png

İçerde yangın çıkaran, taş atan, güvenlik kameralarını kıran protestocular “Amerika’ya ölüm” sloganları attı. Duvar yazılarıyla ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesini istedi. New York Times’a göre haftasonu Şii gruplara yönelik hava saldırıları ülkede Amerikan karşıtı duyguları tetiklerken İran’a avantaj sağladı.ABD Başkanı Donald Trump olaylardan kısa süre sonra yaptığı açıklamada İran’ı hem Kerkük’te bir Amerikan vatandaşının 28 Aralık’taki ölümünden hem de Bağdat’taki elçiliğin işgalinden dolayı İran’ı suçladı.Twitter hesabından açıklama yapan Trump, “İran bir Amerikan taşeronu öldürdü, çok sayıda kişinin yaralanmasına neden oldu. Güçlü şekilde karşılık verdik ve her zaman da vereceğiz. Şimdi İran Irak’taki ABD elçiliğine yönelik saldırı düzenliyor. Bundan tümüyle sorumlu tutulacaklar. Ayrıca Irak’ın güçlerini elçiliğimizin korunması için kullanmasını umuyoruz. Bunu bildirdik!” sözlerini kullandı.

Göstericilerin çok azının silahlı olduğu ancak çoğunun Ketaib Hizbullah üyesi olduğu belirtiliyor. Lübnan’daki Hizbullah’tan ayrı olan grup İran tarafından destekleniyor. Göstericilerin elçilik binalarına girmemesine rağmen çok sıkı korunan Yeşil Bölge’ye girmeleri Irak güvenlik güçlerince örtülü destek verildiği iddialarını gündeme getirdi. Irak polisi ve askerinin gelişi sonrası protestocular elçiliği terketti. Irak İçişleri Bakanı Yassin al-Yasiri, Iraklı Şii gruplara Amerikan saldırılarının belayı davet ettiğini söyleyerek, “Bugün olanlar hem bizim hem de Amerikalıların korkması gereken tehlikeler” dedi.
Ketaib Hizbullah sözcüsü Mohammed Muhi, grubun ABD elçilik binası yakınında çadır kuracağını ve açık uçlu bir oturma eylemi düzenleyeceklerini söyledi. Muhi, “Elçilik ve elçi Irak’ı terk edene kadar çadırları terk etmeyeceğiz” diye konuştu. Irak’ta IŞİD’e karşı savaşan Şii Haşdi Şabi milisleri güçlü bir askeri ve politik güce dönüşmüş durumda. ABD’nin Irak’ta halen 5 bin askeri ve çok sayıda sivil taşeronu bulunuyor.



Anahtar Kelimeler: - savaşı

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER