Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Irak kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya

Dicle ve Fırat nehirlerinin içinden geçtiği Irak, komşu iki ülkenin baraj yapımı nedeniyle kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya.

Irak kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya

Dicle ve Fırat nehirlerinin içinden geçtiği Irak, komşu iki ülkenin baraj yapımı nedeniyle kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya.

Irak’ın Basra bölgesinde çiftçiler, bu durumdan en çok zarar görenlerin başında geliyor ve kuraklık nedeniyle tarım son bulabilir.

Abu Shaker isimli çiftçi, tuz oranının artması ve sulamadaki yetersizlik nedeniyle bahçe ve hurma ağaçlarının kuruduğunu belirtiyor. Basralı çiftçi, Körfez ülkelerine ihraç ettikleri hurmanın birinci kalite olduğunu ancak susuzluk nedeniyle tarlalarını terk ettiklerini söylüyor.

Öte yandan Irak Su Kaynakları Bakanı Mehdi Hemdani AFP’ye yaptığı açıklamada, İran ve Türkiye’de inşa edilen barajlar nedeniyle Irak topraklarına ulaşan su oranının yüzde 50 dolayında azaldığını belirtti.

Bakan Hemdani, Irak’ın su açısından 2035 yılında nasıl bir hal alacağının öngörülmesi için yeni bir strateji üzerinde çalıştıklarını ve en kötü senaryoyu göz önünde bulundurduklarını kaydetti.

Bakanlığın üzerinde çalıştığı planlardan biri de Kerkük ile Selahaddin vilayetleri arasında yeni bir baraj inşa edilmesi ve Irak’ın güneyindeki bölgelere içme suyu sağlanması.

2018 yılında Irak’ın güney vilayetlerinde içme suyu sıkıntısı baş göstermişti. Bu nedenle su sorunu diğer konuların önüne geçti. O yıl Basra’da 24 bin kişi içme suyu nedeniyle zehirlenmişti.

Iraklı Bakan, Türkiye’nin inşa ettiği Ilısu Barajı’nın su tutması sürecinde Ankara’yla birçok görüşme yaptığını ve Irak’ta su sorununun yaşanmaması için girişimlerde bulunduğunu ifade etti.

Hemdani, İran ve Türkiye’nin, Irak’ın payı olan suyu vereceği konusunda umutlu konuştu.

Kaynak: kurdistan24.net/tr



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER