Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Irak Petrol Bakanlığı´nda talimat: Kürtçe kullanmayın!

Irak Petrol Bakanlığı, resmi belgelerde Kürtçe´nin kullanılmasını yasaklayarak, Kürtçe kullananlar hakkında yasal işlem başlatacağını duyurdu.

Irak Petrol Bakanlığı´nda talimat: Kürtçe kullanmayın!

16. 08. 2018 Perşembe

Pazartesi günü yayımlanan resmi belgede, Irak Petrol Bakanlığı Genel Müfettiş Yardımcısı Hamdan Uwaij Raşid, Kuzey Gaz Şirketi´nin (NGC) Arap diline ?tehdit oluşturduğu? gerekçesiyle resmi belgelerde Kürtçe kelimeler kullanmayı bırakması talimatı verdi.

Hamdan Uwaij Raşid imzalı belgede, şirketin yazılı belgelerinin çoğunda Kürtçe sözcükler ve terimler kullanıldığı belirtilerek, bununla 1968 tarihli ve 64 sayılı ?Arapça´nın Korunması Yasası?nın ihlal edildiği belirtildi.

Şirketin sözkonusu yasaya uyması istenen belgede yazışmalarda ve belgelerde yalnızca Arapça kullanması gerektiği istendi.

Talimatnamede ayrıca, yasaya uymayanlar hakkında soruşturma başlatılacağı da kaydedildi.

Irak makamları daha önce Kerkük´te Vali Necmeddin Karim´in fotoğrafını 2018 takvimi üzerine basmak için bir NGC direktörünü görevlendirmişti.

25 Eylül 2017´de gerçekleşen Kürdistan´ın bağımsızlık referandumunu takiben, Iraklı Ordusu  ve İran destekli Haşdi, Kerkük ve diğer Kürdistan idaresi dışında kalan ´tartışmalı bölgeler´in kontrolünü ele geçirdiler.

O zamandan beri sözkonusu bölgelerde onlarca Kürt memuru görevlerinden alındı, Kürtçe kısıtlandı.

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER