Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İnsan Kaçırmak, Tuzak Kurmak, Kadim Müşrik Geleneğidir

Mehmet GÜNDOĞSU - 15. 10. 2018 Cumartesi

İnsan Kaçırmak, Tuzak Kurmak,  Kadim Müşrik Geleneğidir

15.10.2018 Pazartesi

Rahman ve Rahim olan Allah´ın Adıyla.?Allah´a Hamd, Rasulüne salat-ü selam olsun.

Son zamanlarda Türkiye ve dünya gündemine oturan; Cemal Kaşıkçı´nın, Suudi Arabistan´ın İstanbul Başkonsoluğu´ndan kaçırılması olayı üzerine;

İnsan Kaçırmak, Tuzak Kurmak,  kadim müşrik geleneğidir.

Her zaman olduğu gibi ilk referansımız Kur´an-ı Kerim´dir.

Bir İnsanı öldürmenin bütün insanlığı öldürmek gibi büyük bir günah olduğu Kur´an ifadesidir.

O tamam.

Pekiyi insan kaçırma, kumpas, tuzak kurma hakkında herhangi bir ayet var mı Kur´an´da?  Bu konularla ilgili  herhangi bir malumat verilmiş mi? Ona baktım.

Evet var. Nasıl mı?

Hadi gelin okuyalım. Okumak ibadettir.  

Çünkü Kuran´ın ilk emri ?oku?dur. 

A-İnsan Kaçırmak

Kuran´da müslümanların müşrikler tarafından kaçırılmaktan, esir edilmekten korktukları beyan ediliyor. Tefsirlerde İnsan kaçırmanın müşriklerin kötü adetlerinden ve geleneklerinden olduğu nakledilmektedir.

Şöyle ki; Enfal suresi 26. Ayetinde:

????????????? ???? ???????? ??????? ??????????????? ??? ????????? ?????????? ???? ??????????????? ???????? ?????????? ????????????? ?????????? ???????????? ???? ????????????? ??????????? ???????????

Diyanet İşleriBaşkanlığı yeni meali;

?O vakti hatırlayın ki siz yeryüzünde güçsüz ve zayıf idiniz. İnsanların sizi kapıp götürmesinden korkuyordunuz. Derken Allah sizi barındırdı, yardımıyla destekledi ve sizi temiz şeylerden rızıklandırdı ki şükredesiniz.?

Diyanet İşleri Başkanlığı eski meali:

?Yeryüzünde az sayıda olduğunuz ve zayıf sayıldığınız için insanların sizi esir olarak alıp götürmesinden korktuğunuz zamanları, hatırlayın. Allah, şükredesiniz diye sizi barındırmış, yardımıyla desteklemiş, temiz şeylerle rızıklandırmıştır.?

(??? ?????) ?İnsan kaçakçılığı? demektir.

Ayeti kerimede geçen;  ??????? ????? ?İnsanların sizi ansızın kaçırması, esir etmesi, kapıp götürmesi? manasındadır.

Bu ibareyi, İbnü´l Kesir, Kurtubi, Taberi, tefsir kitaplarında;

Hicret´ten önce Mekkeli müşriklerin müslümanları kaçırdıkları şeklinde nakillerle, tefsir etmektedirler.

Ayette Müslümanlar,  (????????) yani ?Toplumda statü ve itibar açısından güçsüz ve  zayıf olanlar? manasında bir kelime ile nitelendirilmiş. 

İşte bu müslümanlar, Mekkeli Müşrikler tarafından ansızın hiç ummadıkları bir anda kaçırılıyorlardı, esir ediliyorlardı, işkence ediliyorlar veya öldürülüyorlardı.

Arkalarından arayıp soracak, onları savunacak, arka çıkacak kimi kimseleri ve güçleri olmadığından bu kötü akibete uğramaktan çok korkuyorlardı.

Pekiyi kaçırıp ne yapıyorlardı bu insanlara?

Ne yapacaklar, müslüman oldukları için ya öldürüyorlardı, ya da hapsediyorlardı, işkence yapıyorlardı, müşteri bulunca da köle olarak satıyorlardı. İnsan ticareti yani anlayacağınız.

Onun için İnsan kaçırmak müşriklerin kadim adetlerinden ve geleneklerindendir.

Merhum Elmalılı Hamdi Yazır, bu ayetin ??????? kelimesine ?ezip yok etmek? manası vermiştir. Şöyle ki:

?Mekke´de iken Kureyş´in elinde hemen ezilebilecek zayıf bir azınlık idiniz....

İnsanların sizi ezip geçivermesinden korkuyordunuz.

Çevredeki insanlar size böylesine bir kin ve öfkeyle bakıyorlardı ve siz onlardan kendinizi koruyacak durumda da değildiniz, sizin için güvenli bir yer de yoktu.

Daha sonra Allah sizi yerleştirdi, yuva sahibi yaptı. Medine´ye göç ettirip, iskân eyledi, emniyet ve asayiş verdi ve sizi yardımıyla güçlendirdi.

Ensar´ı size yardımcı yaptı, melekler ile imdat eyledi ve Bedir´de zafer ihsan edip güçlendirdi ve o kâfirlere karşı sizi destekledi, helâl ve güzel nimetlerden size rızıklar ihsan etti, ganimetler nasip eyledi.

Hasılı o ezilmişlikten, o aşağılanmışlıktan kurtarıp, böyle şanlı ve şerefli bir hayata geçirdi, ki, şükredesiniz. Bu nimetleri hatırlayıp şükrünü eda edesinizşeklinde anlamış ve tefsir etmiştir.??

 ?????? kelimesine verilen manalar birleştirilse;

Müşrikler; Müslümanları kaçırıyorlar, esir edip hapsediyorlar, ezip yok ediyorlardı, şeklinde anlamak mümkündür.  

B-Tuzak kurmak

Kumpas kurmak da  müşriklerin en iyi bildiği kötü işlerinden olduğunu Kur´an bize haber veriyor.

Enfâl, /30Ayet ;

?????? ???????? ???? ????????? ???????? ????????????? ???? ??????????? ???? ???????????? ????????????? ?????????? ???????? ????????? ?????? ?????????????

?Hani kafirler seni tutuklamak veya öldürmek, ya da (Mekke´den) çıkarmak için tuzak (kumpas) kuruyorlardı. Onlar tuzak kuruyorlar. Allah da onların kurdukları tuzakları aleyhlerine çeviriyordu. Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır.?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur´an Yolu Tefsirinde; bu ayet şöyle tefsir edilmiştir.

?Medine´ye hicret izni verilince birçok müslümanın oraya göç ederek yeni bir yurt edinmeleri, kendi kabilelerinden olmayan kimselerle birleşip bütünleşmeleri;

Hz. Peygamber´in de Medine´ye giderek müslümanların başına geçmesi ve Medine´de güçlenerek kendilerine zulmeden Mekkeliler´e karşı savaşması ihtimali müşrikleri korkuttu.

Probleme bir çare bulmak üzere ?Dârünnedvedenilen meclislerinde toplandılar. İleri sürülen şu teklifleri sırasıyla müzakere ettiler:

1. Daha önce gelip geçmiş ve içinde yaşadığı topluluğa ters düşmüş şairlerden Züheyr ve Nâbiga´ya yapıldığı gibi bunu da hapsedelim, bağlayalım, yiyecek içecek vermeyelim, ölüp gitsin.

2. Sürgüne gönderelim, bizden uzaklara gitsin, gittiği yerde ne yaparsa yapsın, bizi ilgilendirmez.

3. Her kabileden bir genç seçelim, birlikte gidip onu öldürsünler. Katiller bu kadar çok ve çeşitli kabilelere mensup olunca onun kabilesi bunların hepsine karşı intikam savaşı açamaz, diyete razı olur, onu da öderiz.

Bu sonuncu teklifEbû Cehil´den gelmişti. Tarihçilerin kaydettiğine göre Necidli bir ihtiyar kılığına girerek müzakereye katılan şeytan,

birinci teklifi, ?Gelip kurtarırlar?,

ikinci teklifi ?Gittiği yerde insanları, çekici kişiliği ile etkiler, taraftarlarını çoğaltır, sonra gelip sizi mağlûp eder ve dilediğini yapar? diyerek tenkit ve reddetti.

Ebû Cehil´in teklifini ise beğendi ve kabul edilerek uygulanmasını telkin etti.

Şeytanca olduğu için şeytana nisbet edildiği anlaşılan bu teklif oy birliği ile benimsendi.

Ancak durum Resûlullah´a bildirildiği için o da tedbir aldı, yatağına Hz. Ali´yi yatırdı, kendisi de kuşatma altındaki evinden, Allah´ın yardımı ile kimseye görünmeden çıktı.

Hz. Ebû Bekir ile birlikte Medine´ye hicret etti. (İbn Hişâm, Sîre, II, 123-128).

Müşrikler Hz. Peygamber´i tesirsiz hale getirmek için tuzak kurdular, Allah da  onların tuzaklarını bozdu.Kur´an Yolu Tefsiri Cilt: 2 Sayfa: 689. 

Her iki ayeti manalarını birleştirerek özetlersek;

Tuzak kurmak,

tuzağa düşeni kaçırmak,

esir etmek,

ezip yok etmek,

müşriklerin kadim geleneklerindendir.

Yaşadığımız şu zaman, tuzakların, kumpasların, insan kaçırmaların, esir etmelerin, yok etmelerin, adam öldürmelerin, devletler tarafından yapıldığına şahitlik ediyoruz.

 Allahım daha ne günler göreceğiz! bilmiyoruz.

 Emniyetli, güvenli, iyi günler, yaşamak ve  görmek dua ve niyazlarımızla, Vesselam.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz