Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İngiltere Trump gibi dengesiz bir müttefikle Körfez´de kendini hedef haline getiriyor

Patrick Cockburn yazdı.

İngiltere Trump gibi dengesiz bir müttefikle Körfez´de kendini hedef haline getiriyor

Britanya Kraliyet Donanması destroyeri HMS Duncan Cuma günü Akdeniz gitmek üzere İstanbul Boğazı´ndan geçerken ( Reuters )

İngiltere petrol tankerlerini iİran  hücumbotlarından koruyabilmek için Körfez´e ikinci bir savaş gemisi gönderiyor. Halihazırda Akdeniz´de bulunan HMS Duncan adlı destroyer, önümüzdeki hafta HMS Montrose fırkateynine katılacak. 

İngiltere yalnızca sınırlı sayıda güç sevk edebileceği ancak gerginliği tırmandıracak herhangi bir ABD hamlesinde kendisini İran misillemelerinin hedefinde bulabileceği bir çatışmaya dahil olmanın eşiğinde.  

Suriye´ye gittiği ileri sürülen İran petrol tankerine İngiliz Kraliyet Deniz Piyadeleri tarafından Cebelitarık açıklarında el konmasının arkasında gerçekten de ABD varsa bu dediklerim bir bakıma çoktan gerçekleşmiş olabilirdi. İngiltere´nin böylesi provokatif bir eylemi yalnızca  Cebelitarık yetkililerinin isteğine cevaben ve Avrupa Birliği´nin (AB) Suriye üzerindeki yaptırımlarını uygulamak amacıyla gerçekleştirdiği iddiasını ciddiye almak zor.  

İranlılar İngiltere´den Grace 1 tankerini bırakmasını talep ediyor ve İran hücumbotlarının British Heritage adlı tankeri misilleme için taciz etmiş olması ihtimal dahilinde bulunuyor. İranlı bir yetkili İngiltere´yi ?bu tehlikeli oyunun? parçası olmaması yönünde uyardı. 

Ne var ki İngiltere bu tehlikeli oyuna halihazırda zaten dahil oldu ve İranlıların doğrudan ABD´ye tepki vermektense onun vekili olmakla suçladıkları İngiltere´ye karşı harekete geçmeyi daha az riskli bulması mümkün. 

2003 sonrası Irak´ta, 2006 sonrası da Afganistan´da görüldüğü üzere İngiltere kendisine yalnızca figüran rolü biçilecek ancak ABD ile aynı tehlikelerle baş etmek zorunda kalacağı bir çatışmaya daha müdahil oluyor. Kimi yorumcular 1980´lerdeki İran-Irak harbinde yaşanan tanker savaşı sırasında Batılı donanma güçlerinden oluşan bir koalisyonun Kuveyt tankerlerini korumasını hatırlatarak kendilerini avutmaya çalışıyor. 

Kaynak: independentturkish.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz