Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İlhami Işık´tan ?çocuk kitapları´ tanıtımı; ?Kuzularla saklambaç?

Yeni Yüzyıl Gazetesi yazarı İlhami Işık´ı, Çıra Çocuk serisinde yayımlanan, Av. Mehmet Ali Başaran´ın kaleminden çıkmış bulunan üç çocuk kitabı ile ilgili bir değerlendirme yazısı...

İlhami Işık´tan ?çocuk kitapları´ tanıtımı; ?Kuzularla saklambaç?

Yeni Yüzyıl Gazetesi yazarı İlhami Işık, avukat ve insan hakları savunuculuğunun yanında, bir de alanı ile ilgili yazılar yazıp, kitaplar kaleme almanın yanında, hak, hukuk ve adalet duygusunun gelişmesi içim çocuklara ?ve aslında herkese- yönelik bir çırpıda okunacak çocuk kitaplarına imza atan Mehmet Ali Başaran´ın  Çıra Yayınları bünyesinde kurulu bulunan Çıra Çocuk serisinde yayımlanan kitaplarla ilgili ?Kuzularla Saklambaç? başlıklı yazısı Yeni yüzyıl Gazetesi´nde yayımlanmış bulunmaktadır.

Biz de Haber Duruş olarak, İlhami Işık´ın ?Kuzularla saklambaç adlı yazısını siz değerli okurlarımızın istifade etmesi için yayımlıyoruz...

"Kuzularla Saklambaç" Mehmet Ali Başaran´ın üçüncü çocuk hikâye kitabının adı. ?´Gazete Okuyan Tavuk´´ ve ?´Nasreddin Hoca´nın Bisikleti´´nden sonra yayınlanan serinin son kitabı. 1983´de Trabzon´da doğan yazar, aslında bir avukat. Kaleme aldığı her üç kitabı da esasen çocuk dünyasının içinden ya da üzerinde büyükler ile yapılan ciddi konuşmalar. Bir tür ?´büyüklere masallar´´ olarak ifade edebileceğimiz bu metinler, başta ahlak ve etik olmak üzere, insanı insan yapan diğer bütün değerleri, alegorik bir form içinde herkesle tartışıyor.

Son kitabın ?´Mülteci Çocuklara´´ ithaf edilmiş olması, yazarın zihin dünyasına dair bize çok ciddi ipuçları veriyor. ?´Ben bir koyun olsam sen de bir kuzu meleye meleye getirek yazı´´ ön girişiyle başlayan kitap, temel olarak barış içinde bir arada yaşamanın, bütün büyük baharların, en büyük ve belirleyici müjdecisi ve tek nedeni olarak algılanmasına çaba gösteriyor.

Her üç kitap da, sorunsal olarak barış içinde bir arada yaşamanın en üst rafında adaleti işaret ediyor. Adaleti, etik ve ahlak değerler sistematiğiyle dolayımlayarak  adeta, küçük çocuk hikâyelerini, felsefenin temel ilkelerine giriş düzeyine çıkarıyor. İyi ve kötü kavramlarını, doğru ve yanlış yargıları, hikâyelerin esas kahramanı olan ?´Vuk Gıtgıt´´ ın tanıklığında, çok zekice kurgulanmış olay örgülerinde, yeniden canlandırarak, çocuk ve büyüklerin arasında var olan düşünsel mesafeleri ortadan kaldırıyor.

Söz gelimi ?´Hayvan Çetesi Mahkemede´´ üst başlığıyla anlatılan hikaye, çok şirin bir tabloyu hukuk gibi asık suratlı bir form içinde anlatarak mizahi zekanın parlak örneklerini sergileyebiliyor.

?´Türkiye´yi şaşkına çeviren hayvan çetesi, hâkim karşısına çıkıyor. Bilindiği üzere, Leopar, Martı, Kanguru, ve Mirket´ten oluşan çete, İstanbul-Bursa seferini yapan feribotu kaçırmıştı. Polisin başarılı operasyonu sonucu yakayı ele veren çete üyeleri aynı gün tutuklanmıştı.´´

Leopar, Martı, Kanguru ve Mirket´ten oluşan bu topluluk, aslında beş kıta ve yeryüzünün bütün sahillerini temsil ediyor. Gezegenimizin insani ve ahlaki potansiyelini, bu sevimli kahramanların şahsında yeniden ve güzel bir dünya için masaya yatırıyor yazar. Zekice kurgulanmış olan hayvan kahramanlar, insan olmanın bütün pratiklerini, söylem ve eylemleriyle, yeni bir seviyede tartışırken, aynı zamanda salt mizahtan oluşan bir lezzeti de damaklarımıza usulca bırakmaktan geri kalmıyorlar. Akıl ve zekâ mizah ile buluşunca, dünyanın ortasına kurulmuş bir şölen, çok keyifli bir ziyafet hücum ediyor zihinlerimizin kıvrımlarına.

Bu yazıda hikâyeleri tek tek anlatmayı düşünmüyorum. Bu doğru bir davranış olmaz. Hikâyeler eksiksiz bir biçimde kitap sayfalarında yerli yerinde duruyor. Çok merak ettiyseniz gidip bir tanesini kitapçılardan satın alabilirsiniz. ?´Çıra Çocuk Yayınlarından´´ çıkan kitap, bütün kitapçılarda raflarda duruyor.

SSK´lı Postacı Güvercin ile tanışmak istiyorsanız, Dağbayır Çobanlık Hizmetleri firmasını ve Uzman Çoban Yardımcısı olan köpeği merak ettiyseniz, hepsi bir ağızdan ?´ Otlatmak Bizim İşimiz´´ diye her yerde kartvizitlerini dağıtmakla meşguller! Ben her üç kitabı da çok sevdim. Umarım siz de alır okur ve çok seversiniz.?

 


 

/resimler/2019-1/10/1703084464892.jpg

 

Gazete Okuyan Tavuk

Nasreddin Hoca’nın Bisikleti



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz