Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İddia: Erdoğan ve Albayrak, Çetinkaya´nın istifasını istedi

Reuters´a konuşan bir kaynak, Çetinkaya´nın Merkez Bankası´nın bağımsızlığına vurgu yaparak istifa talebini reddettiğini belirtti

İddia: Erdoğan ve Albayrak, Çetinkaya´nın istifasını istedi

Türkiye, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya´nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınmasının haberiyle cumartesi günü uyandı. Merkez Bankası Başkanı´nın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle alınmasının hukuki boyutuna dair tartışmalar devam ederken; Reuters´a konuşan bir kaynak Cumhurbaşkanı ile damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak´ın Çetinkaya´nın istifasını istediğini iddia etti. Kaynak, Çetinkaya´nın istifa talebi üzerine Merkez Bankası´nın bağımsızlığını hatırlattığı ve bunu reddettiğini kaydetti.

Ekonomisi ?kötü günlerden´ bir türlü kurtulamayan Türkiye´de Merkez Bankası´nın bağımsızlığı, hem iç hem de dış piyasada uzun süredir tartışılan ve kaygı yaratan bir başlıktı. Merkez Bankası´ndaki süresinin bitmesine bir yıl daha olan Çetinkaya´nın görevden alınmasına dair herhangi bir resmi açıklama yapılmazken; piyasalarda Çetinkaya´nın hükümetin faiz indirimi talebine olumlu yanıt vermemesi sebebiyle oyun dışı bırakıldığı konuşuluyor.

?Cumhurbaşkanı, politika faizi konusunda mutlu değil, Merkez Bankası´nın faizi sabit tutma kararı Çetinkaya problemini büyüttü?

Ekonomistlerin aksine ´Düşük faizin düşük enflasyon anlamına geleceğini´ savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süredir Merkez Bankası´na faizlerin yeniden indirilmesi yönünde baskı yapıyordu. Reuters´a konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi de, ?Cumhurbaşkanı, politika faizi konusunda mutlu değildi ve bu memnuniyetsizliğini her fırsatta dile getirdi. Merkez Bankası´nın haziran ayında faizi sabit tutma kararı alması da Çetinkaya´ya dair problemi genişletti? dedi ve ekledi:

?Erdoğan, ekonomiyi geliştirme konusundaki kararlılığını sürdürüyor ve bu sebepten de Çetinkaya´yı görevden aldı.?

"Çetinkaya ve hükümet arasındaki görüş farklılıkları son aylarda derinleşti"

Reuters´a konuşan diğer iki hükümet kaynağı da hükümet ile Çetinkaya arasında para politikasına dair görüş ayrılıklarının son aylarda derinleştiğini kaydetti. Merkez Bankası, değer kaybı yaşanan Türk Lirası´nı desteklemek için geçen yıl içinde toplamda 750 baz puan faiz artışına gitmişti. Eylül ayında yüzde 24´e çıkan politika faizi o günden bu yana değişmedi.

Hükümet yetkililerinden biri ?Merkez Bankası Başkanı ile Albayrak arasındaki görüş ayrılığı son dönemde iyice derinleşti? derken; bir diğeri de ?Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanı istifasını talep etti ancak Çetinkaya, Merkez Bankası´nın bağımsızlığını hatırlatarak istifa etmeyi reddetti? diye konuştu.

Devamı >>>

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER