Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Huwara'ya dayanışma yürüyüşü engelleniyor

Avrupalı ​​diplomatlar yerleşimcilerin saldırısının olduğu yeri ziyaret ederek İsrail'i Batı Şeria'daki Filistin kasabasına yapılan saldırının arkasındakileri adalet önüne çıkarmaya çağırıyor.

Huwara

Avrupalı ​​diplomatlar yerleşimcilerin saldırısının olduğu yeri ziyaret ederek İsrail'i Batı Şeria'daki Filistin kasabasına yapılan saldırının arkasındakileri adalet önüne çıkarmaya çağırıyor.

İşgalci rejim İsrail Savunma Kuvvetleri askerleri, hafta başlarında orada ölümcül bir yerleşimci saldırısının ardından dayanışma ziyareti için Batı Şeria'daki Filistin kasabası Huwara'ya girmeye çalışan yüzlerce solcu İsrailli aktivistle çatıştı.

Olay yerinden alınan görüntüler, birliklerin yürüyüşçülerle boğuştuğunu ve birkaç durumda sersemletici bombaların atıldığını gösterdi.

Bir videoda askerlerin eski Knesset sözcüsü Avraham Burg'u yere düşene kadar defalarca ittiği görülüyor. Organizatörler, birkaç aktivistin kısa süreliğine gözaltına alındığını söyledi.

İşçi Partisi Milletvekili Gilad Kariv, şiddetin hükümetin solu hedef alma çabasının bir parçası olduğunu söyledi.

Polisin Çarşamba günü hükümet karşıtı protestolara karşı güç kullanmasına atıfta bulunarak, "Bugün protestoculara atılan sersemletici bombalarla Tel Aviv'de atılanlar arasında doğrudan bir çizgi var" dedi.

Daha önce ordu, “Birlikte Durma” ve “İşgalin Gözüne Bakma” hareketlerinden insanları taşıyan 10 kadar otobüsün Huwara'ya ulaşmasını durdurdu. Aktivistler daha sonra yakındaki Tapuah kavşağından Huwara'ya yürüyerek ilerlemeye çalıştı.

Aktivistler daha sonra araçlarından indi ve birçoğu "Yahudi terörüne son verin" ve "Filistinlilerin yaşamları önemlidir" yazılı pankartlar taşıyarak şehre doğru yürümeye başladı. Ancak, patlak veren düzensiz davranışlara yanıt olarak girişlerini yasaklamak zorunda kaldığını söyleyen ordu tarafından tekrar engellendiler. Protesto organizatörleri, askeri düzeni bir tür "yağma saldırı kurbanlarının toplu cezalandırılması" olarak adlandırdıkları bir açıklamada.

Ziyaret, saatler önce kasabadan geçen iki İsrailli kardeşin vurularak öldürüldüğü terör saldırısının intikamını almak için Pazar gecesi yüzlerce yerleşimcinin Filistin'in Huwara kasabasını ve çevre köyleri yağmalamasının ardından, İsrail'de ve yurtdışında büyük bir şok ve dehşetin yaşandığı bir dönemde geldi.

Radikal yerleşimciler evleri, arabaları ve vitrinleri yaktı ve Filistinlilere saldırdı, bu da çok sayıda kişinin yaralanmasına ve Filistinli bir adamın belirsiz koşullarda ölümüne yol açtı. İsrail'in Batı Şeria'daki üst düzey generali saldırıyı bir "pogrom" olarak nitelendirdi.

Sol görüşlü aktivistler, otobüslerinin girişi durdurulurken, yerleşimcilerin Cuma günü kasabayı serbestçe geçmeye devam ettiklerinden şikayet ettiler. Saldırının çoğunun meydana geldiği Huwara ana yolundaki mağazalar, IDF'nin bölgede sükuneti korumak için gerekli olduğunu söylediği askeri bir emir nedeniyle geçen hafta kapatıldı.

Perşembe günü bir Kudüs mahkemesi, polise ayaklanmalarla ilgili olarak gözaltına alınan tüm zanlıları serbest bırakma emri verdi, ancak Savunma Bakanlığı, biri reşit olmayan ikisi için idari gözaltı emrini imzaladı.

Şüphelileri temsil eden Honenu adli yardım kuruluşuna göre, Kudüs Sulh Ceza Mahkemesi polise, saldırıyla ilgili olduklarına dair kanıt bulunmaması nedeniyle Çarşamba günü tutuklanmalarının ardından tutuklu bulunan yedi zanlının tamamını serbest bırakma emri verdi.

Mahkemenin serbest bırakılmalarına karar vermesinden kısa bir süre sonra, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Shin Bet güvenlik teşkilatının tavsiyelerini takiben iki şüpheli hakkında idari gözaltı emri imzaladı.

İdari gözaltı, kişilerin herhangi bir suçlama olmaksızın fiilen süresiz olarak tutulabildiği ve aleyhlerindeki delillere erişimlerinin olmadığı tartışmalı bir uygulamadır.

Yahudi zanlılara karşı nadiren kullanılırken, uygulama kapsamında şu anda yaklaşık 1000 Filistinli gözaltında tutuluyor.

29 yaşındaki David Chai Chasdai ve 17 yaşındaki reşit olmayan çifte karşı verilen emirler şu anda 1 Temmuz'a kadar dört ay süreyle geçerli.

___________

The Jarusalem Post-Tercüme ve edit: İsrailpost

 

Kaynak: hertaraf.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER