Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

HOLLANDA SREBRENİTSA MAĞDURLARINA TAZMİNAT ÖDEYECEK

Savunma Bakanlığı, 3 Bosnalı mağdura ödenecek tazminat miktarının belirlendiğini açıkladı.

HOLLANDA SREBRENİTSA MAĞDURLARINA TAZMİNAT ÖDEYECEK

HOLLANDA SREBRENİTSA MAĞDURLARINA TAZMİNAT ÖDEYECEK

 

Savunma Bakanlığı, 3 Bosnalı mağdura ödenecek tazminat miktarının belirlendiğini açıkladı.

 

Hollanda hükümetinin, Yargıtayın iki sene önce onadığı, 1995´teki Srebrenitsa katliamında hayatlarını kaybeden 3 Bosnalının ölümünde bu ülkenin sorumluluğu bulunduğu kararıyla bağlantılı ödemek zorunda olduğu tazminat miktarı konusunda anlaşma sağlandığı bildirildi.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, mağdurlarla sürdürülen görüşmeler sonucu 3 kişiye ödenecek tazminat konusunda anlaşmaya varıldığı kaydedildi.

Ödenecek meblağ konusunda bilgi verilmeyen açıklamada, Savunma Bakanı´nın geçen sene görüştüğü mağdurlardan özür dilediği de kaydedildi.

Savunma Bakanlığı geçen sene yaptığı açıklamada, 3 mağdura 20´şer bin avrodan toplam 60 bin avro verilmesinin kararlaştırıldığını bildirmişti. Söz konusu meblağı düşük bulan Bosnalı aileler ise kişi başı 30 bin avro olmak üzere toplam 6 mağdur için 180 bin avro ve maddi zararların karşılanması talebinde bulunmuştu.

Mağdurların hukuk mücadelesi 2002´de başladı

Bosna´daki BM´ye bağlı Hollanda askeri birliğinde (Dutchbat) tercümanlık yaparken, Hollandalı askerler tarafından Sırplara teslim edilen babası ve kardeşini kaybeden Hasan Nuhanoviç ile aynı yerde elektrikçi olarak çalıştığı sırada öldürülen Rizo Mustafiç´in yakınlarının hukuk mücadelesi 2002 yılında başlamıştı.

İlk önce Lahey Bölge Mahkemesinde görülen davada, Srebrenitsa katliamında hayatlarını kaybeden 3 Bosnalının ölümünde Hollanda devletinin sorumluluğu olduğu ve ayrıca ölenlerin yakınlarının tazminat hakları bulunduğuna karar verilmişti. Mahkemenin söz konusu kararı 2013´te Yargıtay tarafından da onanmıştı.

" Srebrenitsa Anneleri" de 2007 yılında aynı kapsamda 6 bin mağdur adınaHollanda devleti aleyhine dava açmıştı.

Lahey Bölge Mahkemesinde geçen sene görülen davada hakim, Srebrenitsa´nın işgali sırasında BM bünyesinde görev yapan Hollandalı tabura sığınan 300 sivil Boşnak´ın Sırp askerlerine teslim edilmesinden dolayı Hollanda´yı kısmen suçlu bulmuştu. Mahkemenin Hollanda´yı sadece 300 kişinin ölümünden sorumlu tutan kararını beğenmeyen mağdur aileler temyize başvuracaklarını açıklamıştı.

Savunma Bakanlığının, 3 Bosnalının yakınlarına vereceği söz konusu tazminat miktarının bu dava için de emsal teşkil etmesi bekleniyor. 

Bosna´da 1995 yılında görev yapan Hollanda askeri birliğine sığınan çok sayıda Boşnak, Sırp General Ratko Mladiç´in başında bulunduğu güçlere teslim edilmiş ve büyük bir katliam yaşanmıştı.

Tarihe "Srebrenitsa Katliamı" olarak geçen soykırımı gerçekleştiren Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç´in Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan Savaş Suçları Mahkemesinde yargılanmasına devam ediliyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER