Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Hilâfet´in ilgası

Geçenlerde vefat eden ´merhum´ gazeteci yazar Mehmet Şevket Eygi´nin uzun bir dönem köşe yazarlığın yaptığı Milli Gazete´deki köşesinde, ?bugün? ?onun adına´ yayımlanan "Hilafetin İlgası" başlıklı yazısı?

Hilâfet´in ilgası

Âhir zamanın çok büyük fitnelerinden biri Hilafet-i İslamiye´nin ilga edilmesi ve İslam âleminin başsız bırakılmasıdır. Siyasî felaketlerin, zilletlerin, yenilgilerin ana sebebi budur.

***

Arı beyinin olmadığı bir kovan düşünülebilir mi? Hangi karınca topluluğun kraliçesi yoktur? Kaptansız bir gemi, pilotsuz bir uçak hayal edilebilir mi?

***

Mevlevî geçinen birine: Zat-ı âlinizde benlik görüyorum. Mevlana Efendimizin (Allah sırrını takdis buyursun) yolunda yürümek için nefs-i kurban etmek gerekmez mi?

***

Bugün bir açı doyurdun mu?.. Kederli birinin gözyaşını silip onu teselli ettin mi?.. Zavallı bir sokak kedisine veya köpeğine yiyecek ikram ettin mi?.. Kuşlara tane saçtın mı?.. Bugün öfkeni yenebildin mi?.. Allah´tan sabırla ve namazla yardım istedin mi?.. Bugün Müslümanların ve insanların haline üzüp ağladın mı?.. Bugün, büyük yolculuk için azık biriktirdin mi?.. Bugün ilmini artırdın mı?.. Bugünün dününden  daha iyi mi?.. Evet, bugün ne yaptın?

 

***

İftar sofrasını kurmak için gelen genç evinden bana tarhana çorbası getirdi. Allah´ın ona bir sofra dolusu yemek ikram etmesini dilerim. (Bu yazıyı geçen Ramazanda(2018 Ramazanı; Editör, Haber Duruş) yazmıştım.)

*** 

Biri soruyor: İçkili lüks bir mekânda 450 liraya iftar yemeği yemek caiz midir? Bendeniz müftü değilim ama mekân içkili, yemek israflı olduğu için caiz değildir derim. Fetva için Diyanet´e sormak gerekir. Cevap verirler mi bilmem.

***

Baklavanın üzerine kaymak koymak caiz midir? Caiz olmasa gerek.

***

İsveç firması IKEA 18 liraya iftar yemeği veriyor. Bundan, onlarla aramızdaki fark anlaşılıyor.

***

Dünyanın her yerinde, hidayete erip Müslüman olan gayr-i müslimlerin sayısı hızla artarken; bizdeki agresif, holigan, radikal İslam düşmanlarının kin ve nefretleri de o nispette şiddetleniyor.

***

Bendeniz gibi özeleştiri yapan kaç kişi çıkar. Müslüman camia içindeki sömürücüleri, cahilleri, samimiyetsizleri en sert ve şiddetli şekilde tenkit ediyorum. Atatürkçüler benim gibi özeleştiri yapıyor mu?

***

Kendimi cümle Müslümanlardan edna (derece ve rütbe olarak en sonuncusu) kabul ediyorum.

 

***

Fransa İslam Cumhuriyeti... İngiltere İslam Cumhuriyeti... Almanya İslam Cumhuriyeti... İtalya İslam Cumhuriyeti... İspanya İslam Cumhuriyeti... İnternette bu kelimelerle yabancı dillerle araştırırsanız ne demek istediğimi anlarsınız.

***

Kendini çok akıllı, çok kurnaz, çok üstün sanan ve gören kişiye: Sizde şeytanlık çok, sizinle görüşmek istemiyorum.

***

Maaşı yüksek... İtibarı var... Evi lüks... Yazlığı lüks... Otomobili lüks... Yağlı ballı yiyor... İsraf içinde yaşıyor... Bunun işin ne?.. İslam´a hizmet perdesi ardında hizmetleri mıncıklamak...

***

Bir Müslüman´ın sadık ve salih olması için, arada meşrep farklılığı da olsa bütün sâlih müminleri sevmesi gerekir.

***

Sâlih, âbid müminleri ötekileştirmekte hayır yoktur.

***

Size mutlak başarı dilemem. Allah bütün hayırlı işlerinizde yardım etsin ve başarı versin derim. Hayırsız işleriniz için yardım dilesem, hem size, hem kendime kötülük etmiş olurum.

***

Edebî, tarihî, sosyal kültüre sahip olmayan, sanat boyutları bulunmayan teknokratlar, dört başı mamur hizmet edemez.

***

Müslüman gençliğin büyük bir kısmını o kadar bozdular ki, zavallılarda Osmanlıca öğrenecek irade, cehd, gayret, şuur kalmadı.

***

Çağımızın yüz çok önemli derin kültür, derin düşünce kitabının çok güzel özetleri yapılacak, bunlar, her ciltte beş eser olmak üzere yirmi ciltlik bir külliyat haline getirilecek... Acaba bu hizmeti kim yapacak? Büyük maddî imkânlara sahip İlim Yayma Cemiyeti yapabilir mi? Bunca maddî imkâna ve büyük hürriyete sahip İslamî sivil toplum kuruluşları bu gibi kültür hizmetlerini niçin yapmıyor?

***

Bozuk düzenin haram rantlarını yiyip şişen sözde Müslümanlara yazıklar olsun!..



Anahtar Kelimeler: ilgası

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz