Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Herkesin eli ?cep´inde

Yaşar Süngü- 09.05.2018

Herkesin eli ?cep´inde

rtan teknolojik gelişmelerle dünyanın en ucundaki insanlara bile ulaşmanın mümkün olduğu bir zaman diliminde iletişim araçlarının gücü inanılmaz boyutlara ulaştı.

Yazılı ve görüntülü haberleşme dijital medya araçlarıyla tartışmasız günümüzün en güçlü sektörü.

Arap Baharı adı altında Ortadoğu´yu kan gölüne çeviren sokak eylemlerinde sosyal medyanın gücünü gördük.

 

 

 
 MAKALEYİ SESLİ DİNLEMEK
İÇİN TIKLAYIN

 

 

ABD Başkanı Trump´un dünyayı karıştıran mesajlarını sosyal medyadan paylaşarak dünya kamuoyunu nasıl yönlendirmek istediğine şahit olduk.

Bu gelişmeler gösteriyor ki; Bundan sonra devletler arası savaşlar, halkları yönlendirmeler, şirketler arası rekabet en sert şekliyle sosyal medya denilen arenada herkesin göz önünde gerçekleşecek.

**

Geçen hafta Türkiye radyo ve televizyon yayıncılığının 10. sektör raporu açıklandı

Raporda ZenithOptimedia´nın küresel yatırım verileri, sektörel gelişme ve öngörülerini paylaşan Deloitte´ın sektörel gelişme ve öngörüleri, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu RTÜK´ün izleme ve yayın verileri de yer aldı.

Verilere bakalım;

Dünya genelinde önceki yıllarla karşılaştırıldığında, tüm dinleyicilerde radyo erişim oranları değişmemiş. Yalnız gençlerin oranlarında bir miktar düşüş gözlemlenmiş.

Bugün, 12 yaş üstü Amerikalıların yüzde 18´i (yaklaşık 51 milyon kişi), en az bir akıllı hoparlöre sahip hanede yaşıyor.

Bu cihazlar akıllı telefonlar gibi ses kontrolü ile çalışan, yapay zekaya sahipler.

Söz konusu yeni cihazlarla Avrupa´da dijital radyo yayınlarının sayısı da gün geçtikçe artmış. Geçen yıl Norveç, ülke genelindeki FM yayın ağını kapatarak dijital radyo yayınına geçen dünya üzerindeki ilk ülke olmuş.

**

Televizyon izleme oranı genç, yaşlı, kadın erkek, zengin fakir ayrımı olmaksızın dünyada yüzde 90´nın üzerinde.

Yalnız ABD, İngiltere ve Kanada´da genç izleyici oranlarında belirgin bir düşüş dikkat çekiyor.

Gençler komedi ve drama içeriklerini daha fazla isteğe bağlı platformlar üzerinden izlerken, spor içerikleri konusunda canlı televizyon izleme oranları halen çok güçlü.

18-29 yaş aralığında internet üzerinden canlı izleme oranı, geleneksel televizyon izleme oranını aşmış.

Dünya genelinde kişi başına düşen günlük televizyon izleme süresi, internet üzerindeki içerik sayısı ve çeşitliliğinin artmasına rağmen, son 25 yılda olduğu gibi 2017´de de değişiklik göstermemiş.

Günlük televizyon izleme süresi Asya´da 2 saat 25 dakika, Kuzey Amerika´da 4 saat 3 dakika, Avrupa´da ise 3 saat 49 dakika.

Türkiye´de 2016 yılında ortalama günlük televizyon izleme süresi 4 saat 4 dakika olarak açıklanmıştı .

Anadolu Ajansı´nın Radyo ve Televizyon Üst Kurulu´ndan derlediği verilere göre 2017 yılında ise bu süre 5 saat 30 dakika olmuş.

Araştırmaya göre ilk sırada yer alan Türkiye´yi, 4 saat 25 dakika ile Japonya, 4 saat 21 dakika ile İtalya izliyor.

**

En hızlı büyüyecek reklam kategorileri arasında mobil reklamlar ve uygulamalar ile sosyal medya fenomenleri aracılığıyla yapılan reklamlar yer alıyor.

ABD´de 2015 yılında 6 milyar USD değere sahip olan ürün yerleştirme kategorisindeki reklam büyüklüğünün 2019 yılında, yüzde 20´lik yıllık ortalama büyüme hızıyla, 11,44 milyar ABD Doları büyüklüğüne ulaşacağı öngörülüyor.

ABD´nin yıllık reklam yatırımları tutarının 200 milyar dolar olduğunu unutmayalım.

Internet üzerinden yapılan yayınların ve sunulan ses ve video içeriklerinin sürekli artış göstermesi, yayıncılığın geleceğinin tamamen bu yöne kayacağı, hatta şimdiden kaymış olduğu algısı oluşturuyor.

**

Cep telefonu bağımlılığı hepsini geçmiş durumda.

18-24 yaş grubundaki kişilerin yaklaşık yüzde 70´i televizyon ve film izlerken ve toplu taşım araçlarında seyahat ederken, yüzde 60´ı alışveriş yaparken, yüzde 45´i evde ailesi ile yemek yerken cep telefonlarını kullanıyor.

Yüzde 40´ı günde en az 50 kez (ortalama her 20 dakikada bir) cep telefonlarını kontrol ediyor.

**

Her evdeki akıllı telefon sayısı aile üyelerinin sayısı kadarsa, cep telefonu ile yatıp cep telefonu ile kalkıyorsak, trafikte adres tarifini de telefondan alıyorsak, akşam yemeğini akıllı telefondan sipariş ediyorsak, internet ağımızın kopmasından ya da şarjımızın bitmesinden endişe ediyorsak, günde 50 kere cep telefonumuzu kontrol ediyorsak geleceğin en büyük sektörü medyadır.



Anahtar Kelimeler: Herkesin inde

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz