Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Hava Kirliliği Neden Sadece Bazı Şehirlerde Düşüyor Bazılarında Düşmüyor

Yeni koronavirüsün yayılmasını engellemek için dünya çapında uygulanan kilitlenmeler ekonomik bir gerilemeye neden olmaktadır.

Hava Kirliliği Neden Sadece Bazı Şehirlerde Düşüyor Bazılarında Düşmüyor

Yeni koronavirüsün yayılmasını engellemek için dünya çapında uygulanan kilitlenmeler ekonomik bir gerilemeye neden olmuş. Ancak normalde ağır kirlilikten etkilenen kentsel bölgeler üzerinde daha temiz bir havaya sahip gibi görünmektedir. Bilim insanları şimdi etkinin neden bazı yerlerde diğerlerinden daha belirgin olduğunu analiz etmek için acele ediyorlar. Ancak, küresel ekonomi salgından sonra yükselirse düşüşün uzun sürmeyebileceği konusunda uyarıyorlar.

Yine de, Columbia Üniversitesi’nin New York, Palisades’teki Lamont-Doherty Dünya Gözlemevi’nde iklim ve hava kirliliği araştırmacısı Dan Westervelt, “Şu anda olan şey, gelecekte aşırı temiz hava politikası senaryoları altında neyin mümkün olabileceğine dair bir fikir verebilir” diyor.

Wuhan şehrinde boş bir yol

Uydu gözlemleri, Ocak ayında koronavirüs krizinin başlamasından bu yana Çin ve kuzey İtalya üzerindeki azot dioksit (NO 2 ) konsantrasyonlarında belirgin bir düşüş göstermiştir. İki ülke, koronavirüs enfeksiyonları yükseldikçe geniş kilitlenmeleri başlatan ilk ülkelerdi. Esas olarak fosil yakıtlar yakan araçlar ve enerji santralleri tarafından oluşturulan havadaki kirletici NO 2 , insanlarda solunum yolu hastalıklarına neden olabilir.

Partikül madde, toksik sülfür dioksit ve endüstriyel kaynaklardan yayılan kanserojen formaldehit de dahil olmak üzere diğer zararlı kirleticilerin atmosferik konsantrasyonlarının da düştüğüne dair işaretler var. Ancak veriler hala başlangıç ​​niteliğindedir ve bazı iyileştirmeler doğal hava değişikliklerine bağlı olabilir.

Hava Kirliliği Neden Sadece Bazı Şehirlerde Düşüyor Bazılarında Düşmüyor

Azalan kirlilik

Avrupa Uzay Ajansı Sentinel-5 Habercisi uydudan TROPOMİ adlı troposferik izleme aracı tarafından gözlemler analiz eden Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü’nden HenkEskes, atmosferik bir bilim insanı, atmosferik NO2 konsantrasyonu kısmen veya tamamen tecrit altındaki İngiltere, Almanya ve Hollanda gibi metropol bölgeler üzerinde düştü, diyor.

Ancak, hava kirliliğinin uzay gözlemlerinin kapsamlı bir analizi hala eksiktir. Ve bilim insanları, çeşitli kirleticilerin atmosferik konsantrasyonlarının azalan trafik ve endüstriyel emisyonlara nasıl karşılık geldiğini araştırmalıdır.

Kuzey yarımkürede, atmosferik NO2 tipik olarak güneş açısı nedeniyle Ocak ve Mayıs ayları arasında %50’ye kadar azalır. Bu nedenle araştırmacılar doğal düşüşün üzerinde azalma arıyorlar. Nitratlarla kimyasal olarak etkileşime giren yüzeye yakın ozon da dahil olmak üzere NO2 ve diğer havadaki kirleticilerin konsantrasyonu, günlük olarak büyük değişkenliğe tabidir. Erken ilkbaharda olumlu hava son haftalarda yerel hava kirliliği gözlenen düşüş katkıda bulunmuş olabilir, diyorEskes.

Ancak, önceki yıllara kıyasla, Çin ve İtalya’daki NO2konsantrasyonlarındaki düşüşler benzeri görülmemiş görünüyor, diyor Eskes. “Gözlemlenen değişiklikler o kadar büyük ki, yalnızca hava koşullarına bağlı değişkenlik ile açıklanamayacağından emin olabiliriz” diyor. “Ancak, nedenleri belirlemek ve herhangi bir değişikliğin ölçeğini daha doğru bir şekilde ölçmek için yüzey ölçümleri ve atmosferik taşıma modellemesi de dahil olmak üzere çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyacaktır.”

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER