Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Hariciye gemisi lafla yürür mü?

Gazete Duvar´dam Mustafa Özuğurlu´nun analiz yaısı...

Hariciye gemisi lafla yürür mü?

Küresel aktör olduğumuz söylemleri arasında kendi içimize daha da gömülüyoruz. ?Küresel aktörüz? masallarını anlatan iktidarın sorumlu olduğu şiddet ortamı kafamızı kaldırıp şöyle bir etrafımıza bakmamıza engel. Cezaevinde açlık grevi yapan yakınlarını, çocuklarını görmeye, destek olmaya giden anaların, kadınların maruz kaldığı muameleyi konuşuyoruz. Muktedir olduğu için yaşananların en büyük ve hatta çoğu zaman tek sorumlusu olan iktidarın eli cenazede Türkiye´nin en büyük ilinin seçilmiş başkanına uzanmıyor ancak aynı el bir yumruk olarak anamuhalefet partisinin liderinin yüzünde patlıyor. Biz bunlarla uğraşırken çevremizde, dünyamızda bir kısmı bizi doğrudan ilgilendiren, etkileyen gelişmeler yaşanıyor.

Suriye´den başlayalım. Suriye´de anayasa komisyonu oluşturma çabaları sürüyor ve bir adım daha atıldı.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Şam´dan sonra Türkiye´ye geldi, Şam´dan mesaj getirdiğini söyledi. Sadece İdlib´in değil, yeni anayasa ve sonrasının, Kürt meselesinin de konuşulduğunu tahmin etmek güç değil ama ne konuştukları konusunda bilgi verilmedi. Önümüzdeki günlerde ne olduğu ortaya çıkar.

Rusya Devlet Başkanı Putin´in özel temsilcisi Aleksander Lavrentiyev ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin´in Suudi Arabistan´ın başkenti Riyad´tan sonraki durakları Şam oldu. İkili Suriye Cumhurbaşkanı Esad ile yeni anayasayı oluşturacak komiteyi konuştular. İkilinin Suudi Arabistan tarafından yeni bir teklif getirdiği de konuşuluyor ancak ayrıntılı bilgi yok. Bu arada Suudi Arabistan´ın geçtiğimiz aylarda Suriye´ye ?İran ile ilişkilerini düzenlemesi? teklifinde bulunduğunu hatırlayalım. Bu durumda Riyad´tan bu yönde (belki daha yumuşak) yeni bir teklifin geldiği söylenebilir. Suudi Arabistan Suriye´nin geleceğini de şekillendirecek olan yeni anayasaya kendi güdümünde olan ?muhalifler? vasıtası ile müdahil olma fırsatını kaçırmak istemiyor. Rusya ise Şam´a ve Arap ülkelerine ilişkileri tekrar başlatma telkinlerine devam ediyor.

Zarif Erdoğan´a, Lavrentiev Esad´a ne dediler acaba?

İran´a yönelik ABD yaptırımlarında daha sert bir aşamaya girilecek. ABD İran´dan petrol alımı konusunda daha önce ?istisna? tanıdığı ülkelerin muafiyetini kaldırdı. Türkiye nasıl bir tavır alacak? S-400 üzerinden zaten var olan kriz yeni eklenecek kalemle daha da tırmandırılacak mı, yoksa Türkiye yeni petrol satıcıları mı bulacak? Türkiye İran´dan petrolü piyasa fiyatına mı alıyordu, petrol fiyatları tekrar yükselme eğilimine girmişken maliyet ne kadar artacak?

Analizin devamı...

 



Anahtar Kelimeler: Hariciye gemisi lafla yürür

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER