Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Hapishanelerde 2023’te 13 Mahpus Öldü

İnsan Hakları Derneği Hapishaneler Komisyonu, hapishanelerde yaşanan ölüm ve hak ihlalleri ile ilgili bir açıklama yayımladı.

Hapishanelerde 2023’te 13 Mahpus Öldü

İnsan Hakları Derneği Hapishaneler Komisyonu, hapishanelerde yaşanan ölüm ve hak ihlalleri ile ilgili bir açıklama yayımladı.

Hapishanelerde Meydana Gelen Ölümlere Son Verilsin, Sorumlular Yargılansın!” başlığı ile verilen açıklamada şu vurgular yer aldı:

Türkiye’de başta hapishaneler olmak üzere kapatılma mekânlarında yaşam hakkı ihlalleri yaşatılmakta, kişi beden ve ruhsal bütünlüğüne zarar veren işkence ve kötü muamele uygulanmaktadır. Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeler ve kendi iç hukukunda yer alan amir hükümlere rağmen cezasızlık politikasının koruması altında bu ihlaller hız kesmeden ve çeşitlenerek devam ediyor. 

31 Mart 2023 itibari ile 399 Açık ve Kapalı Hapishanelerde 349.893 mahpus tutuluyor

Mahpusların bedensel ve ruhsal bütünlüklerine en ağır şekilde zarar veren ağır tecrit politikası da özellikle yeni açılan Yüksek Güvenlikli ve S Tipi Hapishanelerde uygulanmaktadır. Sürekli olarak artan mahpus sayısı da bir tecrit ve hapsetme rejiminin inşasının da göstergesidir. 31 Mart 2023 itibari ile 399 Açık ve Kapalı Hapishanelerde 349.893 mahpus tutulmaktadır.

2023 yılı başından bu yana tespit edebildiğimiz kadarıyla hapishanelerde 2’si kadın olmak üzere 13 mahpus yaşamını kaybetmiştir. 4 mahpus hastalıkları nedeniyle vefat etmiş, 3 mahpus ateşli silah ile öldürülmüş, 6 mahpus da şüpheli şekilde yaşamlarını yitirmiştir. İHD’nin belirlemelerine göre tespit edilebildiği kadarıyla 2022 yılı içerisinde çeşitli cezaevlerinde en az 78 mahpus yaşamını yitirdi ve 25’i şüpheli şekilde yaşamlarını yitirmişlerdir.

Açıklamanın tamamına bu linkten ulaşılabilir.

 

Kaynak yenipencere.com



Anahtar Kelimeler: Hapishanelerde Mahpus

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER