Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Hafter´in deposunda bulunan füzeler Fransa´nınmış

Libya´nın Giryan kentinde General Halife Hafter´e bağlı güçlere ait bir kampta geçen ay bulunan füzelerin Fransız devletine ait olduğu belirtildi

Hafter´in deposunda bulunan füzeler Fransa´nınmış

Libya´da General Halife Hafter´e bağlı güçlere ait bir kampta geçen ay bulunan füzelerin Fransa´ya ait olduğu ortaya çıktı. 

Fransa Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Libya´nın Giryan kentinde Hafter´e bağlı güçlere ait bir kampta geçen ayın sonunda bulunan Javelin füzelerinin Fransız devletine ait olduğu belirtildi. 

Açıklamada, bu füzelerin ABD´den satın alındığı ifade edildi.

Fransa´nın bu füzeleri terörle mücadelede kullanmayı hedeflediği aktarılan açıklamada, bu füzelerin Libya´da herhangi birine verilmediği ve imha edilmek üzere geçici tutulduğu savunuldu.

Fransız basınında yer alan haberlere göre, Fransa 2010´da ABD´den 260 füze satın aldı.

Hafter´e bağlı güçlere ait savaş uçakları, Fransa´ya ait füzelerin bulunduğu Giryan kentinde bu gece bir polis eğitim merkezine saldırı düzenlemişti.

Libya´nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter, Trablus´u ele geçirmek için 4 Nisan´da saldırı emri vermiş, bunun üzerine başkentteki uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) bağlı birlikler de "Burkan el-Gadab" adı altında karşı operasyona geçmişti.

Aradan geçen iki ayı aşkın sürede taraflar arasında üstünlük sağlanamamış, ancak 26 Haziran´da UMH´ye bağlı birlikler, Hafter güçlerinin Trablus saldırısında ikmal noktası olarak kullandığı kritik öneme sahip Giryan kentini ele geçirdiklerini açıklamıştı.

Fransız Le Monde gazetesinde nisanda yer alan, "Fransa´nın Libya´daki gizemli rolüne uluslararası eleştiriler" başlıklı makalede, Paris´in Libya´da Halife Hafter´i perde arkasından destekler tavrının uluslararası tepkilere yol açtığı ifade edilmişti. Makalede görüşlerine yer verilen uzmanlar, Fransa´nın Hafter´e çok fazla yatırım yaptığını ve bu yatırımları kaybetmek istemediğini belirtmişti.

Ayrıca, gazeteye konuşan Fransız yetkililer, Hafter´in başkent Trablus´a başlattığı operasyona ilişkin Paris´i önceden bilgilendirdiğini söylemişti.

Tunus´tan yayın yapan bir haber sitesi de Libyalı kaynaklara dayandırdığı haberinde, Fransız askeri danışmanların Halife Hafter´in Trablus´a yönelik başlattığı askeri operasyona destek verdiğini ileri sürmüştü.

"Tunus Şimdi Ağı" isimli internet sitesi, Fransız askeri danışmanlarının Trablus´a 75 kilometre uzaklıktaki Giryan kentinde "insansız askeri hava araçlarıyla inceleme yaparak bu bilgileri Hafter güçlerine aktardığını" yazmıştı.

Kaynak: dunyabulteni.net



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER