Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Hafter Güçleri 5 Yılda Yaklaşık 20 Bin Sivili Katletti

Libya Uzlaşı ve İletişim Forumu Koordinatörü Muhammed Keriyr, Hafter´in 2014´te başlattığı askeri operasyonlar sonucu 5 yılda 20 bin sivili katlettiğini, 3 milyon insanı yerlerinden sürdüğünü ve Libya halkından devrimin intikamını aldığını söyledi. Kaynak

Hafter Güçleri 5 Yılda Yaklaşık 20 Bin Sivili Katletti

Yönettiği Libya Ulusal Ordusu ile 2014 yılında ülkenin güneyinde askeri operasyonlar başlatan General Halife Hafter, çok sayıda katliama imza attı. Yeni Şafak´a konuşan Libya Uzlaşı ve İletişim Forumu Koordinatörü Muhammed Keriyr, Hafter´in Derne, Bingazi, Ecdebiyye şehirlerinde 5 yılda 20 bin sivili katlettiğini, 3 milyon insanı yerlerinden sürdüğünü ve Libya halkından devrimin intikamını aldığını söyledi.

Keriyr, Başkent Trablus´a saldıran Hafter güçlerine karşı Gazab Volkanı operasyonunu başlatan Ulusal Mutabakat Hükümeti´ne bağlı birliklerin birçok noktada yeniden kontrol sağladığını anlattı.

DEAŞ´LA BİRLİKTE GELDİ

Hafter´in BAE ve Suudi Arabistan tarafından fonlandığını belirten Keriyr, Mısır, Fransa ve Rusya´nın da Hafter liderliğinde kurulan Libya Ulusal Ordusu´na destek verdiğini ve bu olağanüstü destek sayesinde Hafter´in 1 milyon 100 bin kilometrekarelik alanda kontrol sağladığını kaydetti.

Keriyr, ?Hafter´den önce DEAŞ bölgeye geldi. Fransız istihbaratı tarafından DEAŞ´ın Irak ve Suriye´den taşınma işlemine CIA de destek verdi. İlk olarak Sirte´yi işgal edip Bingazi ve Derne´ye saldırılar düzenlediler. Aynı dönem Hafter için de alt yapı oluşturuldu. Satın alınan bir kaç aşiret reisinin desteği ile Hafter sahaya indi. DEAŞ´la eş zamanlı Libya´ya gelen Hafter ilk dönem DEAŞ´a karşı savaşıyor görüntüsü verdi. BAE, Fransa, S. Arabistan ve Mısır savaş uçakları Hafter güçlerine hava desteği verdi. Hafter´e alan üstünlüğünü sağlayan durum, DEAŞ´la mücadele görüntüsü altında oluştu. Aynı senaryo Sudan ve Cezayir´de tekerrür edecek. Kardeşlerimizin bu tezgaha düşmemelerini ümid ediyorum? dedi.

SYKES-PICOT SANCISI

Keriyr, ?Libya, Sudan, Suriye, Irak, Tunus, Cezayir, Mısır, Filistin´de yaşanan çatışmalar, Türkiye´de denenen alçak darbe girişimi ve Kudüs provokasyonu aynı merkezden yönetilen gelişmeler ve yeni bir Sykes-Picot sancısı olarak görülmeli? dedi ve şöyle devam etti:

?Türk Halkı, 15 Temmuz´da sadece kendi kaderini değil ön Asya ve Afrika´da 30´dan fazla ülkenin kaderini de derinden etkiledi. Avrupa ve Amerika kendisi için darbe, askeri yönetim ve dikta idare kavramlarını aklına bile getirmez iken bizi asker sopası ile hizaya getirme politikasına devam ediyor. Maşaları ile yüz milyonları yönetme iddiasını sürdürüyorlar. Bu sefer Sykes-Picot projeksiyonu yenilgiye uğrayacak ve bizim halkımız önümüzdeki yüzyılı batılı sömürgecilere feda etmeyecek.

TİPİK BİR DARBECİ

Halife Hafter´i tipik bir darbeci ve iktidarı ele geçirirse Libyalıları Kaddafi döneminden çok daha kötü günler bekliyor. İnsanlarımız, yeni bir Kaddafi kâbusu yaşamak istemediği için darbeye destek vermiyor, çocuklarını Hafter´i saflarına göndermiyor. Bu nedenle de Hafter için savaşan askerlerin önemli bir kısmı BAE ve Suud tarafından dışarıdan getirilen paralı askerlerden oluşuyor.

Suriye´de PKK´ya benzer uygulama ile daha 13-14 yaşlarında ki çocukları ailelerinden zorla kopararak kirli savaşına alet ediyor. Sivil havalimanlarını ve savaşla ilgisi olmayan mahalleri füze ve bombalarla harabeye çeviriyor.

HAVA DESTEĞİNE SAHİP

Alenen savaş suçu işliyor. Şu ana kadar öldürdüğü sivil sayısı 20 bini aştı. Devrimci güçlerle girdiği çatışmalarda sıkıştığı anlarda kimliği belirsiz savaş uçakları yardımına koşuyor. Vatiya Askeri Havalimanı´ndan Hafter´e destek amaçlı kalkan uçaklar muhalif yerleşim birimlerini bombalıyor. Libya semalarında uçan yabancı savaş uçaklarına ek olarak Bingazi-Benina Havalimanı´nda Hafter´e destek amaçlı insansız hava araçları konuşlandırıldı ve özel operasyon odası kurdu.?

Hükümet güçleri ilerliyor

Gazab Volkanı Harekatı başlatan Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri Hafter´a bağlı Libya Ulusal Ordusu´nun kontrolündeki bir çok noktayı geri aldı. Yermuk Askeri Kampı, Trablus Uluslararası Havalimanı, Ayn Zara ve Vadi el Rabia bölgeleri Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerinin kontrolüne geçti.

Vurşeffane bölgesinin önemli bir bölümünde Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri şemsiyesi altında savaşan İmad el Trablusi kontrolü sağladı. Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Fayiz el Sarac yönetiminde bir operasyon odası kuruldu. Gıryan Şehrinde bulunan Hafter´e ait bir askeri kamp Mutabakat Hükümeti güçleri tarafından vuruldu ve ağır hasara neden oldu. Hafter askerlerinden 500 kişi esir alındı.

Sisi ile Kahire´de buluştu

Mısır´ın darbeci cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, Libya´da başkente saldırı için harekete geçen General Halife Hafter ile görüştü. Mısır Resmi ajansı MENA´nın haberine göre, Abdulfettah es-Sisi, Hafter´i başkent Kahire´deki İttihadiye Sarayı´nda kabul etti.

Hafter´in güçlerine destek veren bölge liderleri arasında yer alan Sisi´nin, Libyalı komutanla ülkedeki son durumu ele aldığı belirtildi. Libya´nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter, başkent Trablus´u ele geçirmek için 4 Nisan´da saldırı emri vermiş, bunun üzerine başkentte konuşlanan Ulusal Mutabakat Hükümeti birlikleri de karşı operasyon başlatmıştı.

BM: Halife Hafter savaş suçu işliyor

Trablus´a yönelik operasyon sürerken, Birleşmiş Milletler Libya´da sivil bölgelere yönelik düzenlenen saldırılar konusunda uyarıda bulundu. BM´nin Libya´daki ofisi, okulların, hastanelerin, ambulansların ve sivil alanların bombalanmasının uluslararası insani hukuk çerçevesinde yasak olduğuna dikkat çekti. Bu yasağın ihlal edilmesi durumunda konunun BM Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Ceza Mahkemesi´ne taşınacağı belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Hafter´e bağlı güçlerin Trablus´a yönelik başlattığı operasyonda ölü sayısının 121´e çıktığını, 560´tan fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. WHÖ, Nisan ayının başlangıcından bu yana Libya´da tıbbi yardım ekiplerine yönelik sekiz ayrı saldırı gerçekleştirildiğini belirtti.

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER